Silivri Facebook

Silivrim Kaymak'ın Yazarı Silivri Belediyesi'ne Kırgın Olduğunu Açıkladı
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Kitabı hazırladığı dönemde Silivri Belediyesinden yardım istemesine rağmen kendisinle ilgilenilmediğini söyleyen Ünsal’ın bu durumunu, gazetemizde yazı dizisini hazırlayan Jülide Özer şu şekilde açıklık getirdi
 
“Geçtiğimiz hafta, Salı’dan Cuma’ya, dört gün süren “Silivrim Kaymak!” Türkiye’nin Yoğurtları kitabı ve eski Silivri Yoğurdu hakkındaki yazı dizimi hazırlarken, kitabın yazarı olan Prof. Dr. Artun Ünsal ile de görüşme fırsatım oldu.
 
Yazı dizisini tek döküman olarak incelemek için TIKLAYIN
Kitabı aşağıdaki seçeneklerden online satınalabilirsiniz.
 
 

Silivrim Kaymak - Ciltli  (57,2.YTL)

Silivrim Kaymak - Ciltsiz(25,35.YTL)

 
Kitabıyla ilgili merak ettiğim birkaç konuyu da ona sordum. Öncelikle kitabının da içinde yer alan, yoğurduyla meşhur birçok yöre olmasına rağmen, kitabının adını neden “Silivrim Kaymak” koyduğunu sordum. Artun Ünsal’ın bana verdiği cevap şuydu; “Geçmişi çok eskiye dayanan, gerek lezzetiyle gerekse de farklı yapım aşamalarıyla bir zamanların bu çok meşhur yoğurdunun unutulmaması ve gelecekte de yaşatılması gerektiği için kitabıma bu adı verdim.” dedi.
 
Ünü, Silivri’yi hatta Türkiye’yi aşmış bu yoğurda sahip çıkmamız gerektiğini de önemle vurguladı. Her yıl düzenlenen Silivri Yoğurt Festivali’nin de sadece festival havasında geçmemesi gerektiğini söyledi. Gerek Silivri gerekse de Silivri dışından festivale gelen insanların, sadece şarkı dinleyip, folklör gösterileri seyretmenin dışında, eski Silivri Yoğurdunu tanıtıcı etkinlikler yapılması ve insanların bu değerli kültür hazinemizin geçmişini de öğrenmeleri gerektiğini söyledi.
 
Prof. Dr. Artun Ünsal, bu kitabı hazırlarken Silivri Yoğurdu ile ilgili araştırma yapmak için Silivri Belediyesi’ne başvurduğunu, kendisine bilgi verebilecek eski yoğurt ustası, döküman, resim vs. aradığını, fakat kendisine bu konuda hiç yardım edilmediğini söyledi. Bunun üzerine İstanbul’da eskiden tanıdığı Pando Sestako’dan yardım aldığını söyledi. Silivri Belediyesi’ne de bu yüzden çok kırgın olduğunu sözlerine ekledi.
 
Aslında hala Silivri’de yaşayan eski yoğurt ustaları olmasına rağmen ve Silivri’nin en eski yoğurt markalarından biri olan ve şu anda da üretimine devam eden Arslan Yoğurdu’ndan yardım alamaması gerçekten üzücü. Eminim ki bu eski ustaların ve Arslan Yoğurdu’nun böyle bir kitap hazırlığından haberleri olsaydı, Silivri’mizin ve yoğurdumuzun adını daha geniş çevrelere duyurmak adına ellerinden geleni yaparlardı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol