Silivri Facebook

Asrın mucizesi ''KAPARİ''
Çalıya benzer, yatık ve dik olarak büyüyen dikenli bir bitkidir. Fosfor, potasyum ve kalsiyum içeren Kapari, killi toprakları ve güneşli yerleri sever. Doğada kendiliğinden yetişen Gebere otunun üretimi genellikle tohum ile yapılmaktadır.
 
Tohumlar, Ağustos ve Eylül aylarında karpuzcuk şeklindeki meyvelerinden elde edilir. İnce elekten geçirildikten sonra, suyla yıkanıp, güneşte kurutulur. Eşit oranda, yanmış koyun gübresi, orman toprağı ve yıkanmış dere kumundan oluşan harçla hazırlanan fidan yastığına Mart ayı sonunda dikilir. Tohumlar 25-30 günde çimlenir… Kaparinin çiçek tohumları Mayıs ayı ortalarında toplanmaya başlanır.
 
KAPARİNİN   GETİRİSİ = $$$$$
Yapılan hesaplara göre, 1 dekar alanda yetiştirilen kaparinin yıllık net karı 3000 Ytl olmaktadır. Yani 1 dönüm kıraç araziden yıllık 60 adet çeyrek altın kazanmaya eşittir…
 
KAPARİNİN   PAZARLANMASI
Kapari tarımı Türkiye’de çok yenidir.Bu güne kadar doğadan toplanan ürünler, yurt dışından talep olduğu için bir çok firma tarafından ihraç edilmektedir. Yıllık 12 milyon dolarlık ihracatımız vardır. Bu rakam çok düşük kaldığından ve alıcısı hazır olduğundan sadece üretim yapmak yeterli olmaktadır. İspanya bu bitkiden yıllık 20 milyar dolar kazanç elde etmekte, milli bitki ilan ederek, zeytinlikleri söküp, kapari dikmeye başlamıştır.
  
KAPARİNİN KULLANIM ALANLARI
Başta kozmetik ve ilaç sanayinde olmak üzere kullanılmaktadır. Ayrıca salamurası talep görmekte, yurt dışı mutfak kültüründe, baş sırada yerini almaktadır. Halk arasında ağrı kesici, kuvvet verici, idrar söktürücü,, yara iyileştirici olarak kullanılmakta ve cinsel gücü arttırıcı etkisinin olduğu belirtilmektedir.
 
Ekimi, yetiştirilmesi ve satışı için özel şirket destekleri olduğu gibi, Ticaret Odaları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı destek vermektedir…   Netice olarak, hem Silivri insanlarının  kazanması hem de işsizliğe bir çare olarak düşünülmelidir.
 
DERLEYEN: Cihangir Davutoğlu  
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol