Silivri Facebook

Ahilik Haftası Törenlerle Kutlandı
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Her yıl olduğu gibi, bu yıl da ahilik haftası, dün Atatürk Anıtı’nda gerçekleşen tören ile kutlandı. Törende bir konuşma yapan Esnaf Odası Başkanı Ali Tabakoğlu ”Ahilik kutlama haftası münasebetiyle ,  bugünkü kutlama törenimize katılımınızdan dolayı, Silivri Birleşik Esnaf Ve Sanatkarlar Odası yönetim kurulu adına hepinize hoş geldiniz derken, saygılarımı sunuyorum.
 
Orta sınıfın özü,toplumun belkemiği, ekonomimizin omurgası olan esnaf ve sanatkarlarımız,tüm üyelerimiz,kalfa ve çıraklarımız adına hepinize tekrar saygı ve selamlarımı sunarak,selamlıyorum. Milli ve mesleki kaynağımız AHİLİK, İstanbul Sanatkarlar Odaları Birliği ve İSTESOB yönetim kurulunun , 1984 yılında aldığı kakar gereği,odalar birliğimizde kutlanmaya başlanmış ve aynı tarihte başlayan çabalar sonucu 1988 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Ahilik Kültürü yönetmeliği çıkartılmış olup, 1989 yılından başlayarak kutlamalar,bu yönetmelik kapsamında yapılmaktadır. Yönetmeliğe göre ahilik kültürü haftası, ilimizde ve kapsama alınan 25 ilde 8 Ekim 2007 tarihi itibariyle kutlanacaktır.Temennimiz, tüm illerde kapsama alınarak kutlanmasıdır.
 
Bizlerde Silivri ilçesinde, ahilik haftasını kutlamanın şevk ve heyecanı içerisindeyiz. Sizlere kısaca ahiliğin tarihi ve öneminden bahsetmek istiyorum. Ahilik,Türklerin İslamiyet’i topluluk olarak kabul ettikleri yıllarda, köy örf ve adetleri ile İslam inancını kaynaştırmak amacıyla geliştirilen sivil toplum kuruluşları, bir düşünce sistemi ve yaşam tarzı olarak benimsenmiştir.
 
Ahilik teşkilatı, 13.’cü yüzyılda Anadolu’da kurulmuş olmakla birlikte,teşkilatın kurulmasına etki eden sosyal-ekonomik faktörlerin çok daha eski tarihlere dayandığı bilinmektedir.Türk’lerin Anadolu’ya gelmelerinden ve buralara yerleşmesinden önce, Selçuklu,bilahare Osmanlı Devleti’nin kurulmasında önemli rol oynayan ahilik,müslüman toplumun ekonomik ,sosyal ve kültürel hayatını düzenleyen kurumlardan biri olarak varlığını yüzyıllarca devam ettirmiştir.
 
Ahilik teşkilatı,esnaf sanatkar,sanayici ve ticaret erbabını, asırlarca bünyesinde barındırmış,iş ve meslek ahlakını korumuştur.Ortaya koyduğu prensiplerle de sadece mesleki teşekküller değil,toplumun her kesimindeki insana hitap ederek,insan unsurunu ön plana çıkartmıştır.
 
Ahilik, resmi otoritenin baskısıyla değil,halkın gereksinimlerini temin için halk tarafından kurulmuş olan bir sivil örgüttür.Ahilik kaynaklarını en rasyonel ve insancıl bir şekilde harekete geçiren adaletli ve hak üzerine bir gelir dağılımı sağlayan,sosyal dayanışma,barış ve kardeşlik yaratan milli bütünlüğünü,ekonomik temellerini kuran ,dengeli ve iktisadi dengeli bir modeldir.
 
Anadolu Selçuklularından bu yana,esnaf ve sanatkarlar gerek ekonomik hayatın yaşatılmasında,gerekse sosyal hizmetin belli ilkelere bağlanmasında toplum düzeninde daima ön planda ağırlıklı ve etkili olmuşlardır.Ahilik kurumu, sanatkarı kendi içerisinde sağlam ahlakı ve mesleki temellere otururken,çevresi ve toplum arasındaki ilişkileri de köklü bir biçimde düzenlenmiştir.Türk gençlerini aylak kalmaktan kurtarmak ve devletin ihtiyacı olan askeri güce de  katkıda bulunmak gibi önemli görevleri üstlenen bir yapıya sahiptir.
 
Sayın katılımcılar,çok değerli esnaf sanatkar arkadaşlarım,biraz önce de ifade ettiğim gibi yamak,kalfa,çırak ve usta bağlantısı ile çok yönlü bir yapıya sahip olan ahilik sistemini ülkemizde yıllarca ihmal edilmiştir.Globalleşen dünyamızdaki küresel ekonomi,ülkemizi de etkisi altına alarak,esnaf sanatkarlarımızı yok olma noktasına getirmiştir.
 
Bizlerin ayakta durabilmemiz için,güçlü olmamız gerekmektedir.Bu da günümüz teknolojisine ayak uydurmakla olacaktır.Bunun temeli de, mesleki eğitimden geçmektedir.Böyle tarihsel bir yolumuz olduğu ve ona elimizden geldiğince sahip çıkmaya ve bu konuda bilinçlenmeye çalıştığımız için onur duyuyoruz.Ahilik bayramı,esnaf sanatkarımıza ve milletimize hayırlı olsun.Katılımlarından dolayı, tüm konuklarımıza teşekkür eder saygılarımı sunarım.” dedi.
 
Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenin ardından, Kaymakamlık makamında plaket töreni düzenlendi.
 
Burada,Ahmet Cem Yener’e yılın en olgun esnafı,
Hakan Dinçer’e yılın en genç esnafı ve
Hafize Özdemir’e yılın örnek bayan esnafı seçilmeleri dolayısıyla, plaketleri sunuldu.
 
Ardından Silivri Esnaf Odası adına,Silivri Kaymakamı Ali Dursun’a,Silivri Garnizon Komutanı Akbulut Kaya’ya,Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan’a,Silivri Halk Kütüphanesi Müdürü Osman Develioğlu’na ,Silivri İlçe Emniyet Müdürü Erdoğan Odabaş’a ve Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürü Halis İşler’e teşekkür plaketleri verildi.
 
Tolga EMEK
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol