Silivri Facebook
banner88

RADYONUZUN KIYMETİNİ BİLİN..(ÖZCAN BÜYÜKOĞLU)

EVİNİZDE Kİ 40-50 YILLIK  RADYOLARINIZIN  BUGÜNKÜ  DEĞERİNİ BİLİYOR MUSUNUZ.?

Televizyon  olayından  önce evlerin  tek  eğlencesi radyo idi. Hele  saat 13.00 AJANS  haberlerinin  dinleyicisini   tahmin edemezsiniz.

Eviniz de ki  40 veya 50 yaş  arası  radyonuzu  hala  saklıyor musunuz? Eğer  bir köşede  ise yaşadınız. Çalışır  vaziyette   eski  radyolar  zengin  evlerin  en baş  aksesuarı. Ayrıca  film  yapımcıları  100 TL  veriyor   günlük  çekimlere.

Evde 50 yıllık  bir radyom  vardı. Bir  köşeye atmısdım. Elime geçince  kontrol ettim. Ses seda çıkmıyor.

En yakın  TV tamircisine gittim. Anlamıyormuş.Silivri de radyo  tamircisi  aradım durdum. TV tamircileri  ilgi göstermiyor. En başta parça  sorunu.
Karaköy  de ki Selanik han  da dahi  stok yedek parçalar   sıfırlanmış. Yeni imalat da yok.

Sora sora  Bağdat  bulunurmuş. İnsan  işi  yapmaya azmetsin tek. Silivri den  Çorlu ya  kadar gittik  ve  inanılmayacak bir olay  73 yaşında ki  55 yıllık radyo ustası Ahmet Subaşını bulduk.

Ahmet bey eski İstanbul efendilerinden.Çorlu PTT  arka  sokağında   MEHMET AĞA  PASAJIN da  3x3  mt karelik  dükkanında  müşteri bekliyor.
Ahmet Subaşı ya  Merhaba dedik, o kadar dolu  ki , neler anlatmadı neler…

Radyo  yayın  merkezleri  FM  kanala  dönünce, eski  radyolar  tarihe karışmış. İşin Türkçesi  işe  yaramaz hale gelmiş.
Bugün  sadece  orta  kanalda  saat 10.00 a kadar yayın yapan Türkçe 1 kanal kalmış. Akşamları da bazı Arap  kökenli  kanallar  yayında. Hepsi bu  kadar.

40 veya 50 yaşında ki radyolar  epey  para  ediyor.Zengin vatandaş  sırf hava olsun diye  evinin  baş köşesine  RADYO koyuyor.Bir de  film  yapımcıları  ,çektikleri  filmlerde  kullanıyorlar.
Eğer,elinizde ki yadigar radyo  ağaç kaplamalı  ve üstün de ,el işi oyma bulunuyorsa  bugünkü değeri  3bin TL ye varıyor.Plastik kaplamalı ise  fiat düşüyor.

Eski radyolarda  FM kanalı olmadığından,bazı uyanık  vatandaşlar ,avuç içi kadar  FM kanallı  radyoları,eski  radyolarının  içinde ki hoparlöre bağlıyor. Açma-kapama düğmesi arkada  .. Evinde  FM radyo dinliyor.
Gelen dost  ve misafirler de işe şaşıp kalıyor.
 
Ahmet Subaşı usta  siftah etmeden  dükkan kapadığı oluyor.Üstelik SSK den emekli  ve dükkan çalıştırdığı için emekli maaşının  %10  devlete kesiliyor.
Evlerinizde ki  nostaljik  radyolarınızı  değerlendirin. Arızalı ise  tamir ettirin. TRT ye müracaat eden Ahmet Subaşlara  cevap gelmiş. FM radyoların  yayını çok ucuz. Diğerleri  pahalı olması nedeniyle  yayın kanallarında değişiklik yapılmış.
Çorlu Mehmet Ağa Pajasında  bir  tarih yaşıyor. 55 yıllık radyo tamircisi,siftah etmeden  dükkan kapıyor…Kimin umurunda..
 
Özcan BÜYÜKOĞLU

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol