Silivri Facebook

Medicalpark Çocuk Cerrahı Doçent Dr. Ali Çay Uyarıyor...

 Çocuklarda kasık fıtığı nedir?


Çocuklarda kasık fıtığı, karın içindeki doku ve organların, kasık kanalındaki doğumsal bir açıklık yoluyla dışarı çıkmasıdır. Zamanında doğru bir şekilde müdahale edilmediğinde, organ kaybına hatta ölüme dahi neden olabilir. Yaklaşık her 100 erkek çocuğundan 3 ünde kasık fıtığı gelişir. Kız çocuklarında kasık fıtığına daha az rastlanır ve kızlarda fıtıklaşan organ çoğunlukla barsak değil yumurtalıklardır. Erken doğan veya doğum kilolusu düşük olan bebeklerde fıtığa çok daha sık rastlanır.

Çocuklarda kasık fıtığının belirtileri nelerdir?

Kasık fıtığı olan çocuklar, kasık bölgesinde, torbada veya kız çocuklarında kasıkta veya daha aşağıda genital bölgede beliren ve kaybolan ağrısız bir şişlik veya tümsek hikayesi ile müracat ederler. En sık sağda görülür. Ikınma, ağlama, öksürme gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda, bu şişlik daha belirgin hale gelir. Bu karın içi basınç artımı azaldığı takdirde bu şişlik de kaybolur. Çok ilerlemiş durumlarda fıtıklaşma çocuğun torbalarını dolduracak kadar aşağı, testislerin yanına kadar inebilir. Fıtık sıkışmadıkça ağrı yapmaz ancak huzursuzluk, rahatsızlık yapabilir. Daha büyük çocuklarda ayakta günlük aktivitelerde şişlik ortaya çıkar uzandığında veya uyurken azalır veya kaybolur Şişlik üzerine basıldığında, şişliğin kaybolmasına redüksiyon veya fıtığın redükte edilmesi denir. Kasık bölgesinde redükte edilebilen bir şişlik ya da zaman zaman ortaya çıkıp sonra kaybolan bir şişlik kasık fıtığı tanısını kesinleştirir.

Çocuklarda kasık fıtıklarının çok büyük bir çoğunluğunda, aile öyküsü ve hekimin muayenesi ile tanı konulabilmektedir. Şüpheli durumlarda ve karşı tarafın değerlendirilmesinde, fıtık ile hidroselin ayrılmasında ultrasonografi tanıya yardımcıdır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol