Silivri Facebook

İş yeri önüne mal çıkarmak satışları artırmaz!
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
İSKİ çalışmaları nedeniyle Silivri’nin bir çok işlek sokak ve caddesinde ciddi anlamda sıkıntılar yaşandığını belirten Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanı Ali Tabakoğlu ile sezon öncesinde Silivrili esnafın durumunu değerlendirdik. Özellikle Ana Arter denilecek bölgelerde ciddi sıkıntıların yaşandığını ve hem sokaktaki vatandaştan, hem de esnaftan şikayetler aldığını belirten Tabakoğlu “ Bu sıkıntıların geçici olduğunu biliyoruz. Eğri oturup doğru konuşmak gerek. Silivri’nin alt yapı teşkilatı 20 bin nüfusa göre yapılmış bir düzenlemeydi.
 
Yakın geçmişte iki kez Silivri eski sanayi çarşısında iki kez dükkanlarımızı sular bastı. Bunun gerekçesi belliydi. Yeterli alt yapı olmamasından. Şimdi Silivri büyüdü. 20 tonluk arabaya 100 ton yük vuramazsınız.Araba yürümez. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve Silivri Belediyesi’nini hem Kanal hem de içme suyu şebekesinin değişmesine yönelik çalışmalar bu sene biz Silivri’de yaşayan herkesi olumsuz etkileyecektir. Ancak bu çalışmaların sonucunda Silivri’nin en az 50 sene sıkıntısı olmayacaktır. Bu nedenle bugünümüzde biraz sabırlı ve duyarlı olmamız gerekir” dedi.  Çalışmaların ilk başladığı dönemlerde düzensiz ve karmaşık gibi görünmesinin planlama yanlışlığından kaynaklanabileceğini belirten Tabakoğlu “ ancak artık çalışmalar belli bir sistematiğe oturmuştur.Trafiğe kapatılan yollar, seri çalışma sonrasında bir gün içinde tekrar açılıyor. İlk dönemlerde yönlendirme tabelaları ve görevlilerin bulunmayışı rnedeniyle kaos yaşanıyordu. Ancak artık o da kalmadı. Çalışmalar daha düzenli gidiyor” dedi.
 
Esnafın bu durumdan sıkça şikayetler ilettiğini belirten Tabakoğlu “ şikayette bulunan esnaf arkadaşlarımıza dilimizin döndüğünce anlatıyoruz. Hakveriyorlar. Ancak bu arada şunu da belirtmem gerek. Hem esnafımızın hem de vatandaşlarımızın bu sıkıntıları en aza indirmenin yolu karşılıklı anlayıştan geçer. Alt yapı çalışmalarından dolayı zaten daralan yollardan dolayı vatandaşlarımız yayan olarak olsun araçları ile olsun sıkıntılar yaşıyorlar. Benim özel istirhamım işyeri önüne mal çıkaran esnaf arkadaşlarımdan. Bu dönemi kısa bir süre sonra atlatacağız. Aslında yasalar dükkan önüne mal çıkarmayı belli kurallara bağlamış. Buna genellikle göz yumulur. Esnaf mağdur olmasın diye görmezden gelinebilir zaman zaman.. Ancak günümüzde olağan dışı bir takım çalışmalar var. Bir düşünün. Bir tarafta kazı çalışması, öte tarafta esnafın kaldırıma çıkardığı teşhir malları; Vatandaş nereden yürüyecek? Elbette yoldan. Ee yoldan da araç sürücüleri sıkışan trafikten bunalmışlar.. haydiii alın size tartışma, kavga.” Silivrili Esnafı bu konuda duyarlı davranmaya ve teşhir mallarını dışarıya çıkarmamaya davet eden Silivri Birleşik Esnaf ve sanatkârlar Odası Başkanı Ali Tabakoğlu “ aslında bu konuya ilişkin bir yönetmeliğimiz var. Ve bu ylönetmelikte açık açık beyan edilmiş maddeler var. Der ki yönetmelik. ‘ Esnaflar teşhir edecekleri mallar için Belediye başkanlığından işgaliye karşılığı izin almakla yükümlüdür.’ Ancak, bu nasıl gerçekleşir? Şöyle der yönetmelik “ teşhir edilecek mallar dışarıda işgal ettiği alandan sonra vatandaşların yürüyebilecekleri iki metrelik bir yürüyüş alanı varsa Belediye buna izin verebilir”der. Ayrıca işgaliyeyi hangi esnaf ve işletmelere vereceği de açıkça bellidir yönetmelikte. Şimdi Silivri’nin Uğur Mumcu meydanı güney tarafındaki  işyerleri( yani Piri Mehmet paşa Cami önü) dışında, iki metrelik kaldırım yok ki Silivri de. Öyleyse hukuka göre esnafımızın yaptığı iş yasal değil. Bunu zaman zaman sıkıntı yaşayan vatandaşların da şikayetleri sonucunda esnafımıza gidip izah ediyoruz. Bize dışarıya çıkardıkları malları içeriye aldıklarında iş yerlerinde hareketin mümkün olmayacağını örnekler ile gösteriyorlar. Görünüş olarak haklı olduklarını düşünüyorlar. Ancak yasa ve yönetmelikler bunu açıkça belirlemiş. Belediye buna göz yumduğunda yönetmeliklere aykırı davranmış oluyor. İhtar ya da ceza uyguladığında da esnaf arkadaşlarımız bize gelip bu işi çözmemizi istiyorlar. Kimse yasalara aykırı iş istemesin lütfen. Ayrıca Silivri’nin bugünkü durumu gözler önündeyken, esnaf arkadaşlarım mallarını kaldırımlara çıkarmasınlar.” Dedi. Tabakoğlu kaldırımı işgal eden malın satışlara artı değer kazandırma oranının çok düşük olduğunu vurguladığı konuşmasında “ mal kaldırımda durduğu için satılmaz. Esnafın ilgisi ve müşteriyi memnun etmesi ile doğru orantılıdır. Müşteri memnuniyetini gözardı edenh esnaf tüm malını sokağa ya da caddeye çıkarsa yine satış konusunda başarı elde edemez”dedi.
 
SİBESO Başkanı Ali Tabakoğlu “ Sayın başkanın ve belediye yönetiminin esnaf ile ilgili iyi niyetli bir çok uygulaması olduğunu belirttiği konuşmasında “ İstanbul’da ilk olduğunu bildiğim, belki de Türkiye’de ilk kez uygulanan ‘İş yeri açma, çalışma ruhsatlandırma yönetmeliği’ çalışmalarında SİAD Başkanı sayın Kadir Baran ile birlikte bizler esnaf ve işletme sahibi arkadaşlarımızın yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek bir çok istekte bulunduk ve yönetmeliğe konmasını önerdik. Sayın başkan ve değerli Meclis üyelerimiz tüm bunları kabul ettiler. Böylece İşyeri ruhsat harçlarında uygulanan bazı yanlış uygulamalar sayın başkanın duyarlılığı ile ortadan kaldırıldı. O bizim sıkıntılarımıza duyarlı davranıyorsa biz Silivrili esnafta halkımızın daha rahat edebilmesi için fedakarlık yapıp duyarlı davranmamız gerekir. Yine söylüyorum. Esnaf arkadaşlarım lütfen kaldırımları teşhir malları ile işgal etmesinler. Vatandaşlarımızın rahat yürüyebilecekleri alanları, mallar ile doldurmak satışlarımıza olumlu katkı sağlamayacaktır. Zabıta bu konuda sıkı bir denetime girecek. Bu uyarımızı dikkate almayan esnaf arkadaşlarım, kesilen cezalar ile ilgili olarak odamıza gelip dertlenmesinler. Durum ortadadır ve uyarmak bizim görevimizdir” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol