İSTANBUL’un ve genel perspektifte Türkiye’nin ciddi sorunları arasında yer alan kimyasal atıkların üretim maliyetinden düşülmesinin en acı örneğini, Tuzla’da toprağa gömülen variller ortaya çıkardı. Üreticilerin insan hayatını hiçe sayarak toprağa gömdüğü ama gelecek adına filizlenen tehlikenin ciddiyetin ortaya çıkardığı tehlikeli atıkların bertarafı ülke gündeminde değerlendirilen ve üzerinde somut adımlar atılması gerekliliğini ortaya çıkardı. Bu dönemin içinde Kocaeli’ndeki İZAYDAŞ’ ın bir benzerini İstanbul içinde yapmak isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, hem sanayinin yoğunluğu hem de Trakya ve İstanbul için ortak nokta tespiti noktasında Silivri’nin adı geçmeye başladı. Çevre ve Orman Bakanlığı’na yapılan başvuruda Silivri K.Sinekli’ deki ormanlık bir arazinin ÇED raporu almak şartıyla ön tahsisi sağlandı. Ön tahsisinin sağlanmasını haber alan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, itiraz yazılarını Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü, İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı Çevre Koruma Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi, İstanbul Tarım İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Yatırım Geliştirme ve Planlama Daire Başkanlığı’na gönderdi.
DEMİR, SİLİVRİLİLER’E BİLGİ VERDİ
Konunun kamuoyuna yansıması üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı İbrahim Demir, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan’ın daveti üzerine ilçeye gelerek Entegre Atık Bertaraf Tesisi hakkında “Bizim Büyükşehir Belediyesi olarak “Tesis buraya yapılmalıdır” diye kesin bir kararımız yok” dedi. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Silivri Belediye Meclis Üyeleri ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak tesis hakkında bilgi veren Demir, “İlla da Silivri’ye bu tesisi yapma inadı içinde değiliz” dedi. Söz konusu alanın coğrafi konumu, tarım ve orman arazisi içinde yer alması, su yataklarının üzerinde bulunması gibi haklı gerekçelerini karşı koyuşuna savunma edinen Silivri Belediyesi’nin tepkisi “Silivri İlçesi, İstanbul’un en büyük alana sahip ve en bakir kalmış ilçelerindendir. Silivri Belediyesi tarafından bu güne kadar izlenen politikalar doğrultusunda tehlikeli atığı olmayan sanayi tesislerine izin verilmiş ve çevre kirliliği yaratılmamasına özen gösterilmiştir. Bu nedenle Silivri Belediyesi ve Silivri halkı bu tesisin Silivri’ye yapılmasına karşıdır.” ifadesiyle net bir şekilde ortaya kondu.
TESİS, İLÇEDE SİVİL TOPLUMLULUK RUHU OLUŞTURDU
Katı Atık Tesisi’nin Silivri’ye yapılması ile ilgili bilgiler kamuoyuna yansıdıkça halkın tedirginliği ve tereddütleri ilçede siyasi ve sivil toplumu bir araya getiren buluşturucu rol oynadı. Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan’ın Büyükşehir Belediyesi’nin devasa yatırımlarına ve aynı siyasi görüş kimliğine rağmen halkıyla birlikte düşünen tavrı, bu harekete destek verdi. 17 Ocak 2007 tarihinde ilçe merkezinde düzenlenen toplantıda “İtirazımızla birlikte olayın ciddiyetini ve önemini anladıktan sonra ilçe başkanlarımız ve Çevre Derneği Başkanımızı bilgilendirdim.” diyerek gelişmelerin kamuoyuna yansımasındaki etkisini anlatan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan’ın “Bu konuyla ilgili sivil toplum amacı ile siyasi partilerimizin birlikte olması gerekir. Silivri hepimizin. Bunu hiç kimsenin siyasi kaygılara, siyasi noktalara çekmemesi gerekir. Bu tesisten çıkacak zararlı atıklar sadece Cumhuriyet Halk Partililer’e, AK Partililer’e zarar vermeyecek. Silivri’de ve bölgemizde yaşayan insanlara zarar verecek. Bunu herkes biliyor. Benim çocuklarım da burada büyüyecek, ben de burada büyüyorum. Gelecek nesillerimiz de burada büyüyecek. Bu açıdan buna şiddetli bir şekilde karşı çıkıyoruz. İtirazla ilgili Büyükşehir Belediyesi ile yaklaşık 10 gündür görüşüyoruz ama biz bunları basında açıklayarak siyasi şov şekline getirmek istemiyoruz tabii ki. Olayı çözdükten sonra hep birlikte hepimizin çözümü olmasını istiyorum.” şeklindeki açıklaması, konunun birlik kavramını pekiştirmesi yönünden akıllara kazındı. Başkan Turan’ın “Silivri için halen bir karar alınmadı. “Kesinlikle bu Silivri’ye yapılacak” diye alınmış resmi bir karar yok.” ifadesi ise izlenen yolda başarıya ulaşmanın mümkün olduğunu gösterdi.
TURAN, KÖY TOPLANTILARINA KATILARAK HALKI BİLGİLENDİRDİ
Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, bir yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin haklı gerekçeleri ile abluka altına alırken, bir yandan da ilçedeki toplantılara katılarak halkı bilgilendirdi. Siyasi nüfuzunu halkın yanında kullanan ve tesisin siyaset malzemesi yapılmadan ilçeden uzaklaştırılmasını arzulayan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Fener Köyü, Danamandıra Köyü ve B.Kılıçlı Köyü’nde düzenlenen toplantılarda “Bunun üzerinden kimse siyaset yapmasın” ifadesini net ve açık bir şekilde kullandı. Silivri Fener Köyü’nde Entegre Atık Bertaraf Tesisi hakkında toplantı düzenlenerek vatandaşlara bilgi verildi. Fener Köyü Muhtarı Muharrem Eren’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda siyasi partilerin ilçe başkanları, Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, konu hakkında açıklamalarda bulundu. İlçedeki imza kampanyasını da başlatan isim olan ve bu konunun siyaset malzemesi yapılmaması çağrısındaki samimiyetini kampanyanın öncüsü olarak Silivri Çevre Derneği olarak lanse eden Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, “Büyükşehir’den, birçok arkadaşımızın da şahit olduğu gibi “Pişmiş aşa su kattınız” diye söylemleri oldu. Eğer biz engel olmasaydık bu tesis şu anda projelenme aşamalarına gelmişti” ifadesiyle aktif süreci durağanlaştırdıklarını hatırlattı. Gerekçelerini yukarıya sunmanın yanı sıra mahkemelerde tespit davası ile hukuk yollarını da açan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, AK Parti Silivri İlçe Başkanı Tülay Kaynarca ile birlikte haklılığını sık aralıklarla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a anlattı.
HİZMETİN DİYETİ OLMAZ
Konunun gündeme yansıdığı ilk gündem itibaren “Büyükşehir Belediyesi, Silivri’ye yaptığı yatırımların diyetini ödüyor” dedirttiren anlayışın haksızlığı, Silivri tarihinde unutulmayacak bir tarih olan 8 Mart 2006 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ağzından dökülen cümlelerle bir kez daha ortaya çıktı. O günkü açıklamasında Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul maalesef sanayinin yüzde 37’sini taşımakta. Ciddi bir olgu. Ekonominin yüzde 43’ü İstanbul’da, ihracatın yüzde 60-65’i İstanbul’da, ithalatın da aynı. İstanbul, bunların yükünü çekiyor. Bu bağlamda sorunlar var. Bunları yeni planlarla bir bir çözeceğiz. Ama özellikle bölgeyi yakından ilgilendirdiği için buradaki sanayi tesislerinin, İstanbul’daki sanayi tesislerinin ortaya çıkarmış olduğu ve özellikle tehlikeli atık maddeleri bertaraf etme tesisinin Silivri’de kurulmasını yer olarak Çevre ve Orman Bakanlığı tahsis etti. Ama bir gördüm ki -maalesef çok açık konuşmayı seven bir insanım- bazı siyasilerimiz, siyasi partilerimiz bizim nerede yanlış yapacaksak oradan siyaset yapma isteme anlayışı ile bir şeyler üretmek değil, halkın önüne yeni ümitler koymak değil, yeni çözümler veya gelecek adına yeni ufuklar açmak yerine “Bunlar nerede hatta yapacaklar ve onun üzerine nasıl siyaset yaparız?” düşüncesi ile bu yerin maalesef istismar edildiğini gördüm ve duydum. Sayın İlçe Başkanım ve Belediye Başkanım bunu bana bahsetti. Halbuki Avrupa’da bu tesis şehir mobilyası gibi kuruluyor. Ama dedik ki madem böyle, Silivri’de bunun üzerinden siyaset yapılmasına müsaade etmeyeceğim ve bundan dolayı bu tesisi Silivri’de yapmayacağım. Siyasi partiler kendilerine başka meşguliyet bulsunlar. Bugüne kadar bizim gibi bir yönetim Silivri’de olmadı. Bizim yaptığımız hizmet ve çalışmaları asırlarca düşünseler hayallerine gelmez. Örneğin metroyu getirme çalışmasını yapıyoruz Silivri’ye. Silivri’nin her türlü sorununu çözmeye çalışıyoruz. Silivri’ye de Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi kurma çalışmalarının talimatını verdim.” dedi.
TURAN, TOPBAŞ’A TEŞEKKÜR ETTİ
Yaşadıkları günleri “3-4 aydır çektiğimizi bir ben biliyorum bir de arkadaşlarımız biliyor. “Tehlikeli atık” dediler, “Kimyasal atık” dediler, “Silivri’yi mahvedecek” dediler. Ne oldu? Sayın başkanımız işte bir kelime ile bitirdi. Kendisine çok teşekkür ediyoruz ve Silivri var olduğu sürece asla Kadir Topbaş’ı unutmayacak.” şeklinde anlatan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan’a, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da “Biz sizler için varız, sizleri çok seviyoruz. İstanbullular için varım. Silivrililer’i üzecek hiçbir hareketi yapmayız.” sözleriyle destek verdi.
TURAN: BAZI SİYASİLERDE TİMSAHIN GÖZYAŞINI GÖRDÜK
Halkla birlikte tesise karşı duran Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, son gelişmenin ardından Silivri Belediye Meclisi’nin 9 Mart 2007 tarihli oturumunda katkı sağlayan herkese teşekkür ettiklerini hatırlattı. Bu teşekküre rağmen bazı siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin tepkisiz kaldığını vurgulayan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, “Bazı siyasi parti temsilcilerimizin bir teşekkür etme gereği bile duymadığını gördük. Katı atık tesisinin yapılmasından siyasi rant elde etmek isteyenlerin timsah gözyaşını gördük. Ve şunu çok iyi anladık ki, bu insanlar Silivri’ye bu tesisin yapılmasını isteyecek kadar siyasi hırslarıyla ihaneti içine sindirmişler. Yazık, çok yazık. Bu kadar anlamlı bir mücadeleyi kendi siyasi geleceklerine malzeme olarak kullanmak isteyenlerin varlığını da görmüş olduk. Bu tesisin yapılmasını arzulayıp bunun için alınacak oydan medet umanlara üzülüyorum. Ancak bütün samimiyetiyle destek veren tüm siyasi partilere ve sivil toplum örgütlerine, kurum ve kuruluşlara, Silivri halkına teşekkür ederim” dedi.
DEMİR, SİLİVRİLİLER’E BİLGİ VERDİ
Konunun kamuoyuna yansıması üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı İbrahim Demir, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan’ın daveti üzerine ilçeye gelerek Entegre Atık Bertaraf Tesisi hakkında “Bizim Büyükşehir Belediyesi olarak “Tesis buraya yapılmalıdır” diye kesin bir kararımız yok” dedi. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Silivri Belediye Meclis Üyeleri ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak tesis hakkında bilgi veren Demir, “İlla da Silivri’ye bu tesisi yapma inadı içinde değiliz” dedi. Söz konusu alanın coğrafi konumu, tarım ve orman arazisi içinde yer alması, su yataklarının üzerinde bulunması gibi haklı gerekçelerini karşı koyuşuna savunma edinen Silivri Belediyesi’nin tepkisi “Silivri İlçesi, İstanbul’un en büyük alana sahip ve en bakir kalmış ilçelerindendir. Silivri Belediyesi tarafından bu güne kadar izlenen politikalar doğrultusunda tehlikeli atığı olmayan sanayi tesislerine izin verilmiş ve çevre kirliliği yaratılmamasına özen gösterilmiştir. Bu nedenle Silivri Belediyesi ve Silivri halkı bu tesisin Silivri’ye yapılmasına karşıdır.” ifadesiyle net bir şekilde ortaya kondu.
TESİS, İLÇEDE SİVİL TOPLUMLULUK RUHU OLUŞTURDU
Katı Atık Tesisi’nin Silivri’ye yapılması ile ilgili bilgiler kamuoyuna yansıdıkça halkın tedirginliği ve tereddütleri ilçede siyasi ve sivil toplumu bir araya getiren buluşturucu rol oynadı. Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan’ın Büyükşehir Belediyesi’nin devasa yatırımlarına ve aynı siyasi görüş kimliğine rağmen halkıyla birlikte düşünen tavrı, bu harekete destek verdi. 17 Ocak 2007 tarihinde ilçe merkezinde düzenlenen toplantıda “İtirazımızla birlikte olayın ciddiyetini ve önemini anladıktan sonra ilçe başkanlarımız ve Çevre Derneği Başkanımızı bilgilendirdim.” diyerek gelişmelerin kamuoyuna yansımasındaki etkisini anlatan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan’ın “Bu konuyla ilgili sivil toplum amacı ile siyasi partilerimizin birlikte olması gerekir. Silivri hepimizin. Bunu hiç kimsenin siyasi kaygılara, siyasi noktalara çekmemesi gerekir. Bu tesisten çıkacak zararlı atıklar sadece Cumhuriyet Halk Partililer’e, AK Partililer’e zarar vermeyecek. Silivri’de ve bölgemizde yaşayan insanlara zarar verecek. Bunu herkes biliyor. Benim çocuklarım da burada büyüyecek, ben de burada büyüyorum. Gelecek nesillerimiz de burada büyüyecek. Bu açıdan buna şiddetli bir şekilde karşı çıkıyoruz. İtirazla ilgili Büyükşehir Belediyesi ile yaklaşık 10 gündür görüşüyoruz ama biz bunları basında açıklayarak siyasi şov şekline getirmek istemiyoruz tabii ki. Olayı çözdükten sonra hep birlikte hepimizin çözümü olmasını istiyorum.” şeklindeki açıklaması, konunun birlik kavramını pekiştirmesi yönünden akıllara kazındı. Başkan Turan’ın “Silivri için halen bir karar alınmadı. “Kesinlikle bu Silivri’ye yapılacak” diye alınmış resmi bir karar yok.” ifadesi ise izlenen yolda başarıya ulaşmanın mümkün olduğunu gösterdi.
TURAN, KÖY TOPLANTILARINA KATILARAK HALKI BİLGİLENDİRDİ
Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, bir yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin haklı gerekçeleri ile abluka altına alırken, bir yandan da ilçedeki toplantılara katılarak halkı bilgilendirdi. Siyasi nüfuzunu halkın yanında kullanan ve tesisin siyaset malzemesi yapılmadan ilçeden uzaklaştırılmasını arzulayan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Fener Köyü, Danamandıra Köyü ve B.Kılıçlı Köyü’nde düzenlenen toplantılarda “Bunun üzerinden kimse siyaset yapmasın” ifadesini net ve açık bir şekilde kullandı. Silivri Fener Köyü’nde Entegre Atık Bertaraf Tesisi hakkında toplantı düzenlenerek vatandaşlara bilgi verildi. Fener Köyü Muhtarı Muharrem Eren’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda siyasi partilerin ilçe başkanları, Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, konu hakkında açıklamalarda bulundu. İlçedeki imza kampanyasını da başlatan isim olan ve bu konunun siyaset malzemesi yapılmaması çağrısındaki samimiyetini kampanyanın öncüsü olarak Silivri Çevre Derneği olarak lanse eden Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, “Büyükşehir’den, birçok arkadaşımızın da şahit olduğu gibi “Pişmiş aşa su kattınız” diye söylemleri oldu. Eğer biz engel olmasaydık bu tesis şu anda projelenme aşamalarına gelmişti” ifadesiyle aktif süreci durağanlaştırdıklarını hatırlattı. Gerekçelerini yukarıya sunmanın yanı sıra mahkemelerde tespit davası ile hukuk yollarını da açan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, AK Parti Silivri İlçe Başkanı Tülay Kaynarca ile birlikte haklılığını sık aralıklarla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a anlattı.
HİZMETİN DİYETİ OLMAZ
Konunun gündeme yansıdığı ilk gündem itibaren “Büyükşehir Belediyesi, Silivri’ye yaptığı yatırımların diyetini ödüyor” dedirttiren anlayışın haksızlığı, Silivri tarihinde unutulmayacak bir tarih olan 8 Mart 2006 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ağzından dökülen cümlelerle bir kez daha ortaya çıktı. O günkü açıklamasında Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul maalesef sanayinin yüzde 37’sini taşımakta. Ciddi bir olgu. Ekonominin yüzde 43’ü İstanbul’da, ihracatın yüzde 60-65’i İstanbul’da, ithalatın da aynı. İstanbul, bunların yükünü çekiyor. Bu bağlamda sorunlar var. Bunları yeni planlarla bir bir çözeceğiz. Ama özellikle bölgeyi yakından ilgilendirdiği için buradaki sanayi tesislerinin, İstanbul’daki sanayi tesislerinin ortaya çıkarmış olduğu ve özellikle tehlikeli atık maddeleri bertaraf etme tesisinin Silivri’de kurulmasını yer olarak Çevre ve Orman Bakanlığı tahsis etti. Ama bir gördüm ki -maalesef çok açık konuşmayı seven bir insanım- bazı siyasilerimiz, siyasi partilerimiz bizim nerede yanlış yapacaksak oradan siyaset yapma isteme anlayışı ile bir şeyler üretmek değil, halkın önüne yeni ümitler koymak değil, yeni çözümler veya gelecek adına yeni ufuklar açmak yerine “Bunlar nerede hatta yapacaklar ve onun üzerine nasıl siyaset yaparız?” düşüncesi ile bu yerin maalesef istismar edildiğini gördüm ve duydum. Sayın İlçe Başkanım ve Belediye Başkanım bunu bana bahsetti. Halbuki Avrupa’da bu tesis şehir mobilyası gibi kuruluyor. Ama dedik ki madem böyle, Silivri’de bunun üzerinden siyaset yapılmasına müsaade etmeyeceğim ve bundan dolayı bu tesisi Silivri’de yapmayacağım. Siyasi partiler kendilerine başka meşguliyet bulsunlar. Bugüne kadar bizim gibi bir yönetim Silivri’de olmadı. Bizim yaptığımız hizmet ve çalışmaları asırlarca düşünseler hayallerine gelmez. Örneğin metroyu getirme çalışmasını yapıyoruz Silivri’ye. Silivri’nin her türlü sorununu çözmeye çalışıyoruz. Silivri’ye de Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi kurma çalışmalarının talimatını verdim.” dedi.
TURAN, TOPBAŞ’A TEŞEKKÜR ETTİ
Yaşadıkları günleri “3-4 aydır çektiğimizi bir ben biliyorum bir de arkadaşlarımız biliyor. “Tehlikeli atık” dediler, “Kimyasal atık” dediler, “Silivri’yi mahvedecek” dediler. Ne oldu? Sayın başkanımız işte bir kelime ile bitirdi. Kendisine çok teşekkür ediyoruz ve Silivri var olduğu sürece asla Kadir Topbaş’ı unutmayacak.” şeklinde anlatan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan’a, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da “Biz sizler için varız, sizleri çok seviyoruz. İstanbullular için varım. Silivrililer’i üzecek hiçbir hareketi yapmayız.” sözleriyle destek verdi.
TURAN: BAZI SİYASİLERDE TİMSAHIN GÖZYAŞINI GÖRDÜK
Halkla birlikte tesise karşı duran Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, son gelişmenin ardından Silivri Belediye Meclisi’nin 9 Mart 2007 tarihli oturumunda katkı sağlayan herkese teşekkür ettiklerini hatırlattı. Bu teşekküre rağmen bazı siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin tepkisiz kaldığını vurgulayan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, “Bazı siyasi parti temsilcilerimizin bir teşekkür etme gereği bile duymadığını gördük. Katı atık tesisinin yapılmasından siyasi rant elde etmek isteyenlerin timsah gözyaşını gördük. Ve şunu çok iyi anladık ki, bu insanlar Silivri’ye bu tesisin yapılmasını isteyecek kadar siyasi hırslarıyla ihaneti içine sindirmişler. Yazık, çok yazık. Bu kadar anlamlı bir mücadeleyi kendi siyasi geleceklerine malzeme olarak kullanmak isteyenlerin varlığını da görmüş olduk. Bu tesisin yapılmasını arzulayıp bunun için alınacak oydan medet umanlara üzülüyorum. Ancak bütün samimiyetiyle destek veren tüm siyasi partilere ve sivil toplum örgütlerine, kurum ve kuruluşlara, Silivri halkına teşekkür ederim” dedi.
Kaynak : Trakya Hürhaber
SH Dijital