Silivri Facebook

Baltalar Topraktan Çıktı

Son haftalarda Selami Değirmenci' nin CHP' ye üye oluş süreci ile ilgili Hürhaber' de çıkan haberlere Değişim' in ertesi gün tam zıt bilgilerle cevap vermesiyle başlayan gerginlik, bugün Değişim' in manşetiyle tepeye tırmandı. Değişim, Hürhaber' de dün çıkan "Çarşı' da yıkım iptal" haberine "Ne yıkım var ne tescil" başlığıyla yalanlama yayınladı. Değişim haberinde Hürhaber ismini de kullanınca ipler gerildi. İşte gerginlik yaratan iki haber :

HÜRHABER' DE DÜN ÇIKAN "ÇARŞI' DA YIKIM YOK" HABERİ

Bir süredir yıkım beklentisi bulunan Piri Mehmet Paşa Camii önündeki işletmelerin Anıtlar Kurulu tarafından tescili sonrasında uygulama gündemden kalktı. İşyerlerinin yıkılmayacağı haberi iki yıldır tedirginlik yaşayan çevre esnafını ise rahatlatmaya yetmedi.
SİLİVRİ’de Uğur Mumcu Meydanı’nda bulunan dükkânların yıkımı uzun bir süredir gündemdeydi. Konuyla ilgili özellikle bölgedeki işletme sahiplerinde tedirginlik devam ederken, Anıtlar Kurulu’ndan bölgedeki dükkânların tescil ettirildiği ve yıkımın tamamen gündemden kalktığı öğrenildi.

ANITLAR KURULU BİNALARI TESCİL ETTİ YIKIM İPTAL OLDU
Silivri Belediyesi eski Zabıta Binası’nın yıkımı sonrasında bölgede bulunun diğer dükkânların da yıkılarak meydanın açılacağı yönündeki beklenti, Anıtlar Kurulu tarafından gerçekleştirilen tescilin ardından imkânsız hale geldi.
Uzun bir süredir tedirgin bir bekleyiş içerisinde olan meydandaki işletme sahiplerinin bu kararın ardından derin bir nefes alması bekleniyor.

TABELA DÜZENLEMESİ YAPILACAK
Edinilen bilgilere göre bölgedeki işletmeler ile ilgili belediyenin bir düzenleme talebi olacak. Özellikle dükkânların tabelaları ile ilgili ayarlama getirilmesi bekleniyor.

EZER: BELEDİYE İLK GELDİĞİ GÜNDEN İTİBAREN YIKICI BİR TAVIR ALDI
Konuyla ilgili değerlendirmelerine başvurduğumuz çevre esnaflarından Bakır Ezer, şu şekilde değerlendirmede bulundu: “Belediyenin geldiği günden itibaren hep yıkıcı olmaya çalıştığını, hiçbir zaman için yapıcı olmaya çalışmadığını düşünüyorum. Aynı şekilde ilk yıkılmayı düşünülen yer caminin önü oldu. İkinci olarak da aşağıda bulunan Ezer Kuyumculuk dükkanımız, şu anda Mis Köfte olarak kiraya vermiştik, orayı yıkmayı düşündüler. Dere ıslah çalışmasını düşündüler.
Çok güzel bir çalışma olarak şu anda tek doğalgazı görüyorum. Başka da bir şey göremiyorum. İnsanlar hep bir tehlike içindeler. Mal sahibi olarak ince bir dikenin üzerinde oturuyormuş gibi hissediyoruz. Aşağıdaki dükkanımda kiracım çıktı. Üç aydır kiraya veremiyorum. Dükkanıma kiraca geliyor, ben açık yüreklilikle söylüyorum, böyle bir olay var, araştırın diye. Tut ki yıkıldı. O, içerideki kiracı ne olacak? Kim karşılayacak onun maddi manevi zararını? Kimse de talep etmiyor, çünkü gelen insanlar dükkanların yıkılacağını düşünüyorlar. Aynı şekilde burası için de o, söz konusu olsaydı. Burası için de insanlar ‘Ne olacak?’ diye kendi kendilerine soracaklardı. Şu anda kiraya vermeye kalksa veremeyeceklerdi. Bu insanların mağduriyetini kim karşılayacaktı? Belediye mi karşılayacaktı? Aşağıda duyduğumuz kadarıyla arkadaşımız bu sırada dükkan devraldı. Eğer, belediye burayı yıkacaksa niye oraya ruhsat veriyor? Niye insanları zor durumda bırakıyor?
Bir kişi çıkıp desin ki belediye Silivri’ye şunu yaptı. Doğalgaz haricinde bir şeyin yapıldığını söylesin. Silivri’ye bir TOKİ yapılacak diye duyuyoruz. Hala bir şey yok. Ne olduğu net bir şekilde belli değil. Belediye yıkılacak diyor, ama net bir şekilde neden yıkılacağını, ne yapılacağını, bu insanların ne olacağı konusunda bir şey söylemiyor. ‘Yıkmayı düşünüyoruz.’ Tamam yıkın. Eğer, Silivri yararınaysa kabulüm ama yıktığın zaman oradaki insanları ne yapacaksın? Burayı yıktığın zaman, yer altı çarşısı dediler…Türkiye’de çalışan bir tane yer altı çarşısı söylesinler bana? Yer altı çarşısı eşittir batakhane. İki sene önce böyle bir şey gündeme geldiğinde aynısını söyledim. Aklıma gelen tek şey Aksaray yer altı çarşısı, ama o, da çalışmıyor. Buradaki 15 esnafı nereye götürecek?

Aynı şekilde aşağıdaki dükkanlar için söz konusu. Belediye ıslah çalışması diyor, dere ıslah edilmiş. Su, kanal için diyor kanal için problem yok. Yılacaksa bile sebep söylenmeli ve en kısa sürede yapılmalı. Ama yapılmayacak da, yıkılmayacak da. Bunu çıkıp belediyenin  açıklaması gerekiyor.   
Belediye geldi taş köprüyü değiştirdi. Tamam. Çok güzel. Taş köprüden Balkan Koleji’nin arasına herhangi bir belediye çalışanı o, yola gitmiş mi? O, yoldaki düzeni görmüş mü? Belediye bir gün o, yolu görsün. O, insanlar belediyeye oy mu vermedi? Yollarda yama üstüne yama yapılmış. Ben orada oturuyorum, mecburen E-5’i kullanmak zorunda kalıyoruz.
Küpeşte, çarşıdaki caminin önündeki dükkanlar ve Boğluca Deresi’nin etrafındaki binalar yıkılacak denildi. İkisini de yıkamadılar, üçüncüsünü de yıkamayacaklar. Çünkü korkuyorlar. Orada 2 bin tane oy var. Ya düşüneceksiniz, net bir karar vereceksiniz, iki bin oyu da karşınıza alacaksınız, inandıracaksınız sebeplerine insanlar razı gelecek. İnsanlar ‘Evet, burası  benim can ve mal güvenliğim için yıkılmalı’ demeli önce. Ama bunu dedirtemiyorlar.
‘Silivri’ye bir çocuk parkı yapalım’ demediler. Atatürk Büstü’nün orada vardı. Ben hep oraya düzenleyeceklerini düşündüm. Ama oraya da otopark yaptılar. Orası otopark, burası otopark, bir tane çocuk parkı yok. Şimdiki çocukların oyun oynayacak yerleri yok.”

KALENDER: BURANIN YIKIMI KİMSEYE YARAR SAĞLAMAZDI
Halit Kalender: “Yıkım kararı söylentileri vardı. Bizi çekemeyenler var. Her gelen yeni bir şey ortaya çıkartıyor. Buranın yıkılması hiç kimseye bir şey sağlamazdı.”

TAN: HEP RANT KAVGASI VAR
Osman Tan: “Politikacıların geçmişte yaptıkları hatalara kendi hatalarını da ekleyerek aklı sıra yeni düzenlemeler yapacaklar, Silivri’yi rahatlatacaklar. Bunlarda hep rant kavgası vardır. Ama bu gün burası bu politikacıya yar olmaz, yarın öbür politikacıya yar olur. İşte sinemanın gerçeği. 1960 yılında pazar yeri olarak istimlak edildi, 40 yıl sonra birilerine peşkeş çekildi. Yarın öbür gün buraları da yıkılır, kalkarlar buralara dükkan yaparlar kendi yandaşlarına satarlar. Bu Türkiye’nin bir gerçeğidir. Piri Mehmet Paşa Cami’sini gören görüyor, ibadet eden ediyor. Burayı yıktıkları zaman eğer görünüm hoş görünüyorsa kendilerine buyursunlar arka taraftaki evleri seyretsinler. Evlerin cepheleri bu tarafa bakmış olsaydı, tamam burada bir yıkım kar amaçlı olabilirdi.
Trafiği rahatlatacağım diyorsa, kim gelse bu şartlarda Silivri’de rahatlatamaz. Derenin etrafının yıkılması kime ne kazandırır ben de bilmiyorum. Biz göremeyiz ama çocuklarımız mutlaka görür, üç dört tane siyasetçiye rant sağlar. Silivri’nin tarihini inceleyenler eski belediye başkanlarının ne yaptıklarını bilir. Bunlar devletin parasını çarçur etmekten hiçbir şeye yaramayan bir takım oyunlar bana göre.”

DEĞİŞİM' DE BUGÜN ÇIKAN "NE YIKIM VAR NE TESCİL" HABERİ :
Hürhaber Gazetesi'nde yayımlanan, Silivri Çarşı Meydanı'nda, Piri Mehmet Paşa Camisi bahçesine sınırı olan iş yerlerinin tescillendiği ve yıkımı yapılamayacağı haberi ile ilgili olarak gazetemizi arayan bazı vatandaşlar “bu işi temcit pilavı gibi iki de bir ortaya çıkarmayın kardeşim” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Silivri'de yayımlanan Hürhaber Gazetesi' nde yer alan bir haber üzerine gazetemizi arayan bazı vatandaşlar “bu işi temcit pilavı gibi iki de bir ortaya çıkarmayın arkadaş” diyerek tepkilerini dile getirdiler. Gazetemizde böyle bir haberin yer almadığını açıklamamıza rağmen tepkili halleri devam eden vatandaşların bu tepkilerine gerekçe olan haberi kaynağından öğrenmek üzere Hürhaber Gazetesi' ni inceleyip, ardından da Silivri Belediyesi yetkilileri ile ve sözü edilen iş yeri sahipleri ile görüştük.
Söz konusu olan haber ile ilişkin belediye yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, Çarşı meydanında herhangi bir yıkımın söz konusu olmadığı, Tescil konusunda ise Çardak Köftecisi işletmecilerinin Anıtlar Yüksek Kurulun'da yaklaşık bir buçuk yıl önce kendi iş yerleri için tarihi eser belgesi aldıklarının bilgileri dahilinde olduğunu söyledi. Belediye ilgililerinin “durup dururken bu tarz haber yaparak halk arasında polemik yaratmanın kime ne yarar sağlayacağını anlamak mümkün değil. Programımızda böyle bir yıkım yok. Esnafımız rahat olsun.” diyerek açıklama getirdiler. “Çarşı dükkanları tescillendi yıkım iptal” diye başlık atan Hürhaber gazetesinin kaos yaratmaya çabaladığını belirten ilgililer, “gündemimizde böyle bir olay yok” diyerek çarşı esnafının rahat olması istediklerini belirttiler.
SALİ : "HABERİMİZ DOĞRU, İSPATLAYACAĞIZ"
Öte yandan bugün Değişim' de çıkan habere Hürhaber' den cevap hazırlığı başladı. Medya kulislerinde konuşulduğuna göre haberlerinin doğru olduğunu savunan Hürhaber' in Genel Yayın Yönetmeni Sevginar Sali, rakibi ve refiği Ömer S. Çetin' in yalanlamasına yarınki sayısıyla cevap verecek. Sali "Haberimizin doğru olduğunu en yetkili ağızdan ispatlayacağız." diyerek tartışmanın alevleneceği sinyalini veriyor.

Kaynak : SH Dijital
Adres : http://www.silivriliyiz.biz/haber?aid=2574

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol