Silivri Facebook

Balkan Koleji Öğrencileri Ekümenlik Kavramını Anlattı
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Silivri Balkan Koleji kurucusu olan Erdoğan Alpa, öğrencilerinin sosyal ve kültürel bilgi düzeyini arttırmak için düzenlediği etkinliklerine tüm hızıyla devam ediyor. Öğrencilerini birçok konuda bilgi sahibi yapmak isteyen Alpa, yeni gelişen neslin duyarsız ve kendi tarihini bilmeyen bir nesil olduğunu düşünerek, bu tür çalışmalara ağırlık verdiğini söyledi.
 
 
Öğrenciler yapmış olduğu sunumda şu cümlelere yer verdi; “Ekümen kavramı ‘dünya patrikliği’ anlamına gelmektedir. Ekümen kavramının ilk ortaya çıkışı, 1517 yılında Yavuz Selim’in, Mısır’ı fethettiğinde, İskenderiye ve Antakya Patrikhanelerini de, İstanbul’daki Patrikhane’ye bağlaması ve patriği de ‘Milletbaşı’lıktan , ‘Ekümen’ yani ‘Cihan patriği’ ilan etmesiyle ortaya çıktı. Ekümenlik kavramı son dönemde Fener Rum Patriği Bartholomeos'un dış ilişkilerinde yeni Roma’nın ve İstanbul’un Başpiskoposu ve Evrensel Patriği unvanını kullanmasıyla tekrar gündeme gelmiştir.”
 
 
Öğrenciler yaptıkları sunumda, misyonerlik, misyonerlik faaliyetleri, ekümenizm çalışmaları, ekümenizm hareketi gibi konulara da yer verdi.
 
Sunum yapan öğrenciler, ekümenizm çalışmalarını anlatırken şunları söyledi; “Ekümene; Hristiyan dininin ve uygarlığının egemen olduğu coğrafi alan demektir. Bu nedenle ilk ‘ekümenik’ toplantılar, Hristiyan mezhepleri arasında yürütülmüştür. Dünya Kiliseler Birliği, Protestan Kiliseleriyle Ortodoks ve Anglikan Kiliselerini bir araya getirmiştir. Diğer yanda ise, Katolik ve Doğu Kiliseleri yer almışlar ve giderek belirli konularda uzlaşmalar sağlamışlardır. Diğer dinlerle ‘ekümenikal’ ilişkiler kurulmasına 1990’larda hız verilmiştir. Ekümenik hareketin iki hedefi vardır: Birincisi, Türkiye’de Fener Rum Patriği’ni ‘Ekümenik Patrik’ ilan ettirmek ve böylece Lozan Antlaşmasını delmek ve Anayasayı değiştirmektir. İkincisi ise, misyonerlik faaliyetlerini yasal kılıflar altında sürdürmektir.”
 
 
Okul kurucusu Erdoğan Alpa, dikkatsiz ve isteksiz görünen öğrencileri sunum boyunca sık sık uyardı. Arpa, sunumun başlarında kendi aralarında konuşup, gürültü yaptıkları gerekçesiyle de iki öğrenciyi salondan çıkardı. Okulun Suna Pekuysal sahnesinde yapılan sunum ve slayt gösterisi yaklaşık bir saat sürdü

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol