Silivri Facebook
banner88

Tarihi surda sona doğru!

Haber MERKEZİ

Silivri Çevre Derneği’nin başından beri takip ettiği, Silivri Fatih Mahallesi’nde ki tarihi kemerin tahrip edilmesi ile ilgili olay farklı bir boyuta ulaştı. Gazetemizde de birçok kez dile getirdiğimiz haberlerin ardından incelemede bulunan İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, tahribatı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunmaya karar verdi. Konu ile ilgili basın açıklaması yapan Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, şunları söyledi:

“Suçluların cezalandırılmasını istiyoruz”

 “Silivri Çevre Derneğinin başından beri takipçisi olduğu Fatih Mahallesindeki Tarihi Sur Kalıntısının tahrip edilmesiyle ilgili konu yeni bir boyuta ulaştı. Bilindiği gibi Silivri Çevre Derneğinin şikayeti üzerine belediye ekipleri tarihi sur üzerinde yapılan inşaatı mühürlemişler ve daha sonra İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu uzmanları gelip durumu incelemişti. Daha sonra ise inşaat sahipleri mühürü kırarak, durdurulan inşaata devam etmişler ve surdaki kemere plastik çerçeve ile pencere yapmışlardı.

İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 18 Aralık 2008 tarihinde yaptığı toplantıda Fatih Mahallesindeki Sur Kalıntısının 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 6. maddesinde belirtilen özellikleri taşıdığından, tesciline, koruma grubunun 1. derece olarak belirlenmesine ve ilgili İlçe Belediyesinin, sur duvarlarının bütünlüğü içinde rölöve ve restorasyon projelerini ivedi olarak hazırlayarak Kurula sunmasına karar verdi.
 
Ayrıca kurul, aynı kararında Kültür Varlığı üzerinde izinsiz olarak uygulama yapıldığı tespit edildiğinden, 2863 sayılı yasanın 65. maddesine göre yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi. Kurul, bu kararını gereğinin yapılması için, İstanbul Valiliğine, Silivri Kaymakamlığına, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve Silivri Belediye Başkanlığına bildirdi. Önümüzdeki günlerde, ilgili kurumların konunun gereğini yerine getirerek tarihi eserin korunma altına alınmasını sağlamalarını ve suçluların cezalandırıldığını görmeyi bekliyoruz.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol