Silivri Facebook

Okuma-yazmayı çözene birer büyük altın
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Mimarsinan Mahallesi’nde düzenlenen dördüncü toplantıda AK Parti Silivri Belediye Meclis Üyesi İnci Aydar, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu ve Başkan Yardımcısı Tamam Köroğlu, Silivri Belediyesi Sevgi Pınarı Sosyal Hizmetler Merkezi Başkanı Bahar Turan ile birlikte Mimarsinan Mahallesi’nin bayanlarıyla buluştu.
 
İnci Aydar , “hanımlar evin direğidir”
 
Mimar Sinan Mahallesi Kadın Kent Gönüllüleri toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. AK Parti Silivri Belediye Meclis Üyesi İnci Aydar, Mimarsinan Mahallesi sakinlerine “Biliyorsunuz ki hanımlar evin direğidir. Her ne kadar da erkekler söyleseler de aslında hanımlar evin direği. Çünkü bütün yük genelde hanımların üstünde oluyor. Çevremize karşı en duyarlı bizler oluyoruz. Zorluklarını biz hissediyoruz. Bunun için de belediye ile işbirliği içinde çalışmaya davet ediyorum sizleri. Her ay Belediye Meclisi’nde hanımlar ile yapacağımız bir toplantı olacak. İçinizden 10 hanımı seçeceğiz. 10 hanımdan 1’i de sizin başkanınız olacak. Bu 10 hanım her ay Belediye Meclisi’nde toplantıya katılacak ve mahalleler bütün olarak mecliste toplanacak. Çevresinde eksik gördüğü şeyleri, çocukları için arzu ettikleri, rahatsız olduğu misal olarak çöp sorunundan rahatsızsınız veya mahallenizde olmasını istediğiniz eksik gördüğünüz şeyleri belediyeye aktarma fırsatı veriyoruz size. Dolayısı ile bu eksikleri başkanımıza iletip onunla tartışıp oylama imkanı bulacağız. Yani kentinize yapılacak her şeyde sizin de katkınız olacak. Ben bundan daha güzel bir şey düşünemiyorum. Hepinizin de katılımını bekliyoruz.” şeklinde bilgi verdi.
 
Mübeccel Çeşmecioğlu “Öğrenemem diye endişe etmeyin”
 
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu da yaptığı konuşmada, dernek olarak Kadın Kent Gönüllüleri projesini desteklediklerini söyledi. “Bu konseyin amacına ulaşmasını, sonuçta bir verim alınmasını istiyoruz. Yarım kalmamasını istiyoruz. Sayın Başkanım biz dernek olarak bunu destekliyoruz. Her zaman doğru ne ise onun yanında olduk her zaman. Bizim için A partisi, B partisi önemli değil. Belediye bizim belediyemiz, insanlar bizim insanımız gözü ile bakıyoruz.” diyen Çeşmecioğlu, mahalle bazında özelleştirdiği konuşmasında yaşanan sorunların çözümünde bayanlara büyük iş düştüğünü vurguladı.
Bayanların okuma yazma kurslarına katılmasını isteyen Çeşmecioğlu, “Yüzde 80’niniz okuma yazma bilmiyorsunuz ve burada açılan okuma yazma kurslarına gelmiyorsunuz. “Öğrenemem” diye endişe yaşıyorsunuz ama öğrenenler çok mutlu. Hepinizin açılan okuma yazma kurslarına gitmenizi istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Atatürk bize çok büyük haklar vermiştir. Fakat ne yazık ki biz bu hakları kullanmayı başaramadık. Hâlâ kullanmamaya devam ediyoruz. Bunların örneklerini yıllardır yaşıyoruz ve yaşamaya devam ediyoruz. Türk devrimlerinin en başta  gelenlerinden biri Türk kadınına verilen haklardır. Atatürk bir toplumda kadının yerini değerlendirmek düşüncesini yaptığı çalışmalarla, siyasi sosyal alandaki bütün hakların verilmesini sağlamıştır. Atatürk kadının mutlaka eğitilmesini ve kendisine olanaklar sağlanmasını istemiştir. Ayrıca “Türk kadını yerlerde sürünmeyi değil, omuzlar üstünde yükselmeye layıktır” sözleri ile Türk kadınını yüceltmiştir. 1934 yılında milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını kadınlarımıza vermiştir.
Kadın toplumun temelidir. Vatanı güneş, yuvayı anneler aydınlatır. Türk kadını evinde ana, savaşta erdir gibi bir çok özdeyişteki övgülerde Türk kadını da bu günde aydınlanma, özgürleşme, çağdaşlaşma savaşında yerini almalıdır. Türk anasının layık olduğu yeri Türkiye Cumhuriyeti Devleti vermiştir. Ulu Önder Atatürk, Türk kadınına düşüncede, duyguda, söylemde, yükselmede ve yücelmede özgürlüğü verdi. Türk kadını aydın, bilgili ve verimli olmalıdır. Bilimde, teknolojide, kültürde ve ulusun yönetiminde kadınlarımız da erkeklerimizle eşgüdümde olmalıdır. Aydınlık bir Türkiye için el ele vermeliyiz. Çağdaş Türkiye’mizi gelecek kuşaklara hazırlamalıyız. Geçmişin cesur Türk kadınlarının Cumhuriyetimizin temelinde emekleri vardır. Bugünün Türk kadını onları örnek almalıdır. Ve ışıklı yollarda yürümeyi sağlamalıdır. Lütfen bayanlar bu çağdaşlık yolunda okuma yazmayı öğrenmekten kaçınmayın. Bu mahallede okuma yazma üzerinde çok durdum. Başkanımızdan bir şey istiyorum. Mahalle evlerini bir an evvel açmalıyız diye düşünüyorum. Çünkü bu çalışmayı okullarda çok sağlıklı yapamıyoruz. Mahalle evleri olsa böyle sivil toplum örgütleri belediyelerle okullarla iş birliği yaparak çok şeylerin ortaya çıkacağına ben inanıyorum.” şeklinde konuştu. 
 
Hüseyin Turan, “ Okuma-yazmayı çözene birer büyük altın”
 
Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, okuma yazma bilmeyen bayanların bu eksiğini gidermede, kurs düzenlenerek okuma yazma öğrenen bayanlara büyük altın hediye etme sözü verdi. Bunun okuma yazma öğrenmede bir teşvik unsuru olmasını amaçladıklarını belirten Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, “Sizlere bir önerim olacak. Bu sene okuma yazma kurslarına giden hanım efendiler de dahil gelin okuma yazma bilmeyen annelerimize ablalarımıza bir kurs düzenleyelim. Bu kursu bitiren hanımefendilere hediye olarak büyük bir altın hediye edelim. Okuma yazma kursunu bitiren her bayana bir büyük altın vereceğiz. Kursu bitirecek okuma yazma öğrenecek bayanlarımıza böyle bir önerimiz var. Bu bir teşviktir, amaç burada bir altın değildir. Amacımız burada bir teşvik yapılması. Sizlerin ücretsiz düzenleyeceğimiz okuma yazma kurslarına katılmanızı istiyoruz.” dedi.
 
Bayanlara başta eğitim olmak üzere doğalgazdan çocuk parklarına, altyapıdan Devlet Hastanesi’ne, Kale Park’tan İSMEK kurslarına, Sevgi Pınarı’ndan Toplu Nikah ve Sünnet Şöleni’ne kadar çeşitli projeler hakkında bilgi veren Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, “Kadınsız bir hayat düşünmüyoruz. Kadın Kent Gönüllüleri’ndeki amaçlarımızdan bir tanesi kadınlarımızı yönetim çarkının içine katabilmek, bu toplumda kadınsız bir hayat olmayacağını herkese göstermek. Belediye olarak sosyal belediyecilik anlayışımızla birlikte biz sizlerin karşısına geliyoruz. Yine bir belediye başkanı sizin karşınıza geliyor, sizin fikir, görüş ve önerilerinizi alıyor. Halkımızın karşısına çıkmaktan bugüne kadar korkmadık ve korkmayacağız.  Devamlı halkımızın yanında, içinde olacağız. Bizler sizin içinizden geldik ve yine sizin içinizdeyiz. İçinizde olmaya devam edeceğiz.” vurgusunda bulundu. 
 
Silivri Belediyesi Sevgi Pınarı Sosyal Hizmetler Merkezi Başkanı Bahar Turan da merkezin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, toplantıda bayanların istek ve dileklerini öğrenip sorularını yanıtladı.
 
Toplantıda, Mimarsinan Mahallesi’nden 10 bayan Kent Gönüllüleri temsilcisi olarak seçildi.
 
Fotoğraf : Silivri Belediyesi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol