Silivri Facebook
banner88

Emekli olacaklar dikkat!

Melis AVCI

Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Tabakoğlu, Bağkur’un yeni basamak düzenlemeleri ile ilgili bilgi verdi. Basamak sisteminin kaldırıldığını belirten Tabakoğlu şunları söyledi; “Bilindiği üzere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4.maddesi b bendi kapsamında sigortalı sayılanların (eski adıyla BAĞ-KUR sigortalıların) ödeyecekleri primler 01.10.2008 tarihinden itibaren bu kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır.

Bu ifadeden de anlaşılacağı üzere 4/b kapsamındaki sigortalı sayılanların Bağ-kur olanların daha önce prim ödemeye esas teşkil edilen 1 den 24 e kadar olan basamak sistemi 01.10.2008 tarihinden itibaren kaldırılmış bulunmaktadır.
 
Bağ-kur sigortalısı prime esas kazancın alt sınırı asgari ücret ile 660.00.TL üst sınırı ise asgari ücretin 6,5 katı 4.329.00 TL arasında belirleyeceği aylık kazanç tutarı üzerinden prim ödeyebileceklerdir.
Bunun için Bağ-kur’dan temin edeceği dilekçeyi doldurarak aylık kazanç bildirimi yapması gerekmektedir.31.12.2008 tarihine kadar beyanda bulunmayanların yatırdıkları primler eski basamaklarına tekabül eden aylık kazançlarına göre kurumca değerlendirilecektir.
 
01.01.2009 tarihinden itibaren sigortalının beyanda bulunmaması halinde ise ödemeler prime esas aylık kazancın alt sınırı üzerinden tahakkuk ettirilecektir.(Bu ödeme eski sisteme göre Bağ-kur basamaklarından 1.basamağa tekabül etmektedir.)
 
Gelecekte sigortalının emekli aylığını daha yüksek alabilmesi için (ödeme güçleri var ise) prime esas aylık kazançlarını yüksek göstermeleri kendilerine yarar sağlayacaktır.
Bir nevi Bağ-kur sigortalısına talep ettikleri basamağı seçme hakkı tanınmaktadır. Bağ-kur sigortalısı dilekçesini kuruma verince ödeyeceği prim tutarı kurumca bildirilecektir.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol