Silivri Facebook
banner88

Işıklar Sanayicilerle buluştu

Silivri Sanayiciler ve İş Adamları Derneği ile Silivri Belediyesinin birlikte düzenlediği Çanta, Kınalı, Değirmenköy, B.çavuşlu, Beyciler mahalle ve köylerindeki fabrika sahipleri ile toplantı Tuna Çelik fabrikasında yapıldı


Tuna Çelik Fabrikası sahibi Turan Tuna’nın ev sahipliği yaptığı toplantıya bölgelerdeki sanayiciler ve iş adamları katıldı. Turan Tuna’nın açılış konuşması ile başlayan toplantı Silivri Siad Başkanı Kadir Baran ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın konuşması ile devam etti. Konuşmaların ardından Silivri Belediye yetkililerin planlarla ilgili açıklamaları, sanayiciler ve iş adamlarının soru cevapları ile toplantı son buldu.


 “SANAYİCİ İLE BÜROKRAT İÇ İÇE OLMALI”
Silivri Tuna Çelik Fabrika sahibi Turan Tuna; “ Bize Silivri’de çalışma, çalıştırma istihdam fırsatı veren Silivri Belediye Başkanımıza ve Siad Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Sanayici ile Bürokrat daima iç içe olmalıdır. Bu şekilde olursa hiçbir problemimiz olmaz. Geçen dönemden de inanıyorum bu dönemden de Başkanımızın da her daim yanındayız. Bu toplantılarda her daim el ele olursak daha başarılı olacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

KALKINMADA ÖNCÜYÜZ
Silivri Sanayiciler ve İş Adamları Derneği Başkanı Kadir Baran konuşmasında “Kuruluş yıl dönümü 1994 yılından bu zamana faaliyetlerini ve çalışmalarını sürdüren Silivri Siad, günümüzdeki Sanayici İş Adamlarının bilgisini toplayarak alınan, yaptığı ve gerçekleştirdiği çalışmalar ile onları temsil eden Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği durumuna gelmiştir. Silivri Siad Ülkemizin ve dolayısıyla İlçemizin kalkınmasına, gelişmesine, birleşmesine, Sanayici ve İş Adamları ile öncülük etmeyi bölgemiz esnafının bulunduğu çevrenin verdiği ekonomik sosyal ve işlevsel katkıda bulunmayı, bölgenin sorunlarına pay vermeyi bu sorunlara çözüm yolları üretmeyi amaç edinmiş, bölgemizdeki gelişmenin ancak bölgesel kalkınma ile Sanayileşme ile mümkün olabileceğini anlamış olup çalışmalarını bu yönde sürdürmektedir. Silivri Siad doğduğu ve doyduğu bölgeye yarınlarını ödemek daha güzel çalışmalar yapmak için her zaman sanayicilerin ve iş adamlarının yanındadır” dedi.

“300 ÜZERİNDE SANAYİ KURULUŞU VAR
Baran, “Yapılan çalışmalarda Silivri’de 300’ün üzerinde fabrika var. Bu fabrikaların bugün için en büyük sorunlarından biri bundan sonra ne olacağıdır. Ülke ekonomisine katkı sağlayan ilçenin kalkınmasında bölge ekonomisinin gelişmesinde rol oynayan istihdam yaratan bu fabrikalarda yaklaşık bizim tahminimize göre 15,000 civarında kişi çalışmaktadır. Bazı fabrikalarda krizi yenip krizden güçlü çıktıları için yeni iş gelişmeleri oluşmuş ve yeni işçilerde almaya başladılar. Ama bunların haricinde bizim bazı sorunlarımız var mesela bunların en önemlisi İstanbul Büyükşehir Belediyesince onaylanan 1/100,000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planında, Silivri’deki sanayi tesisleri yok sayılıyor. Derneğimizin bundan sonra yapacağı çalışmalarda en önemli hedefi bu sanayi bölgelerinin varlığını kabul ettirmek. Hiç olmazsa bölgemizdeki mevcut tesisleri, geleceğimizi garantiye almaktır. Bu konu ile ilgili ya İstanbul Büyükşehir’e gidiceğiz. Ya da onlar buraya gerek onlarla birlikte toplantı yapacağız. Bundan sonraki en önemli hedefimiz yeni yürürlüğe giren Sanayi Teşvik Yasasıdır.” Şeklinde konuşmasına devam etti.

‘HER HOROZ KENDİ ÇÖPLÜĞÜNDE ÖTER’
Silivri Sanayiciler ve İş Adamları Derneği Başkanı Kadir Baran “En kısa zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşeceğiz. Ben Başkanımdan şunu rica ediyorum. ‘Her Horoz Kendi Çöplüğünde Öter’ mümkünse onları buraya getirelim, getirelim ki onlar bizim ne kadar güçlü olduğumuzu görsün. Bu konuda da Başkanım yardımcı olursa seviniriz, her konuda olduğu gibi bu konuda da yardımcı olun. Onlar gelsinler bize bu konuda sonra biz onlara gidelim ama bir an önce olsun. Sayın başkanımız Özcan Işıklar’ın her zaman yanımızda olacağına inanıyorum. Bizi yalnız bırakmayacağını biliyorum” şeklinde konuşmasına son verdi.

 “TARIM TÜRKİYE’DE YOK SAYILIYOR”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ise “ Bizim bölgesel olarak yaptığımız toplantıların ikincisi ama biz Siad ile ilgili daha önce hatırlarsanız seçim öncesi ve sonrasında 2–3 dönemde de toplantı yapmıştık. Ben fırsat buldukça sizlerle bir araya gelebilmekten mutluluk duyuyorum. Şimdi benden önce söz alındığı ve söylendiği için tekrar etmek istemiyorum ama çok önemli kırılgan bir süreçten geçtiğimiz aşikâr. Bu dönemde hizmet sektörleri, inşaat emlak ve imalat sektörleri çok önemli ölçüde etkilendiler ve maalesef bizim bölgemizin de ekonomik yapısı bunlardan oluşuyor. Tarımsal alanı zaten saymıyoruz, sayamıyoruz daha doğrusu dün akşam köylerde belli bölgeleri geziyoruz, bu akşamda 3 ayrı köye gideceğiz, Türkiye’de zaten tarım yok sayılmış halende o şekilde yok sayılmaya devam ediliyor. Onu da sayarsak oda kırılgan bir noktanın en kırılanı oldu. Maalesef bölgemizde bir istihdam boşluğu üretimde bir yavaşlama kapanma olmasa bile Başkanımızın dediği gibi bu iyi bir gelişmedir. 

Sayın Başkanımız İstanbul’daki yetkilinin buraya gelmesinde daha uygun olacağının düşüncesini söyledi bende bu düşünceye katılıyorum. Tabiî ki bir güçtür ama şöyle bir süreç yaşadık onlarla, biz kendisine belediye olarak defalarca gittik. Ben ziyaretlerde de bulundum, özellikle Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Bey bu konuya çok sıcak yaklaşan bürokrat. Biz o ziyaretten sonra kendisi bizi geçtiğimiz Pazartesi günü ekibi ile birlikte ziyaret etti. Biz aynı düşünceyi ona ilettik sanayi alanlarının en büyük sorunumuz olduğunu bu sorunun çözülmesi gerektiğini ondan sonra 29’un yapılan 25,000’lık plan taslağı çalışmalarında da aynı sorunu tekrar ettik. Bir boşluk olduğunu gördük. Buraya gelmeleri ya da bizim oraya gitmemiz fazla sorun değil önemli olan bizim sorunumuz çözülsün biz mutlaka davetimizi yapacağız, ama önemli olan sorunumuz çözülsün” şeklinde konuştu.

1/100 000’lik planlar hakkında bilgi veren Belediye Başkan Danışmanı Mehmet Has şunları söyledi: “1/100 bin ölçekli planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 Haziran 2009 tarihinde onaylandı,  17 Temmuz 2009 tarihinde askıya çıktı. Bir ay süreyle askıda kalacak. Bu planda yer alan bölgeler: Gümüşyaka, Çanta, Değirmenköy, B.Çavuşlu, Beyciler ve Kınalı bölgesi. Gümüşyaka’da E-5’in altı yeşil alan, kuzeyi ve güneyi meskun konut alanı olarak planlanmış. Gümüşyaka’da liman ve iskele de planda işlenmiş durumda. Değirmenköy Beldesi’nde, mevcut Değirmenköy’ün olduğu yer meskun konut alanı olarak kalıyor.  Değirmenköy’ün batı kısmı gelişme konut alanı, kuzey tarafı ise sanayi alanı ve lojistik tesis alanı olarak ayrılmış.” Dedi.

ÇANTA ALT MERKEZ OLACAK
Has açıklamalarının devamında “Çanta alt merkez olarak planlanmış. Yani diğer bölgelerin alt merkezi olacak. Alt merkez alanı olarak da söylersek, mahalle ölçeğinde burası ticaret, alışveriş merkezleri, lokanta restaurant gibi birimlerin olduğu yerler olarak planlanmış. Çanta’nın da güneyi ve kuzeyi konut gelişme alanları olarak planlanmış. Çanta merkez yine meskun konut alanı olarak plana işlenmiş. Çanta’nın kuzeyi ve güneyi tarımsal alanı korunacak alan olarak ayrılmış. Kınalı bölgesi, taşkın alan sınırları içinde kalıyor diye yeşil alan olarak ayrılmış. B.Çavuşlu ve Beyciler, zaten orman ve tarımsal niteliği korunacak alanlardır. Burası yine meskun konut alanı çok az da gelişme konut alanı olarak kalmış durumda.


CHP Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyon Başkanı Süheyl Kırkıcı, ise konuşmasında “Biz bir süreden beri İstanbul Metropolitan İmar Planlama Bürosu ile devamlı görüşme halindeyiz. Her görüşmemizde sanayi alanlarını, İstanbul dışına çıkarma konusundaki kararlılıklarını sürekli vurguladılar. Yani, ‘Ne derseniz deyin, dinleriz sizi; ama sanayi ile ilgili geliyorsanız dinlemiyorum. Biz sanayiyi Silivri’nin dışına çıkaracağız.’ diyorlar. Dolayısıyla yaptıkları bütün planlarda bunun işaretlerini gösterdiler. Bütün planlarda sanayi alanlarının plandan çıkarıldığını görmekteyiz. Diyorlar ki,  ‘Biz geleceği planlıyoruz, siz neden itiraz ediyorsunuz. İstanbul’un en iyi hizmet sektörlerini, fonksiyonlarını Silivri’ye getiriyoruz, sizden başka itiraz yok bu alanda.’  İstanbul Metropoliten Planlama Dairesi belediyeye bağlı yarı özel çalışan bir daire aslında. İdeal plan yapma peşindeler. Akademisyen olmaları sebebiyle ideal planı yaparken, kitap üzerine göründüğü de ortada olan bir şey” dedi.
 
HAVAALANI 25 SENE SONRA
Kırkıcı “Genel plana bakıldığında planın, havalimanı, deniz limanı gibi pek çok şeyle süslendiğini görüyoruz. Onlara bunu sorduğumuzda, ‘Evet, havalimanı, deniz limanı gelecek ama bunların ne zaman geleceği belirsiz unsurlar olduğu için rezerv alanları olarak düşünmekteyiz’ deniyor. İlk 25 yıl içinde böyle alanların yaşama geçmeyeceği, ikinci 25 sene içerisinde olabileceği vurgusunu öne çıkarınca, ortaya komik bir durum çıkıyor. Yani henüz olgunlaşmış, kararlaştırılmış bir durum yok. Dolayısıyla sanayi alanları için mutlak bir başarı kazanılabilir. Bu çabayı önümüzdeki haftalarda göstermemiz gerekiyor." Şeklinde konuştu.


 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol