Silivri Facebook
banner88

Mahya Işıkları Silivri'de Yandı
 
Ramazan öyküleriyle sanat, eğitim ve okumanın önemine değinen, geçmişte yaşananlarla bugüne köprü kuran ve konuşmalarında önemli mesajlar veren Sunay Akın, Silivri Belediyesi Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında Silivrililerle buluştu.
 
Silivri İskele Meydanı’na kurulan sahnede tek kişilik bir gösteri gerçekleştiren Sunay Akın, izleyenleri gülerken düşündürdü.
 
“MAHYA IŞIKLARI KANDİLLERDEN YAKILIRMIŞ”
Eski dönem Ramazan aylarında, mahya ışıklarının kandillerden yakıldığını anlatan Sunay Akın; “O dönemlerde sanat sevgisi o kadar yoğunmuş ki, insanlar, mahya ışıkları ve resimlerini görmek için geceleri camileri dolaşırmış. O zamanlarda elektrik de olmadığı için mahya ışıkları kandillerden yakılırmış. Camisinde resimli mahya olmayanlar hemen minarelere mahya yaptırırmış. Tek minareli olan camiler de hemen bir minare daha yaptırarak mahya ışıkları ve resimleriyle sanatı doya doya yaşarmış. İşte bu Türk milleti bu topraklara, resim sevgisinden dolayı, minare dikmiş, hatta yıkıp yenisini yapmıştır” dedi.

“HOKKA VE KALEMİ KOYDUM CAMİNİN EN ÜST NOKTASINA”
Sunay Akın başka verdiği bir örnekte de, İstanbul Defterdarı Mahmut Efendi’nin yaptırmış olduğu bir cami minaresinin üzerine hokka ve kalem koydurduğunu belirterek şunları söyledi; “1541 yılında İstanbul Defterdarı Mahmut Efendi, bir cami yaptırıyor ve minaresine hokka ve kalem koyduruyor. O zamanlar okuma ve yazmaya verilen önemi siz düşünün. Bu caminin İstanbul’un simgesi olmasını istedim. Yıllar önce, cami minaresindeki kalem rüzgâr nedeniyle uçmuş. Ben 11 yıl tekrar kalemin aynı minarenin üstüne konulması için mücadele ettim. 11 yıllık mücadelem sonucunda 2 yıl önce hokka ve kalem yerine konuldu. Bunun için de çok mutluyum” şeklinde konuştu. Sunay Akın’ın bu girişimi izleyenlerden büyük alkış aldı.

IŞIKLAR: “RAMAZAN GELENEKLERİNİ DEVAM ETTİRECEĞİZ”
Program sonunda sahneye çıkan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, katkıları nedeniyle teşekkür ettiği Sunay Akın’a çiçek ve Silivri yoğurdu hediye etti. Işıklar; “Sizi aramızda görmekten mutluluk duyduk. Bu gece hem gülüp, hem eğlenip, hem de düşünerek buradan ayrılacağız. Bilmediğimiz, merak ettiğimiz birçok sorunun cevabını verdiniz. Size teşekkür ediyorum, sevgiler saygılar sunuyorum. Bizde bundan sonra Ramazanlara böyle etkinliklerle devam etmek istiyoruz. Katılımınızla bizi onurlandırdınız” dedi. Sunay Akın, programın ardından okurlarıyla buluşarak, kitaplarını imzaladı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol