Silivri Facebook

Silivri Kene İçin Uygun
 
Kaynak : Star Gazetesi
 
Prof . Dr. Gargılı ve Dr. Midilli , İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü `nün desteğiyle uzun bir çalışmanın ardından İstanbul `un risk haritasını çıkardı. Silivri ve Gaziosmanpaşa -Arnavutköy bölgesi, keneler için biçilmiş kaftan. Ancak şimdiye dek virüse rastlanmadı.
 
Prof . Dr. Gargılı ve Dr. Midilli ölüm saçan KKKA hastalığı ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
 
Hastalığın belirtileri neler?
Hasta olanların sadece yüzde 60`ı kene sokmasından haberdar. Yüzde 40`ı farkında bile değil. Çünkü özellikle yavru keneler vücutta küçücük bir ben gibi durabiliyor. 1-7 gün süren kuluçka döneminden sonraki birkaç günlük periyotta kas ağrıları, ateş, bitkinlik ve kırgınlık görülüyor. Grip benzeri bir tablo. Birkaç gün sonra da kanamalar başlıyor. En sık gördüğümüz de dişeti, burun , mide-bağırsak sistemi, daha az sıklıkla vajinal ve iç kanamalar. Kanamalar öldürücü seyredebiliyor.

Tedaviye ne zaman başlanmalı?

Keneyle temastan sonraki 10 gün çok önemli. Trombosit sayısı, beyaz küre, bunlarda düşüklük varsa kanamayı beklemeden hasta hemen daha büyük bir merkeze sevk edilmeli.

`İLK 14 GÜN ÇOK ÖNEMLİ `

Tedavi için neler yapılıyor?

Hastalığı kesin olarak tedavi edebilen bir ilaç yok henüz. Dünya Sağlık Örgütü Ribavirin `i öneriyor. Ribavirin Hepatit B ve C gibi çeşitli virütik hastalıklarda kullanılıyor. Ancak KKKA `da da kanama öncesi dönemde kullanılmaya başlanırsa başarılı sonuçlar veriyor. Hasta, keneyle temastan sonraki 14 günü atlatırsa kurtuluyor. Ribavirin son evrelerde pek de etkili değil.

Hastalığın mevsimlere göre seyretmesinin nedeni ne?

Keneler yaz mevsiminde daha yoğun. Soğukta donuyorlar. Donunca inaktif oluyorlar. Kış aylarında risk yok. Kenelerin aktif olması için artı 5 derece sıcaklığa ihtiyaç var. İşte küresel ısınma burada devreye giriyor. Son yıllarda `Sıcaklıklar arttığı için kene popülasyonu daha mı erken hareket ediyor?` gibi bir soruyla yaklaşıyoruz hadiseye.

YARIN: YAPIŞAN KENEYi NASIL ÇIKARMALISINIZ?

KENELER KUYTULARI SEVER

Öncelikle şunu belirtmek gerekli: Vücutta kene bulunması virüs bulaştırdığı anlamına gelmiyor. Zira kene, uygun yeri bulana kadar saatlerce dolaşıyor. Hayvanlarda bacak araları ve meme bölgesi, insanlarda da kasıklar gibi kuytu, sıcak bölgeleri seviyor. Uygun yeri bulduğunda da oraya yerleşiyor. Özellikle riskli bölgelerde bulunanlar, vücutlarını tamamen örtmeli, eve geldiklerinde kendi kendilerini muayene etmeli ve kene varsa sağlık merkezine gidene kadar beklemek yerine başından tutarak vücuttan çıkarmaya çalışmalı. Zira kene ne kadar çabuk çıkarılırsa o kadar iyi. Ardından da hemen sağlık merkezine başvurmalı.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol