Silivri Facebook

Ahmet Faki Türbesinde Yağmur Duası vardı
 
Silivri Müftüsü Mustafa Onatı'ın  imamlığında yapılan dua ardından Pazar günü Silivri'de kendini sulu sepken gösteren yağmur Değirmenköy, Çanta ve Büyükçavuşlu bölgelerinde hissedilir biçimde yağdı.
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Değirmenköy, Çanta ve Büyükçavuşlulu bir gurup yurttaşın önderlik ettiği yağmur duası geçtiğimiz Cumartesi günü Değirmenköy Ahmet Faki türbesi düzlüğünde gerçekleştirildi. Kışın kar ve yağmursuz geçmesi özellikle yaz sebzeleri üreten bölge halkı için önemli bir kuraklık tehlikesini beraberinde getirmekteydi.  İnançlı bir gurup yurttaşın önderlik ettiği geleneksel Yağmur Duası için günler öncesinden yapılan hazırlıklar 5 mayıs cumartesi günü Değirmenköy’de kalabalık bir topluluğu bir araya getirdi. Silivri Müftüsü Mustafa Onat’ın imamlık ettiği topluluk hep birlikte namaz kılıp yağmur duası yaptı. Cumartesi akşamı ve Pazar günü Silivri Merkezde sulu sepken olarak kendini gösteren yağmur, Değirmenköy, Çanta ve Büyükçavuşlu bölgelerinde hissedilir biçimde kendini gösterdi.
 
Konuyla ilgili görüştüğümüz Mehmet Ali Borucu isimli bir katılımcı yağmur duası ile ilgili muhabirimize şu bilgileri verdi.
 
“Mevsimi geldiği halde yağmayan yağmurlar hayatı olumsuz yönde etkilediği için insanların bunun için bir şeyler yapması gerektiği düşüncesine yol açmıştır. Yağmur yağdırmaya yönelik törenler, halk kültürü zenginliklerimiz arasında yer almaktadır. Yağmur yağdırma törenleri iki yönüyle kendini göstermektedir” diyen Borucu Trakya bölgesinde büyüklerin katıldığı Yağmur dualarının yapıldığını ancak Anadolu’nun büyük bir bölümünde çocukların da yaptıkları yağmur duaları olduğunu belirtti.
 
Borucu konu ile ilgili bilgi verdiği konuşmasında “ Büyüklerin katıldığı yağmur duaları,genellikle açık alanda mezarlık ya da türbe olan yerlerde, bir hoca önderliğinde yapılır. Hoca dua eder, orada bulunan kişiler de bu dualara katıldıktan sonra kurban kesilerek yemekler yenir.Belli sayıda taş toplanarak üzerlerine dua okunur ve bu taşlar bir suyun içine atılır. Yeterince yağmur yağdığına inanıldıktan sonra bu taşlar sudan çıkarılır.
 
Küçüklerin katıldığı yağmur dualarında ise genellikle çocuklar toplanarak bütün evleri dolaşırlar; evde bulunan kişilerden yağ, un, şeker v.s. toplayarak bunlardan yemek yaparlar.Bu arada kendi aralarında birtakım eğlenceler ve oyunlar düzenlerler.” Dedi.
 
Değirmenköy Ahmet Faki Türbesinde gerçekleşen Yağmur Duası törenine üç beldeden 2000 üzerinde yurttaşın katıldığı gözlendi. Kılınan namaz ardından dualar edilip Pilav, ayran ve helva yenildi. Borucu’dan aldığımız bilgiye göre buradaki yiyecekler yurttaşların kendi aralarında topladıkları paralar ile karşılandı. Kullanılan pirinç miktarı hakkında bilgisi olmadığını belirten Borucu Helva konusunda 400 kilogram olduğunu duymuştum” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol