Silivri Facebook
banner88

YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ... (NECLA COŞKUN)

YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ

 

Merhaba

 

Bu hafta yazacak üstünde konuşulacak çok konu vardı zihnimde. Festival kavgalarından, merdiven boyalarına, gökkuşağından inatlaşmalara; ama gelin görün ki benim gerçekliğim bambaşka oldu. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon. Kızarmış bir burun onu kıskanıp sürekli yaşaran gözler, hapşuruk vs. Amanın bütün vücudum dayak yemiş gibi ağrıyor. Hoş hiç öyle bir dayak yemedim ama. Acı eşiği düşük bir millet miyiz neyiz hastalık tariflerimiz pek yaratıcıdır. Midem ağzımdan çıkıyor, paslı bıçakla oyuyorlar sanki kafamın içinde arılar oğul yapıyor gibi tarifler hayal gücümüzün zenginliğini de ortaya koymuyor değil hani. Hep bu eylül yüzünden. Oysaki geçen hafta Eylül akşamları, tatlı esintiler telaşlar gibi romantik cümleler kurmuştum. Huzurunuzda bu iltifatlarımı Eylül’den geri istiyorum. Meğer o, yaz alışkanlığıyla açıkta yatmamızı fırsat bilip sabaha karşı bizi donduran sinsi rüzgârlar peşindeymiş. Tanıdığım her beş kişiden üçü bu hafta ya hasta ya da hasta yakını Eylül’ün oyununa geldik! Hayır, bizler daha grip aşısı olacaktık, alerji şuruplarına vitaminlere falan başlayacaktık neyse başka sonbahara artık. Barış Manço’nun nane, limon kabuğu, hatmi çiçeği, tere otu, tarçın, bir tutam zencefil tarifi de olmasa kalkamayacağız ayağa. Pijama, ilaç, mendil kitap, kumanda, bitki çayları, ağız maskeleri, anti bakteriyel hijyen malzemeleri, Eylül’ün ikinci haftasından manzaralar kısaca böyle. En kötüsü de çocuklar hem de onlar okul telaşı içindeyken.

Okul telaşı dedim de bu hafta birinci sınıflar alıştırma haftasıyla eğitim öğretimin en genç neferleri olarak bu sahnelere adım atıyorlar. Yıllarca yedi çok geç diye söyledik durduk. Bizler çocuklarımızın erken okullaşmasının önemini anlattık. Okullaşma derken anasınıfının önemini vurguluyorduk ki geçtiğimiz yıl pat diye 60 aylık çocukları birinci sınıf sıralarına oturtuverdiler. Sonuç ortada ve velilere müjde yanlıştan dönüldü. Geçen yıl küçücük yaşta kendini birinci sınıfta bulanların ya da rapor alanların suçu neydi? Sorular havada kaldı.  Resmi gazetede yer alan bilgilere göre bu yılın başından itibaren 66,67,68 ayını doldurmuş çocuklar isteğe bağlı olarak okula yerleşecek. Veli istemezse okul idaresine bir dilekçeyle (rapor almadan!) çocuğunu okula vermeyebilecek. 69,70,71 aylık çocuklar ise eski sistemle yollarına devam edecekler.

Bu yola başlarken sıkıntı yaşayan çocuklar da olabilir. Okul korkusu ki bu huzursuzluk, sinirli olma gibi belirtilerden tutunda mide kramplarına, kusmalara, alt ıslatmaya kadar uzanan belirtilerle kendini gösterebilir. Öncelikle böyle bir teşhisi bir uzmanın koyması gerekir. Peki, biz evde ne yapabiliriz? İşte anne babalara, çocukla aynı evi paylaşan bireylere uzmanlardan öneriler:

  • Okulla ilgili olumsuz deneyimleriniz varsa bunları çocuğunuzun yanında konuşmayın.
  • Okuluna, öğretmenine güvendiğinizi çocuğa hissettirin. Okulu, eğitimi, öğretmeni değersizleştirecek tutum ve davranışlardan kaçının.
  • Öncelikle öğretmenle işbirliği içinde olun, öğretmeni bilgilendirin ve öğretmenden yardım isteyin
  • Okula gitmekten korkan çocuğu suçlamayın.
  • Çocuğun okula gitmesi için kesin kararlı bir tutum takının.
  • Çocuğun kural kavramını benimsemesi için çocuğa, okul öncesinde sorumluluklar verin
  • Çocuğa aşırı tepki vermeyin ve çocuğu cesaretlendirin
  • Çocuğa devamlı ödevini hatırlatmayın
  • Çocuğunuza karşı sabırlı olun. Ona alaycı, küçümseyen ve kıyaslayan bir tavır takınmak yerine sakin, soğukkanlı ve anlayışlı bir şekilde davranın. Farkında olmasanız da yaptığınız pek çok davranış bunlardan birini içeriyor.
  • Okulu olumlu ve eğlenceli bir şekilde tanıtın. Küçük tiyatro gösterileri ve esprili piyesler yaparak, çocuğun okul fobisini yenmesine yardımcı olun.
  • Çocuğun akranları ile zaman geçirmesine yardımcı olun.
  • Çocuğun okul korkusu hakkında konuşun, okula gitme ile ilgili bütün kaygıları dinleyin, okul ile ilgili duygu ve düşünceleri anlamaya çalışın.

 

Sözün özü çok sevin bunu hissettirin sabırlı olun, onların  sınırlarını belirleyin, çocuklarınızı yüreklendirip destekleyin. Herkese sağlıklı, eğitim öğretim yılına başlayanlara da başarılı bir yıl diliyorum.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol