Silivri Facebook

Hüseyin Turan Yine Şov Yapıyor

Saadet Partisi İlçe Binasında çarşamba günü bir araya gelen Siyasi Parti Silivri İlçe Başkanlarının ortak açıklamaların zehirli atık bertaraf tesisine karşı yapılan mücadelede hiç bir şekil siyasi kimlik kullanmadan çalıştıklarını aksine Belediye ve AKP iktidarının şov yaptığını söylediler.

Saadet Partisi Silivri İlçe Başkanı ve ev sahibi olarak söz alan Mevlüt Alkan Bildiği üzere gibi 3 aya yakın bir süreçte mücadelesini verdiğikleri bu tesisin Silivri için kanayan bir yara olacağını, fakat bazı ilçe başkanlarıyla yapılan çalışmalar sonunda Kadir Topbaş’ın sözünde durmasını ve bu işin temeli ortadan kalkmasını beklediği söyledi.

ALKAN:ASIL SİYASETİ ONLAR YAPTI
Alkan konuşmasının devamında “Ama bu iş için yanlış bir beyanatın verilmesi hepimizin tepkisine yol açtı. Hiç kimse burada siyasi şov yapmadı hatta meydanda ben bir konuşma yaparken orada bazı AKP li arkadaşlar beni siyaset yapmakla suçlamışlardı fakat asıl siyaseti onlar yapıyor. Çevre Derneği Başkanımızdan da edindiğimiz bilgilere göre bu zehirli atık depolama sözde bertaraf tesisi buraya kurulacaktı ve bununla ilgili çalışmalarda yapıldı. Netice itibari ile mücadelemizi verdik zaten orası  bu iş için ne zemin itibari ile nede konum ve yerleşim alanı olarak  uygun değildir. Yani resmen  burada sadece biz zehirlenmeyecektik. İstanbul’lu da zehirlenecekti. Çünkü orası su havzalarına çok yakın bir bölgede, rakım yüksek olduğu için sızma olmaz mı yani bunu mantıklı düşünmek lazım.” dedi.

“Hüseyin Turan bunu özellikle kadınlar gününde siyasi şov haline dönüştürüyorsa ayıp etmiştir.”

Saadet Partisi Silivri İlçe Başkanı Mevlüt Alkan konuşmasına “Onun için Hüseyin Turan’ında böyle beyanatta bulunması çok ayıp bir şey biz inanın kesinlikle hatta ben ilçe başkanlarımın adına da bunu konuşayım herkes insanları ve ilçesi için canla başla mücadele vererek bu işin önüne geçmeye çalıştık. Kimse bunu siyasi rant sayarak bu işe girmedi. Zaten şu anda daha seçim arifesi de değil biz sadece insanlarımızı düşünerek bu işe girdik. Çünkü biz sorumluluklarımızı biliyoruz. Fakat Hüseyin Turan bunu özellikle kadınlar gününde bunu siyasi şov haline dönüştürüyorsa ayıp etmiştir. Bu nasıl kadınlar günü herkes gittiğine bin pişman oldu böyle bir şey olurumu? Burada eğer bir rant varsa bunu Büyükşehir ortaya attı ve daha sonrada ortaya çıkıp “bakın biz ilçe başkanı ve belediye başkanının hatırı için bu insanları zehirlemek istemiyoruz“ lafını ederek olay haline getirdiler. Şimdi siyasi rant ve siyasi şovu yine onlar yaptılar. Sakın bizlere ithamlarda bulunmasınlar eğer bulunurlarsa biz daha sert tepkimizi koyarız.” diyerek son verdi.

Daha sonra söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu “Bugün ilçe başkanları ile bir araya gelmemizin asıl nedeni yaklaşık 2,5 – 3 ay gibi bir süreç içinde birlikte sürdürdüğümüz ve başarı ile sonuçlanan bir olayı değerlendirilmesi diyebiliriz.”  dedi.

Tuğlu: Hiçbir arkadaşımızda konuşmalarda bunu kendine siyasi bir rant gibi değerlendirmedi.
Tuğlu, burada asıl bu işin sebebi olan burada zehirli atığı depolamak durumunda olan AKP nin Çevre ve Orman Bakanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kararının Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından 8 Mart kadınlar gününde salon salon gezilerek, lokanta lokanta gezilerek orada 8 mart kadınlar gününü kutlamaya gelen kadınlarımıza tamam burada zehirli katı atık yapmayacağız müjdesini vermesi sonucundaki değerlendirmeleri odluğunu ifade etti. Tuğlu “Şimdi bir defa burada zehirli katı atık depolamaya karar veren şu anda burada olan siyasi partilerin temsilcileri değil, biz buna karar vermedik. Hatta herkes tanıktır ki  bu 3 aylık mücadele içinde hiçbir arkadaşımızda konuşmalarda bunu kendine siyasi bir rant gibi değerlendirmedi. Israrla da konuşmalarımızda bu siyasi rant malzemesi yapılmamalı, bu siyasette kullanılmamalı,  yeter ki bu tesis buraya yapılmamalı mantığından gittik.” dedi.

“Siyasi partileri suçlayan itham eden, ifadesi ve beyanı hiç hoş değildir.”
Cumhuriyet Halk Partisi Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu açıklamalarına devam ederek “Büyükşehir  Belediye Başkanı 8 Mart’ta bu tesis buraya yapılmayacak  dedi. Her siyasi partin işi var gücü kendine göre programı var. Hepimiz işi gücü bırakıp köy köy gezip imza kampanyaları düzenleyerek halkımızı bilgilendirdik.  Tam herkes işine gücüne dönecekken yine konu gündeme geliyor. 8 Martta verilen beyanda İstanbul B.Şehir Belediye Başkanının verdiği beyanda bu işte asıl kendilerinin bu olayı siyasi rant olarak kullandıkları ortaya çıkmıştır. Bizler bugüne kadar AKP kanadını suçlayacak bir tavır içinde olmadık. Kadir Topbaş’a verilen bilgilerde burada siyasi partiler siyasi malzeme olarak kullanmışlar. Gazetede yazan beyandan okuyorum. “Gitsinler kendilerine başka rant peşinde koşsunlar. Siyasi malzeme olarak kullansınlar.” Böyle son derece çirkin davranış içinde olmamaları gerekiyor. Dün Silivri’de yayınlanan bir gazetede 2 sayfa beyanatı burada siyasi partileri suçlayan itham eden, ifadesi ve beyanı hiç hoş değildir. Biz ilçe başkanları olarak ortak görüşümüz Katı Atık Bertaraf tesisinin def edilmesi. Zehirli Atık muhabbetinin inşallah kapanmasıdır temennimiz.  İstanbul B.Şehir Belediyesi verdiği sözde durur. Bizler bu konuda siyasi rant beklemiyoruz. Bu işi ısıtıp önümüze getirmesinler  siyasi rant elde etmeyi bıraksınlar.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Yazıcı:Bu Silivri halkına son derece saygısızlıktır.
Doğru Yol Partisi Silivri İlçe Başkanı Salih Yazıcı ise “ 8 Mart Dünya Kadınlar  Gününde böyle bir açıklama yapılması son derece cahilce ve dengesizce buluyorum. Bu konu ile ilgili olarak başka bir gün basın toplantısı yapabilirlerdi. Belediyedeki yaptığımız ilk toplantının sonuçlarını açıklamadı. Bu Silivri halkına son derece saygısızlıktır.” dedi.

“Başbakandan aşağıya kadar hepsi şovmendir.”
Yazıcı konuşmasında “Bunların hepsi Başbakandan aşağıya kadar hepsi şovmendir. Ben bunlara Ak demiyorum.Bunlara AKP diyorum. Bunlar çünkü Ak değil bunlar. Senin bu yaptığın saygısızlıktır. Artık Silivri’yi rahat bırak diyorum ben Hüseyin Turan’a. Türk halkı bunlara kanmayacak. Biz burada ilçe başkanlarımızla hep beraber mücadele ettik. Aslında Hüseyin Turan bize teşekkür edeceğine böyle yersiz ve seviyesiz açıklamalarda bulunuyorlar. Bu konu ile ilgili olarak başka bir gün basın toplantısı yaparsın. Bu işi şova dönüştürüp bazı gazetelerde defalarca rozet töreni yapmaya benzer bu iş. Ben bunları bir şovmen olarak değerlendiriyorum. Asıl bunların yaptığı bir siyasi şovdur. Yarın yapılacak olan mahalli seçimlerde diyecekler ki. Bakın ne kadar uğraştık. Başbakan bile iki adım sonra sözünden dönüyor. Kaldı ki İstanbul B. Şehir Belediyesi dönmesin. Ben bunların hiçbir sözüne inanmıyorum şahsen. Sanki AB girmiş gibi zafer kutlamaya çalışıyorlar. Gerçeği şu AKP hükümeti tamamen bir şovmen. Türk halkı bir daha kanmaz bunlara.” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Silivri İlçe Başkanı Şenoğlu Türkyılmaz 3 aydan beri geceli gündüzlü işlerin, bırakarak bu işe yöneldiğini,  ilçe Başkanları  ve  basın mensupları ile birlikte Silivri halkını bilgilendirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Türkyılmaz: AKP her yerde olduğu gibi Silivri’de de şov yapmaktadır.
Türkyılmaz konuşmasının devamında “Burada yapılmak istenenle ve söylenenle bir takım çelişkiler var. Biz bu tesis buraya yapılmasın  diye mücadele ettik. Bizim burada siyasi ilçe başkanları olarak hiçbir beklentimiz yok olamaz da. Hepimiz Silivri’de yaşıyoruz. Bizler bu konuda siyaset yapmayacağız dedik ve bugüne kadar yapmadık. İnsanların iyi niyetini suistimal edip insanları kullanmasını iyi biliyorlar. Bana göre çok talihsiz bir açıklama yapmıştır. Onlar genelde ve yerel de aynı sistemi uyguluyorlar. Bir şeyi yaparken ilk önce düşünüp öyle yapacaksın. Bunlar yapmak için harekete geçiyorlar sonra tepki görünce düşünüyorlar, sonra da vazgeçtik diyorlar. AKP her yerde olduğu gibi Silivri’de de şov yapmaktadır. Silivri halkı bunu çok iyi değerlendirecektir. Ve onlara gereken cevabı sandıkta verecektir.” dedi. 

Özgürlük ve Demokrasi Partisi Silivri İlçe Başkanı Süheyl Kırkıcı  Silivri Demokratik Mücadele Derneği olmayan bir kent ve öyle bildiklerini söyledi.
Kırkıcı: Belediye Başkanı tüm siyasileri tahrik edici açıklamalar yapıyor.

Kırkıcı “Ne yapılmak istense Silivrililer duyarsız kalırdı. Sivil toplum örgütleri çoktu ama az sesleri çıkıyordu. Silivri’nin en büyük tehlikesi Silivri’ye dayatıldığında siyasi parti başkanları olarak bir araya geldik ve ilk önce siyasi kimliğimizi bir yana bıraktık. Çünkü bundan daha önemli bir şey olamayacağına karar verdik. Havası suyu toprağı zehirli olan bir kentte siyaset yapmanın ne anlamı vardı ki. Silivri’de her iki taraftan ve sağdan ve soldan partiler bir arada hareket ettiler.  Bizler Silivri’yi tehlikeden kurtarma adına çalıştık. Ben Belediye Başkanına bir uyarıda bulunmak , Artık AKP’nin Belediye Başkanı değil o. O artık Silivri’nin Belediye Başkanı diye destek ve öyle kalması gerekirdi. Siyasi olan AKP İlçe Başkanı açıklama yapmıyor. Belediye Başkanı tüm siyasileri tahrik edici açıklamalar yapıyor. Ben burada ne yapmak istediğini anlamış değilim.  Eğer ciddi olarak düşünülmüyorsa acemice yapılan bir açıklamadır. Önemli verilen sözleri yerine getirmek ve tutmaktır. Bizler B.Şehir’e inanmak istiyoruz. Ve verilen sözlerin arkalarında durması için takip edeceğiz.”dedi.

Daha sonra basın mensuplarına İ.B.B. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Çevra Koruma Müdürlüğü’nden gelen bilgilendirme yazısı dağıtıldı.
Kadir Topbaş’ın “Silivri’ye yapılmayacak” açıklaması olan 8 Mart 2007 tarihinde gelen yazı aynen şöyle:
İlgi başvurunuzda İstanbul için kurulması planlanan Entegre Atık Bertaraf Tesisi ve Tesisin kurulması planlanan alanlar ile ilgili bilgi verilmesi istenmektedir. İstanbul’da sanayiden kaynaklanan atıkların sağlıklı yönetimi ve bertarafı için “ Enteg-re Atık Bertaraf Tesisi “ proje çalışmalarına başlanmıştır. Proje kapsamında hazırlanan ön raporda İstanbul’da üretilen sanayi atıklarının, %80 oranında İstanbul Sanayisinin ağırlıklı olduğu Avrupa yakasında üretildiği ortaya çıkmıştır.
Atık üretiminin %80 oranında Avrupa yakasında olması tesis için yer seçiminin bu yakada yapılmasını gerektirmektedir.
Tesisi yeri belirleme çalışmalarında; İstanbul Avrupa yakası coğrafyasının önemli bir kısmının yerleşim merkezi, havza koruma alanları, orman alanları, tarım alanları ve turizm alanlarından oluşması geriye kalan dar bir alanda seçim yapılmasını zorunlu kılmıştır.
Yer seçimi ile ilgili söz konusu kısıtlamalar çerçevesinde tesisin kurulabileceği uygunalanlar için İstanbul Avrupa yakasında araştırmalarımız devam etmektedir. Şu ana kadar ki araştırmalarda; ilk verilere göre en sağlıklı alternatif olarak İstanbul’un Kuzey Batısında ki Silivri İlçesi mücavir alanında, Silivri merkezinden 18. km uzaklıkta ki Kurtalan mevkiinde orman vasfını yitirmiş, madeni alınmış ve terkedilmiş alan belirlenmiş ve bu alanla ilgili jeolojik – hidrojeolojik etüt çalışmaları ve ÇED çalışmalarının yapılabilmesi için Belediyemizin isteği doğrultusunda, Çevre ve Orman Bakanlığının Oluru ile Belediyemize 24 ay süreli ön izin tahsis yapılmıştır.
Tesisi yeri seçimi sürecinin sona ermediği, yeni alternatif saha belirleme araştırmalarının devam ettiği, belirlenecek yeni sahalar içinde benzer şekilde çalışmalarının yürütüleceği, Kurtalan mevkiindeki yer veya başka bir yer ile ilgili nihai bir karar verilmiş olmadığı,
ÇED olumlu kararı sonrası kurulacak tesisin Dünyada gelişmiş ülkelerde şehir merkezlerine dahi kurulabilen son teknolojilere sahip modern bir tesis olacağı,
Kurulacak bertaraf tesisinde atıkların geri kazanılması ve tekrar kullanılması esası kapsamında alternatif hammadde olarak kullanılmalarına ilişkin tekniklerin kullanılarak doğal kaynakların korunması ve ekonomiye katkı sağlayacağı,
Atıkların geri kazanılmasının ve tekrar kullanılmasının mümkün olmadığı durumlarda özelliklerine göre uygun teknolojiler ile çevre ve insan sağlığına zarar vermeden bertarafının sağlanacağı,
Böylece atıkların tek noktada, çevre koruma ve kontrol esaslarına dayalı teknolojileri ile bertarafı ve çevreye olan zararlarının önlenmesinin sağlanacağı,
Hususlarını bilgilerinize rica ederim.
Ali Oktar / Çevre Koruma Müdürü

Kaynak : Silivri Rehber

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol