Silivri Facebook

Taklit Edilmemek İçin Markanızı Alın
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Merkezi İstanbul’da olan Adres Patent Limited Şirketi, 7 yıldır sektörün ilk sıralarında hizmet veriyor. Marka, patent, endüstriyel tasarım, faydalı model, yurtdışı işlemleri ve coğrafi işaretler gibi Sınai Mülkiyet Hakları konularında hizmet veren şirket, artık Silivri’de de firmaların çözüm ortağı olacak. Güven esaslı çalışan firma, bu yüzden Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile çalışma kararı aldı.
 
Konu ile ilgili bilgi aldığımız Adres Patent Limited Şirketi Bölge Sorumlusu Yalçın Gezici “Firmamız, sektörün ikinci sırasında ve birinciliği hedefleyen bir firmadır. Merkezi İstanbul Mecidiköy’de olan bu firma, 7 yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Sektörde marka, patent ve aynı zamanda hukuk bürosu olarak hizmet veren tek firmayız.” dedi. Gezici konuşmasına şu sözlerle devam etti “Marka insanın satmış olduğu ürünle kendini tanıtması ve garanti altına almasıdır. Taklit edilememesidir. Esnaf Odasını çözüm ortağı olarak belirledik. Silivri çok küçük bir yer. Daha öncelerden birkaç firmanın Trakya bölgesini dolandırmaları söz konusu olmuş. Güven tazelemek için esnaf odasıyla çalışma kararı aldık. Firmamız, Türkiye marka ve tescil uygulama konusunda dünyada üçüncü sırada. İsim hakkı için davalık olan ve bu yüzden yüklü miktarda para ödemek zorunda kalan birçok şirket var. Bunlara küçük esnaflarda dahil. Bu yüzden marka ve patent gerçekten ciddi bir konu. Silivri gelişmekte olan bir ilçe, insanlar buradan arazi bakıyorlar, fabrikalar açıyorlar. Burada marka ve patent hakkı her geçen gün önemini arttırıyor. Sonuç olarak hiçbir firma, aynı sınırlar içinde ismini farklı bir şirkete kullandırmak istemez.”
 
Marka nedir?
Marka, bir işletmenin mal ve hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajlarının gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.
 
Günümüzde işletmeler yoğun rekabet ortamında rakiplerinden farklı olmak ve tüketicinin zihninde yer almak ister dolayısıyla bu istedikleri markalaşma ile mümkün olmaktadır. Marka, tüketicilerin ilgisini çekmek ve satın almaya teşvik etmek için en önemli faktördür. Tüketicinin birçok marka arasından birini tercih etmesi gerektiği herkes tarafından açıkça bilinir çünkü çeşitli markalar vardır. Bu anlamda işletme kendi hedef kitlesini belirlemeli ve özelliklerini iyi bir şekilde analiz edip buna uygun olarak stratejiler geliştirmelidir.
 
Markanın üreticiler ve Pazar açısından önemi tüketiciler içinde önemlidir. Tüketicilerin hem bilgi işleme sürecinde hem de ürüne duydukları güven açısından yönlendirici bir işleve sahiptir. Bu nedenle ürünün adı ya da görsel kimliği ürünü tanımlamanın ötesine geçmiştir.
 
Tüketiciler artık ürünün işlevselliğinden öte markaya güven duymaya başlamışlardır. Böylelikle ürünün güvenilirliği markanın yaratmış olduğu güven ve garanti ortamında değerlendirilmeye başlanmıştır.
 
Marka hakkı tecavüze uğrayan marka sahibi ne yapmalı?
Marka hakkı tecavüze uğrayan marka sahibi, özel düzenlemelerden ve genel olarak da Türk Ticaret Kanununun haksız rekabeti düzenleyen hükümlerinden yararlanır. Marka haklarının korunması ile ilgili esasları, kuralları ve koşulları, özel olarak 556 ve 557 sayılı KHK ile 4128 sayılı Kanundaki hükümler kapsar. Marka hakkı tecavüze uğrayan hak sahibi, bu düzenlemelere dayanarak, mahkemeden bazı istemlerde bulunabilir.
 
A) Hukuki sorumluluk Marka hakkında tecavüz fiillerinin durdurulması davası, 
Tecavüzün giderilmesi davası, Tecavüzün önlenmesi davası, Tecavüzün tespiti davası, Tazminat davaları Maddi tazminat davası, Manevi tazminat davası, İtibar tazminatı davası, Delillerin tespiti, El koyma, Ürünler üzerinde mülkiyet hakkı tanınması, Markaların silinmesi ve imha, Hükmün ilgililere tebliği, kamuya yayın yoluyla duyurulması ve ilanı, İhtiyati tedbirler, Gümrük korunması.
 
B) Cezai sorumluluk Marka hakkına tecavüz halinde verilecek cezalar işlem, fiil ve suça iştirak (katılma) ayırımına bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Kanuna uymayanlar hakkında hapis cezası, para cezası, işyerinin kapatılması, ticaretten men edilmesi yaptırımları getirilerek, uygulamada etkinliğin sağlanması amaçlanmıştır (KHK m. 61/A). Markadan doğan haklara verilecek cezaların alt ve üst sınırları aşağıdaki gibidir:
Bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası,
4.994,00 YTL’den 160.648,00 YTL’ye kadar para cezası, İşyerlerinin bir yıldan az olmamak üzere kapatılması, Tecavüz edenlerin bir yıldan az olmamak üzere ticaretten men edilmeleri.
 
Melis AVCI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol