Silivri Facebook
banner88

LEPTOSPİRA için önlem alın
 
İşte! Bunları düşünürken bir yayın elime geçti ve sizlerle paylaşmak istedim. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Osman Genç, yazdığı makalede Tıp laboratuarı Fordwerke’den tıbbi haber başlığıyla özetle şöyle diyor…
 
Kısa süre önce bir kadın önemsenmeyen bir sebepten dolayı hayatını kaybediyor. Hayatını kaybeden kadın, İsviçre Genfer gölünde piknikteyken bir kutu içeceği içiyor. Ertesi gün Lozan’daki CHUV’’ye sevk ediliyor ve iki gün sonra ölüyor.
 
Otopsi sonucu, “Leptospiroz fulgurante’’ den olduğu anlaşılıyor… Teknede, içtiği meşrubatı doğrudan kutudan içmişti. Kutular kontrol edildiğinde, kutularda fare idrarı bulunduğu, yani Leptospiros ile kirlendiği ortaya çıktı. Bu kutular fare bulunan depolarda muhafaza edilir ve temizlenmeden pazara sunulur. Kutular satın alındıktan sonra buzdolabına konmadan önce bulaşık deterjanıyla özenle temizlenmelidir.
 
İspanya’da İNMETRO tarafından yapılan bir araştırma sonucunda, kutular tuvaletlerden daha fazla kirlidir!...
 
Leptospirozis hastalığı fareler tarafından taşınan bir hastalık ve fare idrarıyla temas eden bir çok insana geçebiliyor. En çok karaciğer ve böbreklere yerleştiğinden, sarılık, albüminüri en fazla görülen bulgulardır. Hastalık menenjitle de komplike olabilir…
 
Yazar işte bunları söylüyor ve uyarıyor. Aslında çok geç kalınmış bir uyarı olduğunu düşünüyorum. Yıllardır kolalı ve gazoz gibi şişeden içilen içecekler, kutuya döndüklerinden beri kim bilir kaç kişi, bu hastalığı bilinmeden ölmüştür…
 
Bu içecekler dünya devleri tarafından üretiliyor ve bir çok kolaylığı  ve maliyeti düşük olduğu için Alüminyum kutularda pazarlamayı tercih ediyorlar. İnsan sağlığı, bence her şeyden önemlidir… Dev şirketler bu kutulamayı yaparken hesaplayamadılar mı?
 
Yoksa işlerine mi gelmedi? Bilinmez ama bildiğim bir şey var, ateş düştüğü yeri yakar ve bu dahiyane(!) kutulama fikrini bulan kişinin ve üreticilerinin kendileri veya yakınları bu hastalığa yakalansa, icatlarından bin pişmanlık duyarlardı…
 
Tıp bilimi, “bir hastalık milyonda bir bile görülse, bu kendinizde veya yakınınızda olabilir ve hiçbir hastalık etkeni ihmal edilemez’’ der…
Kolay, kolay tespit edilemeyen bu hastalığa karşı siz, siz olun deterjanla kutu üstlerini yıkamadan sakın içmeyin…
 
Sevgilerimle.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol