Silivri Facebook

Salonu Terk Etmeleri İstendi
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Silivri Kent Konseyi Geçtiğimiz Çarşamba günü Silivri Belediye Meclis Salonu’nda, Belediye Başkanı Hüseyin Turan başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı öncesinde salonda bulunan kent konseyi temsilcilerinin dışında CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, belediye Eski Başkan yardımcısı ve 1994-99 yılları arası CHP Meclis üyeliği yapmış olan Özcan Işıklar ve İki kez Belediye Başkan Adaylığı yapmış olan Yılmaz Kandemir, bu uyarı üzerine salonu terk ettiler.
 
Olayı Cuma günkü gazetemizde manşetten girdiğimizde çeşitli tepkiler ile karşılaştık. Bir çok yurttaşın “ Böyle bir şey olmaz. BU nasıl bir Kent konseyi. CHP İlçe başkanı sıradan bir kişimidir ki dışarıya davet ediliyor” tarzında tepki gösterirken, bir bölümü de CHP orada temsil edildi. Madem başkan gelecekti neden temsilci gönderdi” tarzında duygularını dile getirdiler. Belediye Başkanı ve kent Konseyi Başkanı Hüseyin Turan, haberimiz üzerine arayarak “ Olay tamamıyle yasalara uygun bir biçimde gelişmiştir. Kanunlar ve yönetmelikler ne derse biz onları uygulamak ile mükellefiz. Kanuna aykırı mı davransaydık” diyerek, olaya açıklık getirdi.
 
Konuya ilişkin CHP İlçe örgütü’nün bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklama yapacağı duyumları henüz bir netlik kazanmasa da, dışarıya davet edilenlerden Belediye Esmki Başkan Yardımcısı ve Eski Meclis Üyesi Özcan Işıklar, durumun son derece kırıcı, yakışıksız ve gayri kanuni bir davranış olduğunu belirtti. Işıklar konuya ilişkin şunları söyledi : “ Belediye meclis ttoplantıları, Türkiye Büyük Meclisi Toplantıları, hatta Mahkeme duruşmaları bile halka açık olmak zorundadır. Sayın Turan ‘ Yasalar böyle’ demiş. Evet.. Yasalar diyor da , toplantının niteliğini göz ardı ederek her toplantı demiyor yasalar. Yasalar bu yaptığınız toplantı için açık ve net “halka açık olmak zorunda” diyor” dedi. Işıklar, kendisinin Silivri halkına 10 yılı aşkın bir süre ile Belediye Meclis üyeliği ve Belediye başkan Yardımcılığı işlerini yaptığını vurgulayarak şöyle devam etti “ Biz sokaktan geçerken ‘ aa burada bir toplantı varmış, gel bi bakalım’ mantığı ile gelmedik o toplantıya. Silivri Halkına daha önce Kent Konseyini kurmuş ve işletmiş bir yönetimin işlevsel üst düzey yöneticisi olarak katılma zorunluluğu hissettik. Hani belki bazı konularda, teori ile pratik arasındaki uygulamalarda yaşanan aksaklıklar sorulur, bizde Kent Konseyi’nin zaman kaybını engelleyici katkı sağlarız düşüncesi ile geldik.
 
Sayın Başkan’a naçizane bir  kaç bilgi aktarımda bulunmak isterim.  Bu tarz toplantılar çağrılı genel kurul üyeleri ile yapılır. Ancak çağrı yapılmamış olan yurttaşlar, toplantının genel gidişatına aykırı hareket içinde bulunduklarında uyarılır ya da dışarı davet edilir. 5393 sayılı Belediye Kanununa bakcak olursanız sayın Turan şunu göreceksiniz ‘ belediye meclis toplantıları işleyişi ile aynı işleyiş ile yürütülmelidir” der kanun. Yönetmelikler de kanuna aykırı işletilemez.” Diyen Işıklar sözlerini şöyle sürdürdü “ sayın Turan bu tutumu ve davranışı ile demokrasi’den ve demokrasi’nin önemli ayağı olan katılımcılıktan, saydamlıktan nasibini alamadığını göstermiştir. Kaldı ki konuya ilişkin kanun ya da yönetmelik olmasa bile teamüller vardır, süregelen uygulamalar vardır. Bir kentin hafızasını orada yaşayanlar oluşturur. Silivri ve Silivri Belediyesi bugün oluşmuş değildir” dedi.
 
Konuyla ilgili olarak son derece üzüldüğünü belirten Özcan Işıklar “ Unutmamak gerekir ki, bu görevler gelip geçicidir. Demokrasi ve ona saygı, saydamlığı, açıklığı ve hoşgörüyü gerektirir. Bunlar herkese bir gün lazım olacaktır” dedi.  Toplantıya katılma gerekçesini de belirten Işıklar “ ben toplantılara, geçmişte bu kente yaptığım hizmetleri temsil ettiğim görüşler ve tecrübelerimi aktarmak için her zaman katılacağım. Hangi kanunda yasakmış göstersinler. Yasakçılık onların kafalarının içinde var. Meclis üyeliği yaptıkları ve Silivri’yi birlikte yönettiğimiz zamanları şöyle bir hatırlasınlar arkadaşlarım.Demokratik yönetimin sözle değil özle yapılabileceğini göreceklerdir. ” dedi
 
Yarın,  CHP İl Genel Meclisi Üyesi Ertuğrul Kutluay, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Temsilcisi Uğur Bazan, ve  CHP Silivri İlçe Kadın Kolları Başkanı Nursel Erel’in değerlendirmelerini Değişim Gazetesi Farkı ile okuyabilirsiniz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol