Silivri Facebook
banner88

Ergenekon davası Silivri'de
 
Haber Merkezi
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, yasal sürenin dolmasına üç gün kala iddianameyle ilgili kabul kararı vererek davayı 13 ay sonra açmış oldu. Ergenekon iddianamesiyle ilgili davanın ilk duruşması 20 Ekim'de Silivri Cezaevi içindeki adliyede yapılacak. İddianame, 47'si tutuklu 86 şüpheli hakkında hazırlandı ve 2455 sayfadan oluşuyor. İddianamede bir numaralı sanık olarak emekli Tuğgeneral Veli Küçük, iki numaralı sanık olarak da İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek gösteriliyor. Doğu Perinçek'in yanı sıra örgütün diğer yöneticileri olarak da Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk, İstanbul Üniversitesi'nin eski rektörü Kemal Alemdaroğlu, Mehmet Karadağ ve Sevgi Erenerol sayılıyor.
 
Veli Küçük'e yönelik suçlamaların başında, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" gelirken ayrıca, Danıştay'a ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıları azmettirmekle de itham ediliyor. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e yönelik suçlamalar ise örgüt kurma, yönetme ve silahlı isyana teşvik etme.
 
Hurşit Tolon ve Şener Eruygur iddianamede yok
 
1 Temmuz 2008'de yapılan operasyonla gözaltına alınan Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı ve emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay iddianamede yer almıyor. Bu kişilerden Sinan Aygün ve Mustafa Balbay daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.
 
Geçtiğimiz yıl Nokta Dergisi'nde yayınlanan ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen "Darbe Günlükleri", iddianamenin kapsamı dışında. İddianamede Ergenekon adı verilen örgütün Türk Silahlı Kuvvetleri'yle, Emniyet Genel Müdürlüğü'yle ve Milli İstihbarat Teşkilatı'yla ilişkisinin olmadığı belirtiliyor. Ergenekon adı verilen soruşturma, 12 Haziran 2007 tarihinde İstanbul Ümraniye'de bir evde ele geçirilen bombalar ve patlayıcı maddelerle ilgili olarak başlatılmıştı.
 
Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın yürütüyor.
 
Bilindiği gibi Avrupanın en büyük cezaevi olma özelliğine sahip olan Silivri Cezaevi, her birinin kapasitesi bin 333 kişi olan, kapalı 8 adet L Tipi ile 400 kişi kapasiteli bir adet açık ceza infaz kurumundan oluşuyor. 10 bin 904 kişi kapasiteli cezaevinde, girişler göz biyometrisi (Retina taraması) ile gerçekleştiriliyor.
 
İDDİANAMEDEKİ BAZI SUÇLAMALAR
 
Silahlı terör örgütüne üye olmak ve yardım etmek
Şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya çalışmak
Hükümete karşı halkı silahlı isyana tahrik etmek
Patlayıcı madde bulundurmak, atmak ve bu suçları azmettirmek
Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet gazetesine patlayıcı madde atmak suçlarına azmettirmek.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol