Silivri Facebook

Hüseyin Turan'ın Sel Değerlendirmesi
 
Kaynak : Silivri Belediyesi
 
Sağanak yağıştan dere yatakları bölgesinde olumsuz etkilenen Silivri’de mağdur vatandaşların yardımına Silivri Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yardımcı olunuyor.
 
Mimarsinan Mahallesi Yavuz Selim Caddesi ve çevresindeki evlerde yaşayan vatandaşların gıda ihtiyaçlarını İBB Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün Mobil Büfesi aracılığıyla çözüme kavuşturan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, yağışlardan olumsuz etkilenen göçebe yaşayan vatandaşları da Kapalı Spor Salonu’na nakletti. Vatandaşların yiyecek ve battaniye ihtiyaçlarının teminine yardımcı olan Başkan Turan, ekiplerin çalışmalarını gece geç saatlere kadar takip etti. Yağışların başlamasıyla birlikte Silivri’de aralıksız çalışan kurtarma ekipleri, sabah saatlerinde temizlik ve hasar tespit çalışmaları başlattı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM ekipleri de, Silivri’deki çalışmalara katıldı. Mimarsinan Sinan Mahallesi ve Belediye Konutları’nın olduğu bölgede, su tahliye çalışmaları devam ediyor. Silivri merkez ve selden etkilenen bölgelerde hummalı bir temizlik çalışması başlatıldı. Silivri Belediyesi, İSKİ ve İtfaiye ekipleri, Yavuz Selim Caddesi ve çevresinde evlerden vidanjörler ve motopomplar aracılığıyla su tahliye çalışmalarına devam ediyor.
 
ALTYAPISIZ BÖLGELERİ SU BASTI
Silivri’de cuma sabahından itibaren etkili olan sağanak yağışta ilçeyi sürekli gezen, risk taşıyan bölgelerde önlemler alan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, sorunun altyapısı olmayan bölgelerde yaşandığını vurguladı. Başkan Turan, “Şehir merkezinde altyapı önemli ölçüde tamamlandı. Şehir merkezinde altyapısı yapılan bölgelerde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Ama özellikle dere yataklarında ve düşük kota sahip bölgelerde sel felaketi oluştu. 1991 yılında metrekareye 80 kg. yağış düştüğünde Boğluca Deresi çevresindeki evler ve işyerleri selden zarar görürken, bu yağışlarda metrekareye 120 kg. yağış düşmesine rağmen sel baskını oluşmadı. Bazı işyerlerine su girdi ama ciddi bir tehdit oluşmadı. Sel baskını, altyapısı olmayan bölgelerde oluştu. Boğluca ve Tuzla Deresi yataklarında geçmişin kötü planlaması ve yapılaşma, dere kesitlerinin küçük olmasından dolayı bu bölgelerde ciddi su baskını yaşandı.” dedi.
 
YAĞIŞIN DİKKAT ÇEKEN KIYASLAMASI
Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, ilçedeki yağış miktarını İstanbul ve Ankara ile kıyaslayarak “İstanbul’da 30 kg. yağış düştüğünde trafik komple felç oluyor. Silivri’ye 120 km. yağış düştü. İBB’nin 5 km.ye kadar su çeken bir itfaiye aracı plakası dahi takılmadan ilk kez Silivri’de kullanıldı. Tuna Çelik fabrikasında 500 bin m3 su birikmişti. Bir günde bunu çekti. Ankara’nın günlük kullandığı su 750 bin m3. Bu miktar, yağış miktarının ciddi boyutunu göstermede en dikkat çekici örnektir.” örneğini verdi.
 
SİLİVRİ’DE DERE ISLAHLARI ACİLEN YAPILACAK
Silivri’de başta Boğluca ve Tuzla Deresi olmak üzere dere ıslahlarının en kısa zamanda yapılacağını belirten Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, “Fener ve Alipaşa’da biriken sular Tuzla Deresi’nde yoğunluğu arttırdı. Bazı vatandaşlarımız İSKİ’yi suçluyor ama burada İSKİ’nin yanlış veya hatalı bur uygulaması söz konusu değil. Suyun Fener ve Alipaşa köyleri tarafından çok aşırı miktarda gelmesi ve ufak göletlerin yağmur haznesini doldurması ve taşmasından dolayı Tuzla Deresi çevresi taştı. Derelerin ıslah edilmesi ve Toplu Konutlar’daki çöpün kaldırılması da İBB’nin acil yatırımları arasına dahil edildi. En kısa zamanda kaldırılacak.” şeklinde konuştu. 
 
Silivri’de yaklaşık 300 ev ve işyerini su bastığını, yazlıklardaki tespitle bu rakamın artacağını belirten Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, “Silivri’deki yaraların sarılması için sel felaketine maruz kalan yerler afet bölgesi ilan edilmeli” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol