Silivri Facebook
banner88

Yerel seçim anketimizi sonlandırdık

• Cihangir Davutoğlu

Silivri ve Silivrililere yönelik yıllardır yayın yapan, günde ortalama 1700 tekil ziyaret alan sitemizi 2 farklı analiz kayıtlarından teyit ediyoruz .
Geçen hafta yayınlamaya başladığımız seçim anketimiz, daha önce Hürriyet, Haber x, ve Haber7 gibi ulusal yayın yapan sitelerin yaptığı anketleri yönlendiren kötü niyetliler veya internet açıklarını yakalama becerilerine kanıtlamak isteyen kişiler yüzünden, anketimizi 5 gün yayınlayabildik ve 11 şubat 2009 akşamı itibariyle yayından kaldırdık.

Sahte oylarla anketimiz saptırılmaya çalışıldı

Tüm anketlerde olduğu gibi, sitemiz anketinde de bir kez oy kullanılmasına rağmen, cookie ayarları ve/veya bazı ayarlar aracılı ile bu sınırlama aşılmıştır.
11 şubat öğle saatlerinde bir siyasi parti %1 düzeyinde oy almışken, Öğleden sonra % 40 oy oranına ulaşmıştır. Sitemizce tespit edilen sabit oylar baz alınarak anketimize devam etmek istedik ancak akşam saatlerinde, yine aynı yollarla başka bir siyasi parti için yüzlerce sabit oy kullanılmaya başlandı. Seri gönderimin, siyasi partili üyelere duyurularak anketimize katılmaları sağlanmıştır düşüncesi ile yaptığımız araştırmada böyle bir bilgiye ulaşamadık. Tespit edilen sabit oylar ile anketimize devam edecektik ancak 11 Şubat öğleden sonra bıkıp usanmadan sabote etmeye devam edildiği için anketimiz sonlandırılmıştır.
 Gönderilen manipüle oylar hariç, yoğun talep gören, 5 günde toplam 850 kişinin katıldığı bu anketi sabote etmeler sürdüğünden, anketimiz sonlandırılmıştır.

Manipüle önlenebilir miydi?

Evet bu manipülasyon önlenebilirdi. T.C kimlik numaraları ile anket girişi kontrol altında tutulur, katılımın farklı kişilerle olması sağlanabilirdi. Fakat bir anket çalışması için biz bunu okurlarımızı zor durumda bırakacağını düşündük ve uygulamadık.

Ankete katılan 850 kişi ne dedi?

Anketi durdurduğumuz saatlerde 850 kişi, seçimin iki siyasi parti arasında geçeceğini ve % 37 oranlarında oy alarak başa baş gittiğini gösterdi.

Diğer anketler nasıl ?

Birebir kimlik tespiti olmadan yapılan bütün anketler manipülasyona açıktır. Yavaş, yavaş günlük yapılan manipülasyonların yakalanması da zordur. Bir ankette manipülasyon vardır demek de zordur. Takdir sonuçları gören, değerlendiren ve kıyaslayan okuyucunundur.Hiçbir zaman anket sonuçlarındaki yanlış bilgilendirmeler ile halkı yanıltmayacağımız  gibi, bu şekilde manipüle edilen anketlere de karşıyız.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol