Silivri Facebook
banner88

SİLİVRİ'DE UYUZ PANİĞİ...

SİLİVRİ’DE UYUZ PANİĞİ...

Silivri Yeni Mahallede bulunan sokak köpekleri halsiz davranışları, durmadan kaşınmaları, kötü durumları ile dikkatleri çekiyor. Özellikle Köpeklerin Uyuz Hastalığı kapmış olmaları mahalle sakinlerini tedirgin ediyor. Çocukların köpeklerin etrafından ayrılmamaları ve bazen de hasta hayvanları kucaklarına alışı ailelerin panik içerisinde hastanelere gitmesine sebep oluyor. Her canlının yaşama hakkının olduğunu belirten vatandaşlar;” bu hayvanlar topraklardan bu hastalığı kapıyor ve birbirlerine bulaştırıyorlar. Ve hastalık yüzünden ölen hayvanlar bile oluyor. Belediyenin Rehabilitasyon Ekipleri bu hayvanları aşılayıp bir daha ilgilenmiyor. Öldükleri zaman da uyuz yüzünden öldükleri bölgeler ilaçlanmıyor. Ülkemizdeki zihniyet bu hastalıktan bir insan öldüğü zaman müdahale ediliyor. İlla ki birinin ölmesi mi lazım” dedi

UYUZ HASTALIĞI NEDİR?

Uyuz, deri altına yerleşen bir tür parazitin sebep olduğu kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Uyuz hastalığına sebep olan böcek, oldukça küçük ve sadece mikroskopla görülebilen bir böcektir. Uyuz hastalığı halk arasında ‘’gidişik’’ olarak da bilinen, insandan insana çok çabuk ve kolayca bulaşan bir bulaşıcı hastalıktır. Uyuz hastalığına yakalanan kişinin ellerinde, koltukaltlarında, karın bölgesinde, parmak aralarında aşırı derecede kaşıntı meydana gelir. Kişi bu kaşınmalar esnasında, kaşınan bölgelerde iltihaplanmalarla karşılaşılır.

Uyuz hastalığının, halk arasında pislikten kaynaklandığına dair yanlış bir kanı vardır. Hâlbuki uyuz hastalığına sebep olan parazit, temiz ortamlarda da üreyebilmektedir. Her yaşta meydana gelebilen bir hastalık olan, uyuz hastalığı kış mevsiminde ve sonbahar mevsiminde daha sık görülür. İnsan kalabalığının olduğu, toplu yaşam ortamları olan okullarda, askeriyede, üniversitelerde, yurtlarda uyuz hastalığı sık sık görülebilir.

UYUZDAN KORUNMAK İÇİN

 

Uyuz hastası olan kişinin yatağı, örtüsü, kıyafeti, eşyaları hiç kimse tarafından kullanılmamalıdır. En önemlisi uyuz olan kişi ile yakın temastan uzak kalınmalıdır. Uyuz hastası olan kişinin elini dahi sıkmak, uyuz hastalığının bulaşması için yeterli bir sebeptir.

İbrahim Yücal

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol