Silivri Facebook
banner88

YÖNET’TEN TIBBİ ÇAYLAR ÜZERİNE BİLGİLENDİRME

YÖNET’TEN TIBBİ ÇAYLAR ÜZERİNE BİLGİLENDİRME

Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü Kimyageri Nergis Yönet, Silivri BelTV canlı yayınında “Tıbbi Bitki Çayları” hakkında bilgi verdi.

Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü Kimyageri Nergis Yönet, Silivri BelTV canlı yayınında tıbbi bitki çaylarının yapımı ve kullanımı üzerine bilgilendirme yaptı. Bu çayların özellikleri ve pozitif etkilerini anlatan Yönet, tıbbi çayların özellikleri neler, ne kadar doğru demliyoruz, piyasadaki paket çaylar gibi konulara değinirken, seyirciler ile bir bitki çayı tarifi de paylaştı.

YÖNET: “EZBERE KULLANIM YAPILMAMALI”

Silivri Belediyesi Kimyageri Nergis Yönet, yeryüzündeki bitkilerin %60’ının çay olarak kullanıldığını ifade ederek başladığı konuşmasında şunlara değindi; “Biz bu çaylardaki etken maddeleri su vasıtası ile alırız. Bitkilerin tedavi amacı ile tıbbi olarak kullanılanlarına ‘Drog’ diyoruz. Bir tıbbi bitki çayı içtiğimizde belli oranlarda vücudumuza uçucu yağlar almış oluyoruz. Hepimizin bildiği üzere dünya olarak zor günler geçiriyoruz, pandemi ilan edildi. Bu dönemde olmazsa olmaz kişisel hijyenin yanında tıbbi ve aromatik bitkilerin antibakteriyel ve antibiyotik etkisinden faydalanabilirsiniz. Bitki hayatının belirli dönemlerinde içindeki etken maddeyi maksimum seviyeye ulaştırır. Yani her bitkinin bir toplama zamanı vardır. Ancak uygun zamanda toplarsak faydasını görürüz. Eğer bir bitkinin yaprağı kullanılacaksa çiçek açmaya başladığı zaman, çiçeği kullanılacaksa tamamen açmadan veya tomurcuğu, toprak altında kullanacaksak toprak üstü kuruduktan sonra, kabuk kullanılacaksa yaprak düştükten sonra, meyve veya tohumsa tamamen olgunlaştıktan sonra toplamalıyız. Üzerinde açıklayıcı bilgi içeren, etiketleri olan paketli çayları tüketmeliyiz. Bitki çaylarının son kullanımı bir yıldır. Yine bitki çayları hafif öğütülmelidir ki içerisindeki uçucu yağ açığa çıksın. Yine bitki çayının üzerinde endikasyon yazmamalıdır, yani neye iyi geldiğine dair bir ibare olmamalıdır. Çünkü bu bir ilaç değil, ruhsatı tarım bakanlığından alınıyor. Genellikle direk kullanabileceğimiz bitki çayları olmalı, eğer süzen paketli kullanılacaksa da yüzde yüz organik keten kumaşlara sahip olmalı. Çayların hazırlanma teknikleri vardır; demleme, kaynatma ve soğuk suda yumuşatma. Demlenecek bitkiler narin özellikte olmalı, melisa gibi. Eğer bunu kaynatırsak içindeki etkenler uçup gider. Kaynatma tekniği en çok kullanılandır ama en tehlikelisidir.  Eğer bitkinin yapısı sertse kaynatma yapılabilir. Son teknik ise soğuk suda yumuşatma. Bazı bitkiler sıcakla temas ederse sıcak su etken maddeyi hapseder. Örneğin ıhlamur hiçbir zaman kaynatılmaz, çok aceleyse demleme yapılabilir. Tıbbi bitkiler tek başına bir eczanedir. Kullandığınız herhangi bir ilaç varsa, tansiyon, kalp gibi ezbere kullanım yapılmamalıdır. Örneğin adaçayı son günlerde yaşadığımız salgın hastalık sürecinde çok sık kullanabileceğimiz bir bitkidir, gargarasını yapabiliriz iyi bir mikrop öldürücüdür.” Kimyager Nergis Yönet canlı yayında antiviral bir bitki çayı tarifi de vererek yayını tamamladı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol