Silivri Facebook

''Eşim, doktorsuz doğum yaptı''
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Geçtiğimiz günlerde sancıları sıklaşarak Silivri Devlet Hastanesi’ne giden Hatice Çağlar isimli vatandaş, haftasonları hastanede doğum uzmanının bulunmaması nedeniyle ebeler tarafından doğum yaptırıldı. Eşinin ve bebeğinin hayatından endişe duyan baba Halil Çağlar “Olası bir durumda, eşimin başına kötü birşey gelse ne olacaktı? Sağlık sistemi gereği haftasonları hastanelerde doğum doktoru bulunmuyormuş. Peki, acil bir durumda eşime kim müdahale edecekti?” diyerek yakındı.
 
Sağlık sistemi değişmeli…
Serbest meslekle uğraştığını söyleyen Halit Çağlar “8 Temmuz Pazar günü, hanımın doğum sancıları sıklaşarak Silivri Devlet Hastanesine gitmiş. Apar topar hastaneye gittim. Hastanede doktor yoktu. Sadece ebeler vardı. Neden doktor olmadığını sorduğum da ise, bana cumartesi pazar doktor gelmez diyerek yanıt verdiler. Acil bir durum olursa doktoru telefonla çağırıyorlarmış. Doktorun evden hastaneye uzaklığı ise 15 dakikaymış.
 
Doğum esnasında acil bir durum olsa, doktorun hastaneye geleceği süre zarfında, anne ya da çocuk hayatını kaybederse bunun hesabını kim verecek? Öyle bir durumda onları diriltebileceklerse, hiçbir şey söylemem onlara. Dokuz ay, bebeğinizin doğacak anını bekliyorsunuz. Küçük bir hatada her şey sona erebilir. Eşim doğuma girdi iki saat çıkmadı. Bizde merak ediyoruz. Sürekli ne oldu diye sorduk. Bebek sıkışmış. Doktor istedim ve tartışma çıktı diye, bebek senin yüzünden havasız kaldı dediler.
 
Bebeğe bir süre oksijen verildi. Ben ebeyle bir süre tartıştım. Tartışmamın sebebi ise doktor istedim. Doğum onlar yapacaklarmış yapsınlar ona saygı duyarım. Doktor arkada dursun, onlar doğumu yaptırsın. Benim söylemek istediğim doğumun, doktor kontrolü altında yapılmadığı. Bu nasıl bir sistemdir? Sistemin değiştirilerek, haftasonları da uzman doktorların hastanelerde nöbetçi olarak kalması gerekir. Hiçbir şey insan hayatından daha önemli değildir.” şeklinde konuştu.
 
Sağlık görevlileri daha anlayışlı olmalı…
Hastanede bazı çalışan memurların vatandaşlara sert davrandığını söyleyen Çağlar “Doktorlar, hemşireler, sağlık görevlileri artık insanlara, insan gibi davransınlar. Bağırıp, insanları fırçalamasınlar. Ben Silivri Devlet Hastanesinin başhekimine çıkarak, sağlık görevlilerinin vatandaşlara nasıl davrandıklarını söyledim. ‘Benim ebelerim böyle şey yapmaz.’ dedi. Şuan bebekle annesinin sağlık durumu iyi. Benim istediğim, başka ailelerin bu sıkıntıyı yaşamaması. Bu güne kadar doktor olmadan birçok doğum ebeler tarafından yapılmış olabilir. Fakat acil bir durumda hastanede müdahale edecek doktor bulunmazsa, oluşacak olumsuz sonucun hesabını kim verecek? Bu sistem bugüne kadar böyle gelmiş olabilir ama böyle gitmemeli.” şeklinde konuşarak isyanını dile getirdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol