Silivri Facebook
banner88

Turan, Bulgaristan'da Cami Açılışındaydı..!
 
Kaynak : Silivri Belediyesi
 
Bulgaristan'ın Plovdiv kentindeki caminin restorasyonunun tamamlanması dolayısıyla düzenlenen açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, anlamlı ve tarihi bir güne tanıklık ettiklerini dile getirerek, Bulgaristan'da kültür abidesi ilan edilen Murat Hüdavendigar Camisi’nin açılışı için Plovdiv’de bulunduklarını söyledi. Şehirlerin, medeniyetlerin yeşerdiği yerler olduğunu kaydeden Topbaş, medeniyetlerin o şehirlerde geliştiğine ve özel birtakım izler bıraktığına işaret etti.
 
“Bir şehrin değeri, geçmişten taşıdığı güzellikleri yansıtabildiği ölçekte ölçülür” diyen Topbaş, Plovdiv'in önemli eserlerinden Murat Hüdavendigar Camisi’nin, hem kültürel miras, hem de mabet olduğunu belirtti.
 
Kadir Topbaş, caminin bölgede yaşayan Müslüman nüfus için önemine sözlerini şöyle sürdürdü; “Şehir yöneticileri olarak kentlerdeki bu değerleri ve eserleri ayağa kaldırmak, yenilemek ve geleceğe taşımak adına önemli mesailer harcıyoruz. İstanbul, 2010 Avrupa Kültür Başkenti. Biz de geçmişten, 3 büyük imparatorluktan günümüze kadar kalan eserleri ihya ederek, İstanbul'un zenginliklerini geliştirmeye çalışıyoruz.”
 
 
YEREL YÖNETİMLERİN ÖNEM
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, caminin restorasyonu için 5 milyon YTL harcama yaptığını, bu konuda belediye meclisindeki bütün partilerin üyelerinin desteğini aldıklarını ifade eden Topbaş, 14. yüzyıldan günümüze kadar kalan eserin yenilenerek yeniden ibadete açılmasının kendisini çok duygulandırdığını söyledi. İlahi dinlerin temelinde, insanlara sevgi, hoşgörü, paylaşım ve kardeşlik bulunduğunu dile getiren Topbaş, şöyle devam etti;
 
“Teknolojik gelişmeler, kentleşme ve globalleşme, dünyada yerel yönetimlerin önemini çok ön plana çıkardı. Bu bakımdan ülkeler değil yerel yönetimler dünyada çok ön planda. Belediyeler arasındaki ilişkiler, bilgi ve deneyim paylaşımı, ülkelerin kalkınmasında önemli etken. Aynı zamanda yerel diploması ve ilişkiler, dünya barışına da önemli katkılarda bulunmaktadır. Mevlana'nın güzel bir sözü var; ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır’. Bizler de insanlar olarak sevgi, hoşgörü, barış ve güzellikle geleceğe birlikte adım atarsak anlaşamayacağımız bir şey kalmaz.”
 
PLOVDİV BELEDİYE BAŞKANI
Plovdiv Belediye Başkanı Slavço Atanasov da çok heyecanlı olduğunu belirterek, İstanbul ile ilişkiler bazında yeni bir sayfa açtıklarını belirtti. Bulgaristan’ın en büyük camilerinden biri olan “Cuma Camii” olarak da bilinen Murat Hüdavendigar Camisi’nin, önemli anıtlar arasında yer aldığını dile getiren Atanasov, Topbaş’ın, bu yardımın dışında İstanbul’daki Bulgar kiliselerini de restorasyon için maddi katkıda bulunduğunu bildirdi. “Böyle bir desteği vermek için büyük kalbe sahip olmak gerekir” görüşünü dile getiren Atanasov, İstanbul ile ilişkilerin artırılmasının ancak uçuşlarla gerçekleşebileceğini, 10 saatte yaptıkları yolculuğun 30 dakikaya düşebileceğini, bunun ilişkilere ivme kazandıracağını kaydetti.
 
KUR’AN-I KERİM HEDİYE EDİLDİ
Konuşmaların ardından Kadir Topbaş, Plovdiv Belediye Başkanı Atanasov ve Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı, kurdele keserek caminin açılışını yaptı. Daha sonra restore edilen cami gezildi ve topluca dua edildi. Kadir Topbaş, Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı’ya, Hattat Ahmet Karahisari’nin 1555'te yazdığı Kur’an-ı Kerim’in kopyasını hediye etti.
 
MURAT HÜDAVENDİGAR CAMİSİ
Balkanlar'daki en önemli ve en büyük Osmanlı camilerinden biri olan eser,  içerisinde han, hamam ve bedestenin bulunduğu bir külliye olarak Osmanlı Padişahı 1. Murat Hüdavendigar zamanında inşa edildi. Muradiye, Hüdavendigar, Cuma ve Ulu isimleriyle de anılan caminin kuzey cephesindeki kitabesinde, 1. Abdülhamid zamanında 1785’te genel bir onarımdan geçirildiği belirtiliyor. Türk ve erken Osmanlı dönemi mimarisinde çok üniteli ve çok kubbeli camiler arasında yer alan yapı, ilgisizlik nedeniyle harap hale geldi.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol