Silivri Facebook

BAŞKAN YILMAZ SİLİVRİ’NİN SORUNLARINI İBB GÜNDEMİNE TAŞIDI

BAŞKAN YILMAZ SİLİVRİ’NİN SORUNLARINI İBB GÜNDEMİNE TAŞIDI

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İBB Meclisi Aralık 1.Oturumunda MHP Grubu adına söz aldı. Şehit ve gazi yakınları için İBB bünyesinde müdürlük kurulmasını teklif eden Başkan Yılmaz, Seymen’deki katı atık tesisinden kaynaklanan koku sorununu, kentsel dönüşüm çalışmaları ve karla mücadele konularını da gündeme getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Aralık Ayı Meclis Toplantısının 1. Oturumu Saraçhane’de yapıldı. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP Grubu adına söz alarak Silivri başta olmak üzere İstanbul’un çeşitli sorunlarını dile getirdi.  Başkan Yılmaz konuşmasında, İstanbul’un depreme hazır hale getirilmesi ve ilçe belediyelerinin kentsel dönüşüm çalışmaları, Silivri’nin Seymen Mahallesi’ndeki İBB Katı Atık Depolama Tesisinden kaynaklanan koku sorunu ve vatandaşların şikayetleri, Silivri ve Çatalca ilçelerinde kış şartları ve karla mücadele için alınacak önlemler, İstanbul’da şehit ve gazi yakınlarına desteklerin artması için İBB bünyesinde müdürlük kurulması konularını gündeme getirdi. Başkan Yılmaz, MHP Grubu olarak “Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Şehit ve Gazi Yakınlarıyla İlişkiler Müdürlüğü” kurulması için teklif verdi.          

BAŞKAN YILMAZ: “KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN UYUMLU ÇALIŞMA YAPILMALI”

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP grubu adına söz alarak bir konuşma yaptı. İstanbul’un depreme hazırlıklı olması noktasında ilçelerin Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin çıkarılması gerektiğinin üstünde duran Başkan Yılmaz; şunları söyledi: “17 Ağustos 1999’da merkezi üssü Gölcük olan bir deprem yaşadık. Bu deprem sonucu en çok etkilenen illerden biri İstanbul oldu. Avcılar’da can kayıpları yaşadık. O günden bugüne 20 yıldır İstanbul depremini konuşup duruyoruz. O depremden ve deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binalarda çok büyük problemler yaşanmıyor. Fakat İstanbul’daki bina stokunun ne halde olduğu, son yaşanan 5.8 Silivri Depremi ile beraber bu bina stokunun ne kadar kötü olduğunu hep beraber müşahede ettik. Bu konu ile ilgili maalesef ki konuşmaktan başka bir şey yapan yok. Burada 39 tane ilçe belediyesi bir tane de büyükşehir belediye başkanımız var. Ama yapılan bir şey yok. Çevre Bakanlığımızın istediği Kentsel Dönüşüm Strateji Belgeleri ne yazık ki ilçe belediyelerimizde hazırlanmıyor, çalışmalar yapılmıyor. Gerek maddi imkânsızlıklar, gerek başka nedenler buna engel oluyor. Benim düşünceme göre bütçe demeden, maliyet demeden, hepimiz Kentsel Dönüşüm Stratejik Planlarını hazırlamamız gerekiyor. Nedir Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi; şehirlerimizin, kentlerimizin bina stokunu ortaya çıkaran, jeolojik etütlerini yapan belgedir. Kendi ilçemden örnek vereceğim. 16 bin hektar imara açık arazimiz var. Bunun 4 bin 500 hektarında hiçbir jeolojik etüt yapılmadan binalar yapılmış. Binayı deprem yönetmeliğine göre yapabilirsiniz ama jeolojik etütlerini uygun bir şekilde yapmazsanız o sağlam dediğiniz bina da depremde yıkılır. Onun için ben İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu Kentsel Dönüşüm Strateji Belgelerinin hazırlanması ile ilgili bir yol haritası çizilmesini ve bu yol haritasında hem teknolojik, hem lojistik, hem de ekonomik desteklerini ilçe belediyesine, büyükşehir belediyesi olarak vermelerini talep ediyorum. Bu planların hazırlanmasından sonra kentsel dönüşüm yapılması gereken alanları tespit etmiş olacağız. Esas görevimiz burada başlayacak. Kentsel dönüşüm yapılacak alanlarda biz vatandaşlarımız ile el ele verip onları ikna edip, metrekare hesabı yapmadan, kar hesabı yapmadan, rant hesabı yapmadan vatandaşımızın hayatının hepsinin üstünde olduğundan hareketle vatandaş ile kamuyu el ele tutuşturup İstanbul’un kentsel dönüşümünü başlatmalıyız. Bu konuda hem kendimize, hem bir sonraki nesillere borcumuz var. Çünkü biz bu şehirleri yöneten insanlarız.”

“SEYMEN’DEKİ KATI ATIK TESİSİNDEN ŞİKAYETÇİYİZ”

Silivri Seymen Mahallesi’ndeki İBB Katık Atık Depolama Tesisi’nin yaydığı kokudan vatandaşların rahatsız olduğunu, bu atıkların enerjiye çevrilmesi için yatırımlar yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Yılmaz; şöyle devam etti: “İstanbul’da günlük yaklaşık 18 bin ton evsel atık çıkıyor. Bunun nasıl toplandığını uzun uzun konuşup birbirimizle istişare etmeliyiz ama bu 18 bin ton günlük evsel atığın yaklaşık 12 bin tonu, yani Avrupa Yakası’ndaki evsel atığın tamamı Silivri’de Seymen Mahallemizdeki katı atık deposuna geliyor. 2016 yılında kurulan bu katı atık deposuna her gün yüzlerce tırla atık taşınıyor. Silivri’de yaşayan insanlar olarak tabi ki kimse kendi ilçesine katı atık deposu yapılmasını istemez. Ama bu şehirde yaşıyorsak, tasamız, derdimiz, kaderimiz ve sevincimiz ortaksa, bunun yapılabileceği coğrafi olarak en uygun alanlardan birisi de Silivri. Bu katı atık deposu tabi ki yapılacak, ama bunun işletilmesinde çevreye doğaya saygılı olacağız. Silivri’de özellikle yaz aylarında Seymen’e komşu olan köylerimizi saymıyorum, en az 10 tane köyümüz çok ciddi koku altında. Silivri’nin Sahiline, Silivri’nin merkezine kadar İstanbul’un evsel atıklarının kokusunu hemşehrilerim çekiyor. Vatandaşlarımız çok tepkili. İnşallah Büyükşehir Belediye Başkanımız geldiğinde köyleri de gezdiğinde bu şikâyetler ona da iletilecek. Ben belediye başkanı adayıyken de katı atık deposunu gezdim. O dönem bu kokuya neden olan metan gazının yakılarak elektrik üretileceğini, böyle bir projenin olduğunu, o projenin maket ve prototipini de gezdirdiler. Bu projenin çok hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini, Silivri ve o çevrenin bu kötü kokudan kurtarılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin oraya yatırım yapması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Buradaki bütün belediye başkanlarıma ve meclis üyelerime şunu hatırlatmak istiyorum; Biz çöpleri kaynağında doğru toplarsak, Sıfır Atık Projesi kapsamında hepimiz hassas davranırsak, o günlük 18 bin ton çıkan çöpü 4/1 oranına düşürerek, hem ülke ekonomisine, hem geri dönüşüme, hem de bu katı atıkların çevreye verdiği zararları bertaraf etmiş olacağız. Bu bağlamda da bunla ilgili yatırımların yapılmasını talep etmekteyiz.”

“KARLA MÜCADELEDE KÖYLÜDEN TRAKTÖR KİRALANACAK MI?”

İBB’nin önceki dönemlerde Silivri ve Çatalca bölgelerinde yaptığı kar ile mücadele çalışmalarının yeni dönemde devam edip etmeyeceğini meclis kürsüsünden soran Başkan Yılmaz, “AFAD’ın yaptığı açıklamalara göre bu kış çok ağır geçeceği söyleniyor. 9 Aralık oldu hala günlük güneşlik. Kışla mücadeleyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir önceki dönemde çok başarılı çalışmaları vardı. Esasında Çatalca, Silivri ve Şile çok ciddi etkileniyor bunlardan. Büyükşehir ekiplerinin dışında, İBB’nin köy muhtarlıklardan, o köylerdeki 4 çeker traktörleri olan vatandaşlarımız, köyün büyüklüğüne, alanın ve yolun büyüklüğüne göre, bıçak diye tabir ettiğimiz aparatları önüne takarak ve bu aparatları Büyükşehir’e verip 4 aylığına kiralama yapıyordu. Halihazırda bu kiralamaların İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmadığı, kışla mücadelenin, karla mücadelenin İBB ekipleri tarafından mı yapılacağı, yoksa yine böyle bir kiralamaya gidilip bu hizmetin devam edip etmeyeceğini merak ediyoruz. Bu soruyu da buradan sizlere sormak istiyorum. Ayrıca bu uygulamalar olurken listeler yapılıyor. Bu konuda tecrübeli, ehil, liyakat sahibi kişilere değil, farklı bir takım kişilerce farklı bir şekilde listelenip, ehliyet ve liyakat olmadan başkalarına verileceği konuşuluyor. Ben burada hakkaniyetin, ehliyetin ve liyakatin önde tutulması gerektiğini, bu gibi uygulamalarda partizanca bir yaklaşımın olmamasını temenni ettiğimi sizlere ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.  

ŞEHİT VE GAZİ YAKINLARI İÇİN MÜDÜRLÜK TEKLİFİ

Şehit ve gazi yakınlarına yapılan desteklerin artırılması için İBB bünyesinde müdürlük kurulmasını teklif eden Başkan Yılmaz, son olarak şunları söyledi: “Şehitlerimiz, gazilerimiz hepimizin başımızın tacı, onurumuz, göğsümüzde taşıdığımız madalya gibi. Hele hele şehit ailelerimiz… İBB bir koordinatörlük vasıtasıyla İstanbul’da yaklaşık 10 bin şehit ve gazi yakınının taleplerini, ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu koordinatörlüğün daha fonksiyonel, daha işlevsel çalışabilmesi için şehit ve gazi derneklerinin de bu konuda bizlere talepleri var. Bir müdürlük haline getirilmesini teklif ediyoruz.”

"TEKLİF METNİ"

İBB MECLİS BAŞKANLIĞINA

İstanbul sınırları içerisindeki yaklaşık 10.000 civarındaki şehit ve gazi yakınlarına hizmet veren ve destek olan Büyükşehir belediyemiz bu hizmetlerini, halihazırda İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Halkla Müdürlüğü’ne bağlı Şehit ve Gaziler Koordinatörlüğü eliyle yürütmektedir.

Gazilerimiz yakınları ve şehit yakınlarına İBB’nin daha etkin hizmet sunabilmesine imkan sağlamak için Koordinatörlük seviyesinde var olan birimin; İBB kuruluş şemasında, “Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Şehit ve Gazi Yakınlarıyla İlişkiler Müdürlüğü” olarak yapılandırılmasını arz ve teklif ederiz. (9.12.2019)

Volkan Yılmaz                              Şenoğlu Türkyılmaz

M.H.P                                            M.H.P

İ.B.B Meclis Üyesi                        İ.B.B Meclis Üyesi

Ahmet Uzun                                  Doğan Gürsoy

M.H.P                                            M.H.P

İ.B.B Meclis Üyesi                        İ.B.B Meclis Üyesi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol