Silivri Facebook

Çöplük, Yaşam Parkı Olacak!
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
İBB Genel Sekreteri Şaban Erden, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan ile birlikte alanı inceleyerek çalışmaların başlatılması talimatını verdi.
 
Silivri Yeni Mahalle’de kentin gelişme alanı içerisinde yer alan Silivri eski çöplüğü, kısa bir süre sonra maliyeti 6 trilyona ulaşan bedel karşılığı taşınacak. İBB Genel Sekreteri Şaban Erden, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, İBB Fen İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Uçak, İBB Yapı İşleri Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Naci Say, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Metin Karakaş, Silivri Belediyesi Temizlik-Çevre Müdürü Serap Tarı ile birlikte alanı inceleyerek eski çöplük alanında çalışmaların ve ihale sürecinin başlatılması talimatını verdi.
 
 
176 BİN M3 ÇÖP TAŞINACAK
1987 ile 2004 yılları arasında Silivri’deki evsel atıkların vahşi depolama sistemi ile döküldüğü eski çöplük alanının yakın çevresinde yaklaşık 3000 adet ikamet edilen konut, yaklaşık 1500 tane de yapımı devam eden konut mevcut. Çöplüğün hemen yakınında 500 metrelik mesafe içinde Orman İşletme Şefliği, Hasan Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi, Silivri’nin 2. stadyumu ve spor kompleksi, yapımı devam eden Kapalı Spor Salonu, 1 özel spor tesisi bulunuyor. Sıkıştırılmış haliyle 176 bin m3 çöpün bulunduğu alan, yaklaşık 5 hektarlık bir araziyi kaplıyor. Çöplüğün üst noktasının yerden yüksekliği ise 7 metre. Yer altı su kaynaklarının kirletilmesinin yanı sıra üzerinde bulunduğu dere yatağını da 17 yıllık birikimle ortadan kaldıran Silivri eski çöplük alanı, çevre ve insan sağlığını tehdit eden yapısıyla bir utanç abidesi olarak bulunuyor.
 
MEVCUT DURUM
Silivri eski çöplüğüne 2004 yılından beri çöp dökülmüyor. Çöp, 2004-2007 Haziran tarihleri arasında Çanta’da bulunan Düzenli Depolama Alanı’na döküldü. Silivri ve Çatalca ile 13 çevre beldenin çöplerini toplayarak vahşi depolamaya son veren “Silivri Katı Atık Aktarma İstasyonu”, 12 Haziran 2007’de törenle hizmete alındı. İstasyon günde 1600 ton çöp işleme kapasitesine sahip. 2.5 trilyona malolan Aktarma İstasyonu, çöplerin taşınması için 80 aracın bir günde yaklaşık olarak 10 bin kilometre yol kat ederek 4 bin 900 YTL’den fazladan yakıt tüketmesinin önüne geçmiş oldu. Trafik, hava, görüntü ve gürültü kirliliğini ortadan kaldıran tesis, bölgedeki vahşi depolama nedeniyle ortaya çıkabilecek salgın hastalıkları da önlemiş oldu. Tesiste Silivri ve civar beldelerden toplanan çöpler, bantlar sayesinde Semi-treyler vasıtasıyla günlük olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’na taşınıyor.
 
YAŞAM PARKI YAPILACAK
Yüzlerce konut, spor alanları ve kamu binalarının arasında bulunan Silivri eski çöplüğü hava şartlarının müsait olması durumunda şubat ayının ilk günlerinde bu alandan taşınacak. Eski çöplük alanı yerine ise Silivri Belediyesi tarafından içinde anfi tiyatro, yürüyüş, koşu, bisiklet yolları, otopark, kafeterya, soğuk piknik alanı, çocuk oyun alanı, egzersiz istasyonları, oturma köşeleri, çocuk oyun yamaçları gibi donatı ve düzenlemeler bulunan Yaşam Parkı yapılacak. Tarihteki Türk devletlerinin kronoloji sıralamasına göre arma ve bayrakları, Ulu Önder Atatürk heykelinin içinde yer alacağı Kültür Yolu da, Yaşam Parkı içinde tarihe ışık tutacak farklı bir mekan olacak.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol