Silivri Facebook

Hergün Kapınıza Gelsin İster Misiniz?
 
Siz de Evde Gazete Okuyanlardan olmak istiyorsanız,
Telefon :    0212- 728 24 44
Faks: (0212) 727 24 28
 
O kadar önemlidir ki yerel basın.. Ulusal basının her köşeye yetişmesi, hele doyurucu ulaşması mümkün değil. Boşluğu yerel medya doldurur. Yerel arzuları o doyurur. Yerel sorunlara o parmak basar..
 
Siz sosyal yaşantı sınırlarınız içerisinde, herhangi bir anda, itirazınız olduğunda ne kadar bağırırsanız bağırın, ne yaparsanız yapın, sesiniz öncelikle Ankara’ya gitmez. Yanınızda destek olacak kimse yoktur, olsa bile sinerji yaratamazsınz.
 
Fakat, bir itirazınız olduğunda sesinizi yerel basın yolu ile hemen duyuruverirsiniz. Nitekim son dönemlerde “Okulun Çamurlu Yolu”, “Enginkent, Özkent ve Varnalı konutlarında oturan vatandaşların taksi çilesi”, “Silivri’ye İETT otobüsü”  gibi sosyal konulara Değişim Gazetesi olarak ilklerde değinmiş, kamuoyu oluşturarak bazılarında sorunların çözülmesinde süreç başlamasına, bazılarında sorunun çözülmesine vesile olmuşuzdur.
 
Uygar ülkelerin hangisinde hangi kente giderseniz gidin, bir güçlü yerel gazete, birkaç yerel televizyon istasyonu bulursunuz.
 
Yerel basın, okurunun o toplumun sorunlarına katılımını sağlayan mekanizmalar geliştirebilir. Yöre sakinleri ile yönetim arasında bir köprü vazifesi görebilir. Sorunları kırıp dökmeden yönetimin gözüne batırabilir. Bu sayılanları yerel basının varlık nedeni olarak da ele almak mümkündür.
 
Aşağıdaki paragraf çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. Genel kanı aşağıdaki gibidir.
‘’ Günümüzde Yerel Basın İşlevini Ne Ölçüde Yerine Getiriyor sorusuna maalesef iç açıcı bir cevap vermek pek mümkün gözükmemektedir. Bunun çeşitli nedenleri var: finans, teknoloji, reklam ve tiraj sıkıntısı, gibi başlıklar altında toplanabilir.
 
Yerel basında çalışan gazetecilerin sıkıntıları da içinde bulundukları kurumlardan pek farklı değildir. Bu ve buna benzer zorlukların neticesinde günümüz yerel basını, genel anlamda ne yazık ki toplumsal taleplere cevap verebilecek içerikten yoksundur. Çoğu bölgede, evlere dahi girememekte yalnızca resmî dairelerce satın alınmaktadır. Hatta yalnızca ilân dağıtımından pay almak için çıkarılan yerel gazeteler bile vardır. Bu durum, yerel sorunlar çerçevesinde yerel bir kamuoyu oluşumunu güçleştirmekte yerel basını asli fonksiyonundan uzaklaştırmaktadır.
 
Toplumsal taleplere cevap verebilecek bir içerikten yoksunluk tiraj sorununu da beraberinde getirmektedir. Yerel basının, tiraj durumuna bakarak karamsar olmak da şık değildir.‘’
 
Dışarıdaki yerel basında durum nasıl?
Amerika’daki yerel basına baktığınız zaman bir New York Times ulusal basın kuruluşu değildir. New York’ta çıkar. Washington Post, Washington’da çıkar. Peki niye onlarda yerel basın gelişmiş? Bizdeki gibi bir gazete bir yerde basılıp, ülkenin her tarafına dağılmıyor. Böyle bir şey yok. Orada her yerel gazete kendi eyaletinin sorunlarını gündeme getiriyor. Bir diğer eyaletteki insanın dikkatini çekmiyor diğer eyaletin gazetesi. Boston postasını okuyup ne yapacağım, diyor... Türkiye’de bu anlayış var mı? Yok. Manşetlerde görüyoruz zaman zaman magazinel haberler baş sayfayı süslüyor, bulunduğu semtte neler olursa olsun umursamayan vatandaş onlara bakıp geçiyor. Bu geçiş kendi ile sınırlı kalsa belki kabul edilebilir. Fakat maalesef bu geçiş gelecek kuşaklarına etki edecek derinden.
 
Japonya’da gazete okuyarak vakit geçirme ortalaması 40 dakika. İnsanlar  en az 2 yerel, 1 de ulusal gazete alıyorlar. 
 
Peki Almanya?
Ülkenin dört bir tarafından haberleri, okurların dikkatine getiriyorlar da, esas iddialı oldukları alan bölge haberleri... En önem verdikleri bölüm, bir tam sayfa ayırdıkları 'okur mektupları'... Bir de bölüm var, kısaca 'tavsiye' diyorlar o bölüme; kafası karışık hemşehrilerine hukukla ve yönetimle ilgili sorunlarında yardımcı oluyorlar.
 
Türkiye’de  yerel basının gelişememe sebepleri nelerdir?
Birincisi; insanların bu alanda ciddi bir şekilde yatırım yapmayışı. Bir iş adamı her konuda yatırım yapar, sonra gider vergiden düşer.
... Ama ciddi anlamda bir gazete, bir kütüphane kuran yoktur. Şimdi biz okuyan düşünen adamı tehlikeli görmüşüz. Doğruları söyleyen adamı tehlikeli görmüşüz. Yerel bir gazetenin çıktığı ilde herkes birbirini tanıyor...
Gazeteciliğin bir haber merkezi, istihbaratı olur. Muhabiri, yazarı olur.
 
Peki Silivri için durum?
Eleştirilerden ders alınmazsa hiçbir faydası olmaz. Bu etki ve etkenleri görüpte hiçbirşey yapmamak olur mu?
 
DEĞİŞİM GAZETESİ yerel basına güzel bir örnek teşkil ediyor. Silivri yöresi ve insanları ile ilgili haberlerin ağırlıklı olduğu gazete, köy ve beldelerinden de haberlerinde yer veriyor. Bu hal,  aynı zamanda günümüzde sıkça sorulan “yerel basın ne kadar yerel” sorusu için de anlamlı bir yanıt.
 
Mahallesindeki olayı, mahalleliye haber veren bir gazete olarak, Dünyada ve Türkiye’de yerel basını inceleyip, sorunları masaya yatırdıktan sonra ne yapılabilir sorusuna cevap aradık.
 
Yerel gazetelerin başlıca sorunları Vasıflı Eleman, Teknoloji, Tiraj, Reklam
Kendimize bu yönde şekil verdik. Programımızın ortasına geldik. Sizlerle paylaşmak istedik.
 
Vasıflı Eleman : Tüm idari, haber ve hizmet personelimiz konularında tecrübeli elemanlardan oluşmaktadır. Bununla yetinmeyip, sohbet tarzında eğitsel faaliyetler yapıyoruz. Bilginin paylaştıkça arttığına inandığımızdan tecrübelerimizi, eğitimler sonucu elde ettiğimiz kazanımları birbirimize aktarmaya başladık.
 
Teknoloji : Gazetemizi internet ortamına taşıdık. Bu konuda hizmet veren kişilerle işbirliğine gittik. Zengin ve güncel içeriklerle beslediğimiz sitemizi günde ortalama 800 ziyaretçi çeker hale getirdik. Olağanüstü olaylarda bu rakam 1300’lere çıkabiliyor. 18.Kasım’da 1370 tekil ziyaret ile rekorumuzu yeniledik.
 
Yeri gelmişken ziyaretçilerimiz hakkında bilgi vermek istiyorum. Aşağıdaki raporlar 15.Kasım.2007-15.Aralık.2007 dönemi içindir.
 
Sizin gibi okurlarımız sitemiz üzerinde ortalama 6 dakika 42 saniye geçiriyor. 5,4 haber okuyor. Bizden haberdar olan okur sayısı 7.000 kişi civarında. bütün veriler bu noktada birleşiyor.
 
 
 
Ailesi, akrabaları Silivri’de olan veya Silvirili olup başka ülkelere gurbete çıkmış hemşehrilerimiz  de internet sitemizi takip ediyor. Örneğin Kasım ayında Almanya’dan 254 kişi haber almış.
 
 
Tiraj : “Türkiye Nüfusu / Ulusal 1. Gazetenin tirajı” oranından da bakılacak olursa, Değişim Gazetesi’nin tirajı üst noktalardadır.
 
100.000 Silivri nüfusunda Değişim Gazetesi 1500 kişiye günlük bölgesel haber sağlıyor.
70.000.000 Türkiye Nüfusunda değerlendirilirse günde 1.050.000 tiraj demektir.
 
Sadece kamu kurum ve diğer kuruluşlarca alınmamakta, bölge esnafı ve evlerde de okunmaktadır. Silivri’nin artan nüfüsuna bakılacak olduğunda, tirajı arttırmamız gerektiği için birkaç çalışma yaptık.
 
Özellikle Amerika, Almanya, Japonya gibi; evlerde okunma oranını arttırmak istiyoruz. Bu yüzden Ev okurlarına yönelik aylık 15.YTL olan abonelik ücretimizi, aylık  12.YTL yaptık. Abone olan okurlarımız, hergün gazetelerini evlerinde bulabilecek, haberleri gazeteden okumanın tadını çıkarabileceklerdir.
 
Reklam : Gazeteye ve İnternet sitemize alınan reklamlar ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Şu an için hedeflerimizi tutturamamakla beraber, reklam bilincinin artmasına paralel olarak reklamlarımızda artış olacağını bilmekteyiz.
 
Nitekim, bayramdan sonra başlayacak 2 yeni reklam kampanyamız daha bulunmaktadır.
 
Geleceğe yönelik olarak planlarımızda; bu başarılarımızı, yerel basın anlamında diğerlerine örnek teşkil etmemizi, haberlerdeki, hazırlıklardaki, sunumdaki başarılarımızı ve etkinliğimizi, uluslararası kalite sertifikası ile taçlandırmak istiyoruz. En kısa sürede Iso-9001 kalite belgesini almak için hazırlıklara başlayacağız.
 
Sonuç olarak; Silivri yerel habercilik anlayışında Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Bunda Değişim Gazetesi’nin payı büyük.
 
Siz de Evde Gazete Okuyanlardan olmak istiyorsanız,
Telefon :    0212- 728 24 44
Faks: (0212) 727 24 28
 
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol