Silivri Facebook
banner88

Krize herkes farklı bakıyor

Haber:Melis AVCI

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği, Silivri Klassis Hotel’de ‘Dünyadaki Ekonomik Kriz ve Krizin Türkiye’ye etkileri’ konulu bir panel verdi. Panel Başkanlığını Arıkanlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arıkan üstlenirken, Kadir Has Üniversitesi Selimpaşa Kampus Müdürü Ahmet Yörük, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Osman Altuğ, RGA Yönetim Danışmanlık Ltd. Şti Doç.Dr Ruhi Gürdal ve Nurtel A.Ş Kimya Yük. Müh. Nuri Egeli panele konuşmacı olarak katıldı.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan akademisyenler, krizi ayrı ayrı boyutlarda ele aldı.

Baran: “Sanayici kaderine terk edilmesin”

İlk konuşmayı SİAD Başkanı Kadir Baran yaptı. Baran “Derneğimizin, Dünyadaki Ekonomik Kriz ve Krizin Türkiye’ye etkileri konulu genel toplantısına hoş geldiniz. Ekonomik kriz ve krizler küreselleşen dünyamızın ayrılmaz bir parçası oldu. Krizlere önceden hazırlıklı olan, krizleri yönetmeyi bilen ayakta kalıyor, hatta daha da güçleniyor. Dünyada yaşanan küresel krizden Türkiye’nin etkilenmemesi mümkün değil. Burada önemli olan ülkemizin bu badireyi nasıl atlatacağının yolunun bulunmasıdır. Türkiye’nin yakın bir geçmişte yaşamış olduğu 2001 krizinde kazandığı deneyimler, bu badireyi en az zararla atlatmamızda önemli bir rol oynayacaktır. Krizin nasıl ve ne zamana kadar devam edeceğini bilmiyoruz. Önümüzdeki zor süreçte geçmişte olduğu gibi sanayici yine kaderine terk edilmesin diyoruz. Bu süreçte tüm sanayicilerin hedefi, istihdamı, yatırımları canlı tutmak ve devam ettirmek olmalı” şeklinde konuştu.
Başarılı firmalardan da söz eden Kadir Baran “SİAD olarak Türkiye genelinde başarılı işletme olarak seçilen 24 firmadan yedisi bizim üyemiz. Kendileriyle gurur duyuyoruz. Kendilerine verilecek plaketleri, tüm üyelerimize verilmiş olarak kabul edilmesini istiyorum” dedi.

Turan: “Kriz bahane edilip işçi çıkartılmasın”

Baran’ın ardından söz alan Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, yaptığı kısa konuşmasında şu ifadelere yer verdi “Krizde işten çıkarmalar hepimizin yüreğini sızlatıyor. Özellikle halk günlerinde iş talep etmek için gelen arkadaşlarımızın, bir de aile babası olduğunu düşününce gerçekten yüreğimiz sızlıyor. Krizi bahane ederek, işçi çıkarılmasının doğru olmadığını görüyoruz. Bir de işçi çıkartıldıktan birkaç hafta sonra yeni işçileri alınıyorsa bunun çok doğru olmadığını belirtmek istiyorum. Toplantının sonunun hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Demirkol: “Krizlerin üzerinde hassasiyetle durulması hakkımızdır”

Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol, yerel yöneticilerin işinin sanayicilerden daha zor olduğunu söyleyerek konuşmalarına başlayarak şunları söyledi “Krizin etkilerinin en aza indirilmesi bizim de en büyük arzumuz. Ekonomik krizler bu denli önemliyse, onun üzerinden tüm yetkilerinde hassasiyetle durulması elbette ki beklemeye hakkımız olan bir unsurdur. Biz sizleri önemsiyoruz, bütün halkımzı bütün düşünene ve ülkesini seven insanlar gözlerini sanayicisine,işadamına dikmiş umutla istikrar, gelişme istiyor. Sizin ayağınızın takılması, milyonlarca kişinin yere kapanması gibi acı sonuçlar doğuruyor.”

Egeli: “Yaşananlar kriz geliyor paniğidir”

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, akademisyenlerden ilk konuşmayı Nurtel A.Ş Kimya Yük. Müh. Nuri Egeli yaptı. Egeli “Kriz Amerika’da ki yatırım bankalarından çıktı ve bankaların birbiri ardına batmasıyla devam etti. Bana göre yaşananlar kriz değil, kriz paniğidir. Bu durumda yapılacak olan şey; yüksek maliyetleri bir önceki seviyeye düşürmenin yollarını aramaktır. Sermayenin arttırılmasının yolları aranmalıdır. Yapılan hatalar hepimize tecrübe kazandırdı. Şimdi yaşanan bu tecrübeleri doğru bir şekilde kullanmamız gerekiyor” dedi.

Gürdal: “Krizle baş etmenin yolu tasarruftur”

İkinci olarak söz alan isim RGA Yönetim Danışmanlık Ltd. Şti Doç.Dr Ruhi Gürdal oldu. Krizi yönetmenin yolu bütçeyi kontrolden geçer diyen Gürdal yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Krizle baş etmenin yolu tasarruftur. Krizi yönetmek, bütçeyi kontrolden gelir ve giderleri dengelemekten geçer. Bütün açılımların sadece kabuğuna çekilerek krizi düşünmekle değil tam tersine dolaşmakla aşılabileceğini ifade etmek mümkündür. Kriz döneminde çıkan israf ekonomisine karşı çıkmak, aslında sanayicinin reel sektörün her birinin yapması gereken unsurdur.”

Yörük: “Krizin olumlu yönleri de olacaktır”

Kadir Has Üniversitesi Selimpaşa Kampus Müdürü Ahmet Yörük, olayı farklı bir boyuttan ele aldı. Türkiye’nin de bu krizden etkileneceğini ancak, krizin olumlu yönlerinin de olacağını belirten Yörük “Çürük elmalar dökülüyor. Dünya çapında krizi daha düşük sıkıntılarla atlatma şansımız var” dedi.

Altuğ: “Türkiye 2001 yılı krizini aşamamıştır”

Kendine has üslubuyla ilginç bir konuşma yapan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Osman Altuğ “Şu zamanda Türk insanının sanayici olması, beddua olur hale geldi. Türkiye 2001 yılı krizini aşamamıştır. Aştık diyen atıyor. Yaşanan krizden ders alınmamıştır. Düşük kur, yüksek faizle Türkiye’ye deli gömleği giydirdiniz. Bu ekonomi modeli Türkiye’yi mezbahaya götüren bir modeldir. Bu kriz üretim ekonomisinin üç kağıt ekonomisinden aldığı intikamdır. Türkiye ekonomisi striptiz yapıyor” şeklinde konuştu.

ÖĞRETMEN BUNU YAPARSA!

SİAD’ın toplantısına Silivrili işadamlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve kamu kurumu temsilcileri de katıldı. Toplantı devam ettiği sırada, Silivri Balkan Koleji Müdürü Necdet Yılmaz Terzioğlu yaptığı yüksek sesli telefon görüşmesiyle, salonda ki tüm dikkatleri üzerine topladı. Toplantı devam ettiği sırada Terzioğlu’nun bu şekilde bir davranış sergilemesi “Bir eğitimci bu şekilde davranırsa, eğitimsiz insanlar ne yapmaz” şeklinde eleştirilerin yapılmasına neden oldu.

SİYASİ PARTİLER AYRI AYRI OTURDU!

SİAD’ın Klassis Hotel’de gerçekleştirmiş olduğu toplantıya, Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Silivri Belediyesi Başkan Danışmanı Sancak Dolar, AK Parti İlçe Başkanı Ender Gezici, AK Parti İl Genel Meclis Üyeleri, AK Parti Silivri Belediye Meclis Üyeleri, CHP Silivri İlçe Başkanı Abdullah Yıldırım, CHP Silivri İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Belediye Meclis Üyeleri, CHP Silivri Belediye Başkanı Aday Adayları Özcan Işıklar, Yılmaz Kandemir, Yavuz Çengel, ÖDP Silivri İlçe Başkanı Süheyl Kırkıcı, MHP İlçe Teşkilat Başkanı Kan Demirkol, MHP İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, MHP Silivri Belediye Başkanı Aday Adayı Afşın Düvencioğlu, Genç Parti Belediye Meclis Üyesi Faruk Can, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Tabakoğlu, Silivri İlçe Tarım Müdürü Hasan Güven, Silivri Kadastro Müdürü Muhammet İkbal’da katıldı.
AK Parti, CHP ve MHP’liler ayrı ayrı masalarda otururken, ÖDP İlçe Başkanı Süheyl Kırkıcı, CHP eski İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle aynı masada yer alarak toplantıya katıldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol