Silivri Facebook
banner88

Sipahioğlu üretti

Silivrili işadamı Ali sipahi’nin buluş niteliğinde patent aldığı Ürünü İsviçreli bir firma kendi buluşuymuş gibi üreterek piyasaya sürmesi TPE’yi harekete geçirdi.


Silivri’de faaliyet gösteren Sipahioğlu Çeliktel fabrikası bünyesinde Kurulan Ar-Ge çalışmaları sonucu icat niteliğindeki buluşlarını yüz yetmiş iki ülke için Uluslar arası patent dairesi tarafından onaylanmasına rağmen İsveçli bir Çeliktel fabrikası, Sipahioğlu Çeliktel fabrikasından izinsiz olarak üreterek piyasaya sürmesini Üzerine Türk Patent Enstitüsü İsveçli firma hakkında uluslar arası mahkemelere dava açarak yaptıkları üretimin korsan ve patentin Türkiye Cumhuriyetinde faaliyet Gösteren sipahioğlu Çeliktel fabrikasına ait olduğunu belirtti. 

Silivri Gümüşyaka da faaliyet gösteren Sipahioğlu Çeliktel Fabrikası sahibi Ali Sipahi patentini aldıkları turba yay sistemi buluşunu İsveçli yay makine fabrikasının patenti kendilerine ait olan buluşu izinsiz olarak üretim yaparak dünya piyasasına sürdüğünü belirterek haklarını uluslar arası mahkemelerde aramaya başladıklarını belirtti.
           
172 ülkede Patenti bizde

Gazetemize özel açıklamaya yapan Ali Sipahi Uluslar arası patent dairesi tarafından icat buluşu gurubuna girdiğini belirterek. Kendisilerinin ekonomik kriz nedeniyle biz sipahioğlu Çelik tel fabrikası olarak seri üretime başlayamadık. İkinci patentli buluşumuzu piyasaya sürdük. Bunu bılahreye almıştık ikinci patentli buluşumuzda dünya sektörler arasında büyük bir ilgi gördü. İlk ürünümüzü geciktirdiğimizden İsviçreli bir makine fabrikası bunu üreterek Almanya ve Amerika’ya kendi buluşlarıymış gibi pazarlamışlar. Ama bu ürünün Almanya ve Amerika başta olmak üzere 172 ülkede patenti bizim elimizde.

Gerçek Kolh Fuarında ortaya çıktı

 Sipahi; “Geçtiğimiz günlerde Almanya Koln de düzenlenen uluslar arası fuara katıldığımızda kendi buluşumuz olan ve uluslar arası patent kurumundan patent almamıza rağmen fuarda İsveçli bir firmanın bizim patentli ürünümüzü kendi adıyla piyasaya sürdüğünü fark etmemiz üzerine Türk Patent Enstitüsü uluslar arası patent kurumlarına ve uluslar arası mahkemelerde davalar açarak hakkımızı aramaya başladı. Fuarda patentinin bizde öldüğünü bilen sanayici arkadaşlarımızda İsveçli firmaya tepki göstererek bir Türk tarafından bulunan ve önümüzdeki günler piyasaya sürecek öldüğümüzü bildiklerinden İsveçlilerin yaptığının ticari ahlaka sığmadığını belirterek o firmanın cezalandırılması için sanayici arkadaşlarımızda bazı girişimlerde bulunduklarını öğrendik. Türkiye’nin yatak sektöründe en önde gelen istikbal gurubu başta olmak üzere tüm firmalar sipahioğluna destek vereceklerini bize iletiler.

  Taleplere cevap veremiyoruz
Dünyanın sahili büyük firmaları her iki buluşumuzun da çok güzel ve insan sağlığına gerekli hassasiyeti gösterdiğimizden bizleri tebrik ettiler. Ekonomik nedenlerden dolayı taleplerimize cevap verememekteyiz. Taleplere cevap verebilmek için büyük çabalar sarf etmekteyiz. Maalesef banka sistemlerimizde kredi olanakları sıfıra düştüğü için makine ithalatındaki Katma Değer Vergisi’nin de yüzde on sekize çıkarılmasındaki nedenlerden dolayı taleplere cevap veremediğimizden işlerimizde büyük aksamalar meydana gelmektedir. Patentimizi satın almak isteyen ülkeler var. Fakat biz bu patentlerin kendi ülkemizde ve bizler tarafından üretilmesi Türk işadamlarının ortak kararıdır. Bunu içinde sanayi bakanlığı ve ilgili kurumların sanayicilere gerekli destek ve hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz.

Üçüncü Patentimizi alıyoruz
 Biz burada üretim yapmadan da para kazana bilir bu buluşlarımızla fakat istiyoruz ki hem istihdam yaratmış olalım. Kendi insanlarımız bu işlerde çalışsın. Hem de ülkemize ihracat girdisi sağlayalım. Üçüncü buluşumuzda patent kurumuna müracaat ettik ve AR-GE çalışmalarımız hızla devam etmemektedir. Bu çalışmaları kendi oluşturduğumuz ekiple yapıyoruz. Teknik anlamda eğitim veren üniversitelerle temasa geçemedik hem bizim acımızdan hem de teknik üniversiteler açısından bunun bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Birkaç üniversiteye bu buluşlarımızla ilgili AR-GE çalışmalarını birlikte yürütmek için girişimlerde bulunduk fakat boş alan ve bizinle çalışacak öğretim görevlisi ve ekibi bulamadık. Umuyorum ki Silivri’mize yapılacak olan Üniversiteler hem biz sanayicilerin AR-GE çalışmalarına katkı sağlayacak hem de ilçe ekonomisinde bir canlılık meydana gelecektir” dedi.


 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol