Silivri Facebook

Silivri Fatih'in Havası Dumansız Hava Sahası

Özel Silivri Fatih İlköğretim Okulu’nun davetlisi olarak bu okula gelen TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı, Trabzon Milletvekili ve ülkemizde Dumansız Hava Sahası projesinin yerleşmesinde fikir öncülüğü yapan Prof.Dr.Cevdet Erdöl okul öğrencilerine sigara, sigaranın zararları ve Dumansız Hava Sahası çalışmaları hakkında bir seminer verdi.
 

Okulun konferans salonunda çok sayıda davetlinin yanı sıra okul öğrenci ve velilerinin de katıldığı programda Prof.Dr.Erdöl, sigara yasağının çıkış amacını, ülkemizin tütün ve zararları ile mücadele etme konusundaki izlediği sıkıntılı süreci anlattı.
 
Prof.Dr. programda ayrıca şu bilgileri de verdi:
 Sigaranın özenti ile başladığını, özellikle bazı kesimlerce sigaranın gerek medya gerekse sinema yoluyla gençlere reklamının gizli de olsa yapıldığını söyledi. Ayrıca her yıl sigaradan 100 bin aktif içicinin, 15 bin civarında pasif içicinin 7 bin civarında da çocuğun öldüğünü sözlerine ekledi. Sigara kaynaklı ölümlerde başı ise akciğer kanserinin çektiğini belirtti.
 
Özellikle ülkemizde 1984 yılından sonra sigara tüketiminin % 80 oranında arttığını belirten Prof.Erdöl aynı dönemde Amerika Birleşik Devletlerinde ise % 30 oranında azalma yaşandığını söyledi. Sigara içmenin yıllık bazda AIDS, Tüberküloz, Trafik Kazaları, Anne Ölümleri, İntihar ve Cinayet gibi ölüm nedenlerinden daha fazla insanın hayatına mal olduğunu söyleyen Prof.Dr.Erdöl, sigara içiminin önlenmesiyle her yıl yaklaşık 55 bin insanın ölümüne engel olunabileceğini belirtti.
 Kapalı alanlarda sigara yasağının başladığı andan beri geçen 1,5 yıllık süre zarfında gelinen noktayı da değerlendiren TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Prof.Dr.Cevdet Erdöl, 363 milyon paket daha az sigara tüketildiğini ve yaklaşık 1.8 milyar TL tasarruf edildiğini de sözlerine ekledi.  Yine aynı dönemde kalp hastalığı ve enfarktüse bağlı  başvurularda % 33, astıma bağlı başvurularda % 20,5 oranında azalma gözlendiğini söyledi.
 Ülkemizde 5 yılda sigara için harcanan 6 milyar dolarlık parayla İstanbul – İzmir arası 11 adet otoban, 23 adet Atatürk Barajı 260 km. bağlantı yollu  11 adet Boğaz Köprüsü, 18 bin km lik tren yolu, 16 derslikli 95 bin adet okul yaptırılabileceğini belirten Prof.Dr.Erdöl, yapılacak tasarrufla ülkemizin daha güzel yerlere gelebileceğini belirterek sözlerine son verdi.
 
Programın sonunda Prof.Dr.Erdöl’e İlçe Milli Eğitim Müdürü Halis İşler tarafından teşekkür plaketi sunulurken, Prof.Dr.Cevdet Erdöl de okul idaresine projeye verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.
 
 
 
 
 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol