Silivri Facebook
banner88

'Bir zamanlar Silivri sona erdi'
 
 
Kaynak:Değişim Gazetesi ( HABER: Müge CESUR ) 
 
Yılmaz Kandemir’in Eski Yoğurthane Binasında açmış olduğu ‘Bir Zamanlar Silivri’ isimli fotoğraf sergisi dün düzenlenen kapanış töreniyle sona erdi. Silivri, köy ve beldelerden gelenlerin yanına yazlıkçıların da ilgisi yoğun oldu.
 
Silivrililer eski fotoğraflarını getirerek sergiye destek oldular. Sergi, geçtiğimiz haftalarda Yunanistan’dan Silivri’ye gelen Kavala Belediye Başkanı tarafından da gezilmişti. Ayrıca yurt dışından gelenlerin de ilgi gösterdiği sergi 48 gün açık kaldı.
 
Serginin özellikle 4. Uluslararası Silivri Yoğurt Festivali boyunca da açık olması daha fazla kişinin gezmesini sağladı.
 
Kapanış töreninde de Yılmaz Kandemir’i dostları yalnız bırakmadı. Törene Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Başkan Yardımcısı Metin Karakaş, CHP İlçe Başkanı Abdullah Yıldırım, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Duman, CHP Belediye Meclis Üyesi Muharrem Aydoğan, CHP Belediye Başkanı Aday Adayı Özcan Işıklar ve sergi boyunca katkı sağlayan sponsorlar katıldı.
 
Eski fotoğraflar yakında kitap haline getirilerek ölümsüzleşecek
 
Sözlerine herkese teşekkür ederek başlayan Kandemir yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Fotoğraf sergisini yoğun ilgiden dolayı festival sonuna kadar uzattık. Sergimiz fotoğraf albümü haline getirilip ölümsüzleşecek. Ayrıca 6 bölümlük 14 saatlik belgesel tadından dvd oluşturduk. İnternet ortamında web sitesine konularak başka illerdeki ve yurt dışındaki vatandaşlarımızın da o eski fotoğrafları görmesini sağlayacağız. Daha önce Akbank Sanat Galerisinde 200 fotoğrafla açtığım sergiyi tahmin ediyorum 200 bin kişi gezmişti. Bu binanın tarihi olması, çuvalların dekor olarak kullanılması bu sergiye nostaljik bir hava verdi.
 
Merkezden, yazlıkçılardan, köylerden ve beldelerden tahminen 15 bin kişi sergiyi gezdi. 1975 yılını baz alarak söylersek nerden gelmiş olurlarsa olsunlar Silivri’de yaşamış, Silivri’de vefat etmiş ve Silivri’de gömülü olan aile ve aile büyüklerinin fotoğraflarını 20 Ağustos’a kadar bana ulaştırmalarını istiyorum. Onları da kitap ve internet sayfamıza koyacağız.
 
Bazı yapıcı eleştirilerde aldık. Sergiye ilk başladığım zaman 480 fotoğraf vardı. Şimdi 1200 kadar fotoğraf var. Bunların yarısı portre, diğer yarısı Silivri’nin eski genel görünümü ve sosyal kültürel ekonomik yaşantısını anlatan fotoğraflar var.”
 
Kandemir:”Fotoğrafların başına ağlayan insanlara şahit oldum”
 
“Sıradan portre fotoğrafları koymuşum gibi bir eleştiriler geldi. Ben olayı o şekilde düşünmüyorum. Sizlerin şu an gezdiğiniz Silivri sokaklarında evlerinde bir zamanlar o insanlar yaşıyordu. Fakiriyle, zenginiyle, işçisiyle, memuruyla, toprak sahibiyle hepsi Silivri’nin havasını kokladı. Önemli olan bu. Tabi ki övgülerde aldık. 3 tane anı defterimiz doldu.
 
Mesela yazlıkçı birkaç doktor misafirim Silivri’nin çok güzel olduğunu, Silivri’de doğup burada yaşlanmak isterdim.”Demesi beni çok memnun etti. Burada sergiyi gezerken daha önce büyüklerini hiç görmemiş kişilerin ağladığına da şahit oldum. Mesela bir çocukluk arkadaşım babasının fotoğrafının olmadığını söyledi. Bekçi başı kıyafetiyle fotoğrafı gösterdiğim zaman gözyaşlarına boğuldu. Sanırım başka bir akrabası fotoğrafı sergiye koymam için getirmiş. Burada genç nesilden yakınlarını fotoğraflarını ilk defa burada görenler de oldu.
 
Nasıl Silivri’yi fotoğraflarla ölümsüzleştirdiysem 3–5 sene içindede köy ve beldelerde bu çalışmayı yapmayı düşünüyorum. Köy ve beldelerden benim gibi düşünen birkaç kişi olursa orada da fotoğrafları kitap haline dönüştürmeyi planlıyorum.”
Konuşmasının ardından emeği geçen dostlarına ve sponsorlarına hediye olarak 1894’te çekilen Silivri’nin ilk fotoğrafını hediye eden Yılmaz Kandemir, ilk olarak Silivri’ye yeni tayini çıkan Emniyet Müdürü Ömer Duman’a hediyesini verdi. Duman, Kandemir’e teşekkür ederek ilçe emniyet binasının en güzel yerine asacaklarını ifade etti.
 
Ardından Serginin hazırlık aşamasın da CHP İlçe Kadın Kolları ve Gençlik Kollarının yardımları için CHP İlçe Başkanı Abdullah Yıldırım’a hediyesi verildi. Yıldırım: “Burada yaşayan bütün insanları böyle güzel duygularla çok eskilere götürmesi gerçekten çok güzel. Kendisinin daha öncede böyle çalışmalar yaptığını biliyoruz. Ama bu çalışması gerçekten ileri aşamalara gelmiş çok önemli bir çalışma. Bu konuda bizden her zaman destek görecektir. Bu güzel fotoğrafı ilçe örgütümüz adına alıyor kendilerine başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.
 
Özcan Işıklar’da katkılarından dolayı Silivri’nin ilk çekilen fotoğrafını alırken “İlk sergide de katkı sunma fırsatım oldu. Bütün Silivri’nin paylaştığı bir sergi haline geldi. Silivri bir kent olma yolunda ilerlerken geçmişinde ne kadar demokratik, laik, çağdaş ve modern bir yaşamı sakladığını bize gösterme fırsatı verdiği için Sayın Kandemir’e teşekkür ediyorum. Bundan sonra da bu fotoğraf sergisini geliştirerek bir müzeye dönüştürmesini öneriyorum.” Dedi.
 
Hüseyin Turan : “Silivrilimizin geçmişine sahip çıkması gerekir”
 
Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan’da konuşmasını yaparken Silivri’nin tarihini anlatan bir kitap hazırladıklarını da açıkladı. Turan: “Öncelikle 4. Uluslararası Yoğurt Festivalimiz boyunca da Sayın Kandemir in sergisini açık tuttuğu için teşekkür ediyorum. Özellikle geçmiş Silivri’mizin ne yapıdan bugünlere geldiğinin bilinmesi ve Silivri’mizin de sahip çıkması gerekir. Kitap haline getirilmesi ile ilgili desteğimizi de vereceğimizi belirtmek istiyorum. Silivrimizin geçmişi ve bugünü ile ilgili çok güzel bir kitap hazırlığımız bitti.
 
Bundan ilk etapta 10.000 adet bastırıp Sivil toplum örgütlerine, tüm kurumlara hemşerilerimize dağıtacağız. Nezaketleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum.”Şeklinde konuştu.
Silivri Belediyesi Başkan Yardımcısı Metin Karakaş teşekkürlerini sunarken siyaset hayatında başarılar dilemeyi ihmal etmedi.
 
Sergide yardımları ile destek olan, Trak Tv Kurucusu Cem Yücelant, İşadamı Mustafa Can, Faruk Can, Sinan Özen, Foto Best sahibi Mehmet Baskın, Nedim Akın, Şerif Sezen adına Melis Sezen de, Kandemir’in elinden Silivri’nin ilk fotoğrafını aldılar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol