Silivri Facebook
banner88

Yeni yıla girmeden hazırız
 
HABER: Melis AVCI
 
Sultanahmet Camii eski İmam Hatibi Gönenli Mehmet Öğütçü Hocaefendi’nin adını taşıyan Gönenli Mehmet Efendi İlim ve Hizmet Vakfı, Silivrili Nazif ve İlyas Akçil kardeşlerin bağışladıkları arsaya, Hoca Efendi’nin sözlü vasiyetini yerine getirmek maksadıyla başlattığı huzurevi inşaatında son aşamaya geldi. Vakıf üyeleri, hayırseverlerin yapılan huzur evini görmesi amacıyla, huzur evinde iftar yemeği organize etti. Yemek salonunun küçük olması nedeniyle protokolü iki ayrı günde ağırlayan vakıf yöneticileri, ikinci günde Silivri belde belediye başkanlarını davet etmesine rağmen katılım olmadı. İftar yemeği birkaç hayırsever, huzur evi çalışanları ve vakıf yöneticileri ile birlikte yapıldı.
 
Gönenli Mehmet Efendi İlim ve Hizmet Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi Süleyman Gülteki, Gönenli Mehmet Efendi, vakıf ve huzur evi hakkında bilgiler verdi. Gülteki “Buraya bir hizmet getiriyoruz. Bu hizmeti getirirken, bilhassa yerel basının desteğini alırsak çok seviniriz. Bizler İstanbul’da faaliyetlerimizi yürütürken buraları bilmiyorduk. Silivri’yi yeni yeni tanıyoruz, buranın insanını yeni yeni tanıyoruz. Onlarda bizi tanıyacaklar. Bu konuda birbirimizle diyalog içinde olursak, daha iyi işler yapabiliriz” dedi.
 
“Gönenli Mehmet Efendi, hanımlara çok değer veren bir hocaydı”
 
Konuşmasına basın mensuplarının “Huzur evinde kalacak olanlardan ücret alınacak mı?” sorusuna yanıt vererek başlayan Gönenli Mehmet Efendi İlim ve Hizmet Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi Süleyman Gülteki şunları söyledi; “Burada kalan insanlardan ücret alınacak. Burası bir iktisadi teşekkül. Yani bir işletme mantığıyla yürütülecek. Bizim vakfımız, çok geniş kitlelere oturan, büyük cemaatlere hitap eden veya çok fazla üyesi olan bir vakıf değil. Bizim vakfımızın çok küçük. Bu vakıf 1995 yılında, hocamız Gönenli Mehmet Efendi’nin vefatından sonra kurulmuş bir vakıf. Onun arkasından hanımlar dört yıl bekliyorlar. Dört yılın sonunda hocamızın yetiştirdiği talebelerden ya da o dönemin aklıselim insanlarından vakfın kurulması için önderler çıkmıyor.
 
Hocamızı çok seven hanımefendiler bir araya geliyorlar. Zaten Gönenli Mehmet Efendi, hanımlara çok değer veren bir hocaydı. Daha doğrusu kendisi bizzat onların ayaklarına giderek, İslamiyet’i, insanlığı öğretmeye çalışan bir hocadır. Bu hocamızdan feyiz alan hanımlar, 1995 yılının Ağustos ayında mahkeme tesciliyle vakfımızın kuruluşunu gerçekleştiriyorlar. Bunun önderliğini de vefat eden Emine Torun hanımefendi yapmıştır. Buranın yapılışı, sadece hanımların çok büyük emeği ile olmaktadır. Burada 65- 75 yaşlarında ki hanımefendiler, kermes düzenleyerek ve bizim Fatih’de ayrıca bir iktisadi teşebbüsümüz var Uhtilal Börekçisi’nde börek açarak, mantı açarak buranın yapımına katkı sağlıyorlar.
 
Vakfımız buraya çok büyük bir akar sağlayan bir vakıf değil. O nedenle burası, bir işletme olarak kendi ayakları üzerinde durmalı. Allah nasip ederde inşallah o günleri görürüz; vakfımızın gelirleri çok gelişir, çok fazla olur, bağışlarımız da çok fazla olur, bizimde o zaman ücretsiz kontenjanımız artar. Huzur evimizin tamamı ücretli değil. Zaten bir bölümü ücretsiz kontenjandır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, Sosyal Hizmetler İl müdürlüğü’ne, ayrıca belediyeyle yapılmış protokol gereği bir miktar ücretsiz kontenjanımız var. Çalışanlarımız maaşlı olacak. Burada çalışanlarımız büyük bir kısmı profesyonel kadro olacak.”
 
“Yeni yıla kalmadan hizmete girmeyi planlıyoruz”
 
Açılışın yeni yıl gelmeden yapılacağını belirten Gülteki “Bizim programımıza göre, Kasım ayında açılışını düşünüyorduk. Fakat maddi imkanlarımızın kısıtlı hale gelmesi, sıkıntılarımızın fazla olması nedeniyle, ileri bir tarihe kaymalar olabilir. Yeni yıla kalmadan hizmete girmeyi planlıyoruz. Bu tamamen, çevremizdeki bağışçılara bağlı olan bir durumdur. İftarımızın düzenlenmesindeki amacımız da bu. Biz İstanbul’da binamızı anlatıyoruz ama insanların buraya gelip bu binayı görmesini amaçladık. İnanıyoruz ki, bağışçılarımız bize çok büyük umut ve destek verecekler” dedi.
 
“Personel ve misafir konusunda hiçbir kıstasımız yok”
 
“Huzur evine alınacak personel ve misafir alımında kıstasınız var mı?” sorusuna yanıt veren Süleyman Gülteki “Personel konusunda da, misafir konusunda da hiçbir çerçevemiz yok. Personel konusunda bu işin ehli olmasını bizim için çok önemli. İşini en iyi ve severek yapan insanları olması her şeyden önemli bizim için. Misafir tabir ettiğimiz, burada gelip kalacak olan inanlar içinde hiçbir ön şart gözetmiyoruz. Sadece Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün bize vermiş olduğu yönetmelik gereği, gerekli olan bir takım şartlar var. 55 yaşını doldurmak ve sağlık belgesi getirmek gibi. Yönetmeliğin dışında başka hiçbir çerçevemiz yok, herkese açığız” şeklinde konuştu.
 
“Vakfımızın borcu var”
 
Huzur evinin bugüne kadar bağışlarla tamamlandığını belirten Gönenli Mehmet Efendi İlim ve Hizmet Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi Süleyman Gülteki şunları söyledi “Bu bina bu güne kadar bağışlarla bu hale geldi. Fakat vakfımızın da bir miktar da borcu var. Şuan da yapılan bütün harcamalar, tamamen gönüllülerin çalışmalarıyla yapılıyor. Az önce bahsettiğim kermes çalışmaları, yemek çalışmaları ve iktisadi işletmemizin geliri ile bağışçıların katkılarıyla bu hale geldi.”
 
“Gönenli Mehmet Efendi hiçbir cemaate mensup değildir”
 
“Gönenli Mehmet Efendi hiçbir cemaate mensup bir hoca değildir” diyen Gülteki “Yetiştirdiği talebelere de öğütleri bu şekilde olmuştur. Vatanın ve milletin bütünlüğünü, amaç ve gaye edinen hoca efendi, grupçuluğu tasnif etmemiştir. Bizde onun yolunda hiçbir gruba mensup değiliz. Sadece Gönenli Mehmet Efendi İlim ve Hizmet Vakfıyız” dedi.
 
“Bağışlanan arsa 4 dönümdür”
 
Basın mensuplarının Akçil kardeşlerin bağışladığı arsanın 15 dönüm olduğunu söylemesi üzerine konuşan Gönenli Mehmet Efendi İlim ve Hizmet Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi Süleyman Gülteki “Orada bir yanlış anlaşılma var. İlyas Bey’in söylediği doğru değil, daha doğrusu yanlış. Arsa burada, bize tahsis edilen arsada burada. İstediğiniz bir zaman gelin, ölçümünü yapalım. 4 dönem bile değil hatta 3800 küsuratlı metre2 bir alanı var. Binamız 1250 m2 bir zemine oturuyor. Ortada bahçemiz olacak, etrafta da çok küçük bir yol şeklinde yeşil alan olacak. Arazi onların söylediği gibi 15 dönüm değil, 4 dönüm” şeklinde konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol