Silivri Facebook
banner88

İBB ve CHP pişti oldu

Müge CESUR

Dün öğle saatlerinde Uğur Mumcu Meydanı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesinden gelen görevliler halka ücretsiz lale soğanı dağıttı. Aynı saatlerde CHP Kadın Kollarının zamların geri çekilmesi ile ilgili imza kampanyası başlatması arada soğuk rüzgârlar esmesine neden oldu.

Gezici’nin gelmesiyle görevliler meydanı terk etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi dün Uğur Mumcu Meydanında stant açarak vatandaşlara ücretsiz lale soğanı dağıttı. İBB’ ye ait bir arabanın hoparlöründen ise İBB’nin bugüne kadar yaptığı hizmetler duyuruldu. Silivrililer ücretsiz dağıtılan lalelere yoğun ilgi gösterdi. AK Parti İlçe Başkanı Ender Gezici’nin gelmesiyle standın kaldırılması dikkatlerden kaçmadı.

CHP’li kadınlardan zamlara karşı imza

Aynı saatlerde CHP İlçe Kadın Kolları ise zamların geri çekilmesi ile ilgili imza kampanyası başlatarak stant açtı. “CHP ile sadaka devleti değil, insan onuruna saygılı sosyal devlet” diyen CHP Kadın Kolları üyeleri, broşür dağıtarak hükümetin sağlık hizmetlerini eleştirdi. “CHP ile parası olana değil herkese gerekli ve kaliteli sağlık hizmeti” sloganıyla yola çıkan CHP’li kadınlar, dağıttıkları broşürde Yeni Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigorta Yasası’nın sosyal hukuk devletine vurulan bir darbe olduğu belirtilirken, yapılan değişiklikler şu şekilde eleştirildi:

- Kadınlarda 58 olan emeklilik yaşı kademeli olarak 2048 yılında 65’e yükseltilecek.
- Tüm dünyada anne sütünün önemi vurgulanır ve emzirme teşvik edilirken Türkiye’de daha önce yoğum yapan sigortalılara 6 ay süreyle verilmesi öngörülen emzirme yardımı bir aya düşürülecek.
- Kız çocukları 18 yaşını dolduklarında anne ya da babalarının sigortaları nedeniyle Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanamayacaklar.
- 18 yaşını dolduran kız çocukları çalışmasalar da Genel Sağlık Sigortasından yararlanmaları için primlerini zorunlu olarak kendileri ödeyecekler.
- Ev hizmetlerinde çalışarak aylık prime esas kazancın altında gelir elde eden kadınların sigortalı olma ve sigortadan yararlanma hakları kaldırılacak.
- İş yerlerinde ve ev hizmetlerinde 30 günden az çalışan kadın işçiler ay içinde çalışamadıkları günlere ait Genel Sağlık Sigortası primlerini kendileri ödeyecek.
- Aylık bağlanacak çocuğu bulunmayan ve çalışan ya da kendi çalışmalarından dolayı sosyal güvenlik kurumlarından aylık alan dul eşin ölüm aylığını bağlama oranı %75’ ten %50’ ye düşürülecek.
- Emeklilik için ön şart olan prim ödeme süresi 5.000’den 7000’e çıkarılmışken bir süre 7.200 gün prime yükseltilecek.
- Emeklilik maaşları % 23 ila % 33 arasında azaltılacak.
- Yıpranma hakkı kaldırılacak.
—Aylık geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan tüm vatandaşlar gelirlerinin yüzde %12’si oranında Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecekler.
—İsteye bağlı sigortaya devam eden eşlerin her birisi, yüzde 12 oranında Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecekler.
—Söz konusu katılım payı gerektiğinde beş katına kadar artırılacak.
—Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak.
—Sağlık hizmeti alabilmek için bu ülkenin vatandaşı olmak, üstelik vergi ödemek, dahası Genel Sağlık Sigortası primi yatırmak, hatta bir katılım payı ödemek yetmeyecek. Şimdi bir de ilave ücret adı altında para ödemek gerekecek.
—Emekli Bağ-Kur’luların maaşlarından 10 yıl süreyle 510 oranında Genel Sağlık Sigortası pirimi kesilecek.
—Pirimi ödeyemeyen çiftçilerin pamuğuna, buğdayına, üzümüne, tütününe el konulacak.
—Malullük aylığı bağlanması için gereken sigortalılık süresi, 5 yıldan 10 yıla çıkarılacak.
—Malullük aylığı oranında alt sınır kaldırılarak aylık oranları %50 düşürülecek.
—İş kazası ve meslek hastalığı sonucu %25 ve daha yüksek oranda sakat kalacaklara bağlanacak gelir %75 oranında düşecek.
—Engelli vatandaşlarımızın emekliliği ve çalışma koşulları zorlaştırılacak.

“Artık sesimizi çıkarmanın vakti geldi”

İBB’nin dağıttıkları lale soğanlarıyla birlikte imza kampanyasına katılan vatandaşlar ise “Artık bu kıyıma bir dur deme vakti geldi. Zamların geri çekilmesini istiyoruz. Sağlık sektörünün düzelmesini, insan gibi yaşamayı arzuluyoruz. Sesimizi çıkarma vakti geldi.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol