Silivri Facebook

SİLİVRİ AYGÜNEŞ’TE DİL VE KONUŞMA TERAPİSİNE YOĞUN İLGİ…

SİLİVRİ AYGÜNEŞ’TE DİL VE KONUŞMA TERAPİSİNE YOĞUN İLGİ…

SİLİVRİ’DE açılan Özel Silivri AYGÜNEŞ Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin dil ve konuşma terapisi büyük ilgi gördü…

Önemli bir kariyere sahip DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ Ahmet ERKUT çalışmalarıyla beğeni kazandı.

DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ KİMDİR?

Dil ve Konuşma Terapisti; iletişim,dil, ses ve yutma süreçlerinin gelişimi ve bozukluklarının önlenmesini, tanılanmasını, değerlendirilmesi ve rehabilitasyonuyla ilgilenen; sağlıklı, hasta ve engelli bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılmasını hedefleyen sağlık meslek elemanıdır.

Dil ve Konuşma Terapisti; sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az 4 yıllık Dil ve Konuşma Terapisi eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Dil ve Konuşma Terapisi Lisans Diploması” ile “Dil ve Konuşma Terapisti” unvanı alarak Dil ve Konuşma Terapisi mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanır.

Kısa Özgeçmiş

Dil ve Konuşma Terapisti Ahmet ERKUT Üsküdar Üniversitesinde Dil ve Konuşma Terapisi lisans eğitimini tamamladıktan sonra ‘’Dil ve Konuşma Terapisti’’ olarak mezun olmuştur. Ayrıca Kartal Dr.Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ÜSESKOM), Anaokullarında, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde kekemelik, gecikmiş konuşma, afazi, hızlı bozuk konuşma, artikülasyon bozukluğu, fonolojik bozukluk, özel öğrenme güçlüğü alanlarında klinik çalışmalarda bulunmuştur. 2020 senesi itibariyle Özel Silivri Aygüneş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Dil ve Konuşma Terapisti olarak göreve başlamış bulunmaktadır.

Dil bozukluğu ve Konuşma bozukluğu aynı mıdır?

Bir çocuk eğer başkalalarının söylediklerini anlamakta zorlanıyorsa aynı zamanda kendi duygu ve düşüncelerini konuşarak aktarmakta güçlük yaşıyorsa o zaman bu dil bozukluğudur. Dil bozuklukları, bilinen belirli bir nedene sahip olmayan alt grupları kapsayan gecikmiş dil veya gelişimsel dil bozukluğu (özgül dil bozukluğu) olabileceği gibi; zihinsel yetersizlikler, nörolojik problemler ve işitme engeli gibi belirli bir nedene bağlı olarak gelişen dil bozukluklarını kapsamaktadır.

Diğer yandan eğer bir çocuk konuşma seslerini doğru veya akıcı bir şekilde üretmekte zorluk yaşıyorsa o zaman bu bir konuşma bozukluğudur. Çocuk ya da yetişkinin konuşma seslerinden birini ya da birkaçını söyleyememesi (/r/sesi gibi) 'Artikülasyon Bozukluğu' olarak adlandırılmaktadır. Örneğin’arı’ yerine ‘ayı’ demesi gibi. 'Fonolojik bozukluk'  ise seslerin edinimi sürecinde, dil kurallarına ait bilgiyi edinememe durumudur. Örneğin 'kitap' yerine 'tipat' söylenmesi). Yani; fonolojik bozukluğu olan çocuklarda çeşitli konuşma seslerinin yer değiştirilmesi, düşürülmesi, sözcük öbeklerinin karışması ya da hatalı kullanımı görülmektedir. Bu alanda yapılan terapi yöntemleri ile de bozuklular tamamen ortadan kaldırılmaktadır."

Kekemelik nedir?

Konuşmanın doğal akışının bir biçimde kesintiye uğramasıdır. Bireyin istemsiz olarak sesleri uzatması(örn: şşşşapka) , seslerin veya kelimelerin tekrarı(ki-ki-kitap, kitap-kitap) ve duraklamaların olmasıyla karakterize olan bir akıcılık bozukluğudur. Detaylı değerlendirme sonrası terapilere başlanarak bireylerin konuşmalarını kontrol altına almaları ve takılmalarını minimum düzeye indirmeleri sağlanmaktadır.

Aileler ne yapmalı?

Eğer çocuğunuzun dil veya konuşma gelişimi konusunda şüpheleniyorsanız bir Dil ve Konuşma Terapistine başvurunuz. Dil ve Konuşma Terapisti çocuğun sözel dili anlamasını ve ifade etmesini standardize testler yardımıyla ölçecek, çocuğun çevresiyle iletişimini doğal ortamda değerlendirecek, gelişimi etkileyebilecek faktörleri belirleyerek aileye bundan sonra ne yapmaları konusunda danışmanlık hizmeti verecektir.

Neden bir terapiste danışılmalı?

Dil ve konuşma terapisti çocuğunuzun dil ve konuşma becerilerinin kapsamlı şekilde değerlendirecek ve değerlendirme sonunda çocuğunuzun iletişim becerilerine yönelik bilgiler verecektir veya belirli aralıklarla kontrol etmek isteyecektir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol