Silivri Facebook
banner88

Yeşil bir Silivri istiyoruz

Tekrarlanan talepler

Yine, bir Dünya Çevre Günü geldi çattı. Yine, Çevre Şenlikleri yapacağız. Yine kocaman, kocaman bazı adamlar Çevre Günü nedeniyle kocaman laflar söyleyip çevreye duyarlı olmanın ne kadar önemli olduğunu anlatacaklar.

Biz de bu adamlara sormak istiyoruz. Siz bu sorunlara karşı bugüne kadar neler yaptınız?
Yıllardır, gazetelerde okuduk, televizyonlarda seyrettik. Dünyanın ve Türkiye’nin çevre sorunları hakkında birçok şey öğrendik.
Dünyanın sorunları olarak, küresel iklim değişikliği, seller, kuraklıklar, çölleşmeler, buzulların erimesi, ozon tabakasındaki deliğin dünyanın yarısını kaplayacak kadar büyümesi hakkında birçok şey öğrendik. Bunlara ek olarak ülkemizde, ormanların katliamı, topraklarımızın uluslararası maden şirketlerine peşkeş çekilmesi, su kaynaklarımızın ve sulak alanlarımızın cahilce tahrip edilmesi her gün duyduğumuz şeyler.

Ey siz, mangalda kül bırakmadan ortalığı toza dumana katan, boşa konuşan, geveze adamlar, sizler bugüne kadar çevre sorunlarının çözümü için neler yaptınız?

Biyolojik Arıtma Tesisi Yapılmalı
Yıllardır dile getirdiğimiz sorunlarımızı, bu çevre günü dolayısıyla tekrarlayalım. Silivri’nin sorunları saymakla bitecek gibi değil, fakat biz en önemli gördüğümüz birkaç tanesini şimdi söyleyelim. Diğerlerini de nasılsa hep söylemeye devam edeceğiz.

Silivri’nin en önemli sorunlarından biri biyolojik arıtma tesisinin yapılmasıdır. Birkaç yıl önce İSKİ, her tarafı kazıp kocaman borular döşedi, biyolojik arıtma tesisi yapıyoruz dediler. Bu arada konutlarda küçük de olsa var olan arıtma tesisini de yok ettiler. Sonra nedense bundan vazgeçildi. Yapılan yatırım durduruldu. Ve şimdi Silivri’nin tüm kanalizasyon atıkları Marmara Denizine boşaltılıyor.

Diğer önemli bir sorun ise Boğluca deresi. Artık Silivri’nin göbeğinde kalan bu dere hala bir açık kanalizasyon görünümünde.

Katlı Otoparklar Yapılmalı

Başka bir sorunumuz da Silivri’nin içindeki yeşil alanlar. Planlarda yeşil alan olarak görülen birçok alan, bugün otopark olarak kullanılmaktadır. Yine birçok sokak ve kaldırımla, caddelerin bir, bazen iki şeridi otopark olarak kullanılmaktadır. Acilen katlı otoparklar yapılarak, bu alanlar ve kaldırımlar otomobillerin işgali altında kalmaktan kurtarılarak, gerçek işlevleri doğrultusunda yeniden düzenlenmeli ve Silivrililerin hizmetine sunulmalıdır.

Bir deniz şehri olan Silivri’de plajdan söz etmemek de olmaz diye düşünüyoruz. Eskiden beri plajı ile ünlü olan Silivri’de bugün plaj diye bir şey neredeyse kalmamış durumda. Daha önceki yerel yönetimler tarafından doldurularak bozulmuş olan plaj, geçen yönetim tarafından da kiralanarak tamamen halkın kullanımına kapalı hale getirilmiştir. Acilen plajdaki tesisin kaldırılmasını ve Silivri’ye yakışır bir halk plajının açılmasını beklemekteyiz.

Yine, çevresel görüntü bakımından önemli olduğunu düşündüğümüz bir başka nokta da, artık Silivri’nin görünen yüzü haline gelmiş olan E5 karayolu üzerinde bir düzenleme yapılarak ilçemizin görünümünü bozan bazı işletmelerin sanayi bölgelerine taşınmasının sağlanmasıdır.

Son olarak da Silivri’nin tarihi değerlerinden söz etmek istiyoruz. Öncelikle Dr. Cemal Kozanoğlu’nun Silivri Tarihi ile ilgili kitabının Silivri Belediyesi tarafından yeniden bastırılmasını istiyoruz.  Yine Silivri’nin tarihi değerlerinden olan Aziz Nektorius’un evinin, tarihi dokusuna uygun olarak restore edilmesini, Fatih mahallesindeki caminin altındaki sarnıcın düzenlenmesini ve kültür turizmine açılmasını, yine PTT binasının arkasındaki harap haldeki eski taş binaların restore edilerek Silivri Etnografya Müzesi açılmasını istiyoruz.
Sonuç olarak, güzel, temiz, yeşil bir Silivri istiyoruz.

“Son balık öldüğünde,
Son nehir kuruduğunda,
Son ağaç kesildiğinde,
Beyaz adam parayı yiyemeyeceğini anlayacak...”
Kızılderili sözü

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol