Silivri Facebook
banner88

Tabakoğlu dertlimi dertli

Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Ali Tabakoğlu kanunlar ve yönetmelikler çıkmasına rağmen uygulamadaki sıkıntılar yüzünden oda olarak çok zor durumda kaldıklarından yakındı.

Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Ali Tabakoğlu son yıllarda çıkan yasalar ile esnaf ve sanatkârın birçok avantaj kazandığını fakat bürokrasi aşamadıkları, birçok kurumunda kanunlar ile yönetmeliklere uymadıkları için sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Tabakoğlu Oda olarak en çok sıkıntı çektikleri sorunları şöyle sıraladı¸
Konu 1--5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları kanunun 6ncı maddesinde (aynen) esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt olanlar Türkiye odalar ve borsalar birliği bünyesinde ki ticaret ve sanayi odasına, ticaret odasına, sanayi odasına, deniz ticaret odasına; bu odalara kayıtlı bulunanlar ise esnaf ve sanatkarlar odasına kaydedilemezler’’ denilmesine rağmen ve ayrıca bizler kalifiyesiz, mesleki, belgesi olmayan kişilerin iş yeri açmaması, için mücadele ederken ticaret odası kanununda da olmadığı için; mesleki belge sormamaktadır, adeta  berberi, seyyar pazarcıyı, bile  ticaret odasına  kayıt yapmaktadır, bu da bizleri çok zor durumda bırakmaktadır.   

Konu 2- İlçe merkezin de Esnaf ve Sanatkârlarımıza ait yeterli sayıda iş yeri olmasına rağmen ilçe merkezine kurulan gros, marketlerin her gün çoğalması nedeniyle küçük esnaf ve sanatkârlarımızın yaşadıkları sıkıntılar artmaktadır. gros marketlerin şehir dışına açılması ile İlgili Bu güne kadar herhangi bir önlem tedbir, alınamamakla birlikte kepenk kapatanlar çok olmuştur.

Konu 3- 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları kanunu 6ncı maddesine göre oda kayıtları sicil tarafından yapılmakta ve bilgiler daha sonra ilgili odaya internet üzerinde aktarılmaktadır. Oda tarafından da gerekli işlemler yapılarak kişi oda üyesi olabilmektedir, üyeliğin son bulması ise 5362 sayılı kanunun 8nci maddenin d-bendinde Vergi mükellefliğini sildirenler altı ay içinde tekrar Vergi mükellefiyetini tesis ettirmedikleri takdirde oda üyeliği son bulur denilmektedir, oysaki oda olarak bizler Vergi dairesini sildirenleri tespit edemediğimize göre Bakanlık veya Sicil tarafından odalara bildirilmesi gerekirken bildirilmektedir bu durum da bizlere sorun teşkil etmektedir.
 
Konu 4- Tarifeye tabi üyelerimiz tarifenin dışında pankartlar asarak üyeler arasında birlik beraberlik ve dayanışmayı bozmaktadır. Bu konu genelde de tüm odalarda problem yaratmaktadır, kanun değişikliğinde bu konu üzerinde önemle durulması gerekmektedir.

Konu 5-Kişi iş yeri açacağı zaman öncelikle vergi dairesine gittiği için ve daha sora da odaya kayıt olmadan belediyeye ruhsat almak için müracaat etmekte 5362 sayılı kanunun13ncü maddesinde Belediyeler Bankalar oda belgesi istemek zorundadırlar hükmü olmasına rağmen,  istemeden işlem yapmaktadırlar bu uygulama bizleri çok zor durumda bırakmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol