Silivri Facebook
banner88

Tarım arazilerimiz yok oluyor
 
HABER: Müge CESUR
 
Köy ve beldelerdeki arsa fiyatları ile bilgi veren emlakçılar, bu yıl işlerin geçen seneye oranla daha durgun geçtiğini söyledi. Emlakçıların söylediklerine göre, köylünün elindeki araziyi, tarımdan umduğunu bulamayınca elden çıkarmaya gidip, ticari bir amaçla da kullanmayınca yabancı yatırımcının eline kaldığı ortaya çıkıyor.
 
Emlakçılar konu ile ilgili, satışların geçen seneye bakarak %50’nin altına düştüğünü söylüyor. Konu ile ilgili görüştüğümüz emlakçıların görüşleri  şu şekilde;
 
Şimşek Emlak Sahibi Tevfik Şimşek: Köylerdeki arsa fiyatları ile Silivri içindeki fiyatlar değişiyor. Mesela Kavaklı Köyündeki 12 dönüm bir arsanın fiyatı 100 bin YTL değerinde. Tarlalar ise 60–70 bin YTL arasında. Fakat bulunduğu konuma göre ya da merkeze olan uzaklığının da göz önünde tutarsak 10–60 milyar arasında seyrettiğini söyleyebiliriz. Belde belediyelerinin içindeki 300 m2 bir arsa 60 milyardan alıcı bulurken köydeki aynı arsayı 25 bin YTL’den satışına başlıyoruz. Silivri içinde daire fiyatlarında da herhangi bir değişiklik olmadı.
 
Normal 2+1 olan bir dairenin piyasa fiyatı 80 ila 160 bin YTL değerinde. İşlerimiz bu sıralar düşük. Evden çok arazi satışlarımız daha fazla. Selami Değirmenci döneminde Silivri kapalı bir kutu gibiydi. Şimdi bakıyoruz bu yeni yönetimle değişikliklerde geldi. Tek yanlış ise sanayi merkezinin yanlış yere konuşlandırılmış olması diye düşünüyorum. Köylü elindeki araziyi zaten tutmuyor. Tarım arazileri yok olmuş durumda. Çiftçi tarımdan da umduğunu bulamayınca mecburen elindeki araziyi, tarlayı satma yoluna gidiyor.
 
Şamdanlılar Emlak Sahibi Yücel Şamdanlı: Şu anda piyasada iş yok. Kipa’nın girmesi birçok yeri bitirdi. Silivri ve köylerde arsa fiyatları düşük. Alıcı yok. Köylere bakarak şehir merkezi %25 daha karlı durumda. Köylüde tarlamı satıp ticaret yapayım mantığı yok. Bu yüzden de ilerleyemiyoruz. Tarımda yapılmadığı için köylü satıyor onun yerine ev ya da araba alıyor. Oğlunu evlendiriyor. Elindeki toprakta yabancıya gitmiş oluyor. Trakya’da zaten tarım arazisi kalmadı. Buna bağlı olarak da 1–2 senedir zaten bizim işlerimizde yavaşlıyor.
 
On-At Emlak Sahibi Erol Nalçakan: Satışlar geçen seneye bakarak %50 düştü. Daire fiyatları ise hemen hemen aynı. Arsa fiyatların da %25’lik bir çıkış var. Özellikle Fenerköy olmak üzere, Değirmenköy’de imar olmayışından dolayı hızlanma var diyebiliriz. Fiyatlar m2 si 10–60 bin liralarda seyrediyor. Bu sene yazlık alımları da düşük geçti. Silivri’de imar olmayan yere imar veriliyor. İmar olan yerleri de daraltıyorlar. Köylü elindeki arazisini satarak ya oğlunu evlendiriyor ya da araba alıyor. Ticari bir şey yaptıkları yok. Yabancı yatırımcıda buraya gelip alanları satın alınca yerlinin elinde toprak kalmıyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol