Silivri Facebook
banner88

Tabakoğlu'ndan önemli açıklamalar!
 
Melis AVCI
 
Bağ-Kur ve SSK borcu olanlar için taksitlenme tarihinin 28 Temmuz Pazartesi Günü sona ereceğini açıklayan Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Tabakoğlu, konu ile ilgili ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Emekli olacak olanlar için de müjdeli haberler veren Tabakoğlu’nun, yapmış olduğu açıklama şu şekilde;
 
“Bağ-Kur ve SSK borcu olanlar; acele ediniz!
 
BAĞ-KUR ile SSK, Borçlarına yönelik getirilen ‘Yeniden Yapılandırma’ ihyasına dair son başvuru tarihi 28-Temmuz 2008 tarihinde sona erecektir. Ve taksitlendirmenin uzamasının da mümkün olmadığı gözükmektedir nedeni ise; 5458 sayılı Kanun uyarınca yapılandırma anlaşmaları bozulanların, yapılandırma ihyasına ilişkin 5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile getirilen hükümler İle 26 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren,
Yeniden yapılandırma adı altındaki çıkan 5763 sayılı kanunda, taksitlendirme süresi sonunda sürenin uzatılması konusunda Bakanlar Kurulu Yetkilidir diye herhangi bir ibare bulunmamaktadır.
 
Bu nedenle uzaması mümkün gözükmemektedir. İki aya yakın zamandan beri uygulanmakta olan taksitlendirmenin sürdürülebilmesi için tekrar yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisinde Görüşülüp Kanunlaşması Gerekmektedir. 01 Haziran 2008 tarihinde başlayan ve 28 Haziran 2008 tarihinde sona erecek olan taksitlendirme süresi içerisinde borcu olanların, bu fırsatı muhakkak değerlendirmeleri gerekmektedir. Peşin ödeme yapanların borçlarına uygulanan gecikme faizinin( % 85) siliniyor. Bir örnek vermek gerekirse Bağ-kur Sigortalılığı başlangıcı (07.01.1975) tarihli olan bir sigortalının 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununa göre Sigortalılık Süresi( 08.08.2005 ) tarihinde sona erdirilmiş ve bu tarih itibarı ile 27 Yıl- 01 Ay- 28 Gün Olan hizmet Süresince Bağ-kura hiçbir ödeme yapmayan Sigortalının Toplam borcu (34.155.54.)YTL İken, Borcunu peşin ödemesi halinde borç Tutarı (12.748 ) YTL düşmektedir. Borcunu 12-Ay eşit taksitler halinde Ödemede İse Aylık ödemesi gereken miktar (1.707.00)YTL-Toplam (20.485.00) YTL- 24 Ay Taksit ile ödemede ise Aylık ödemesi gereken (1.122.00)YTL Toplam Borç miktarı ise (26.932.00)YTL olmaktadır.
 
Bu şu demek oluyor;1975 Yılından 2005 Yılı Ağustos ayına kadar olan borç tutarının, üçte ikisine yakın tutarı siliniyor demektir. O yıllara kadar prim borçlarının düşük olması 2003 Yıllarından sonra Prim aslı ile gecikme faizinin birleşmiş olması nedeni ile Faize de Faiz, uygulandığından Faizin,  anaparayı ikiye katlamış olması demektir. Bu durumda faizlerin %85- silindiğine göre, indirimde fazla olmaktadır.
 
Daha önceleri 2006 yılında taksitlendirme yapıp da ödeyemeyenler veya ödemekte olan sigortalılarını taksitlendirmelerini yeniden yapılandırmaları gerekmektedir. Taksitini bozup yeniden yapanların avantajı çok olmaktadır. Borcu olanların bu fırsatı mutlaka değerlendirmeleri menfaatlerine olacaktır. Lütfen taksitlendirmenizi son güne bırakmayınız.
 
Emekli olacak olanlar için halk bankası kredi veriyor!
 
Emekliliği hak etmiş olan Sigortalıya Halk Bankası tarafından 22 Temmuz 2008 tarihinden itibaren kredi verilmeye başlanmıştır. Emekliliği gelmiş fakat prim borcu nedeni ile emekli olamamış olanlara prim borcu tutarı kadar Halk Bankası tarafından kredi verilecektir. Yalnız sigortalının yapması gereken borcunu, peşin ödeme olarak matbu evrak üzerinde Bağ-Kur müdürlüklerinde ve irtibat bürolarında yaptırabilirler.
 
28 Temmuz 2008 mesai saatine kadar peşin ödeme şeklinde yaptırdıkları takdirde, işlem yapıldığı tarihten itibaren bir ay içersinde bankadan kredi kullanabilmektedirler. Yapmaları gereken dosyasının bulunduğu müdürlüğe giderek, ‘emeklilik hakkını kazanmıştır. Şu kadar maaş bağlanacaktır’ diye matbu evraka onay almaları gerekmektedir. Çok geçte olsa kaçırılmayacak bir fırsat diyorum. Sigortalılar daha geniş bilgiyi Bağ- Kur Müdürlüklerinden ve Halk bankası şubelerinden alabilirler.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol