Silivri Facebook

Jaklin Kuaför meslektaşlarından dert yandı
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
Uzun yıllardır Silivri’de hizmet veren ve Oscar ödüllü ilk Türk kuaförü olan Jaklin Kuaför’ün sahibi Fikret Özdemir ile bir röportaj gerçekleştirdik. Bir bayan kuaförünün nasıl olmasından, Silivri’de bulunan bayan kuaförlerinin çalışmaları ve kadın berberi ile kadın kuaförü arasındaki farklılığa kadar birçok sorumuza içtenlikle yanıt veren Özdemir, farklı yollarla haksız kazanç sağlayan meslektaşlarına ateş püskürdü.
 
Değişim: “Bir bayan kuaföründe olması gereken özellikler nelerdir?”
Özdemir: “Bayan kuaförlerinin yasada da belirtilen, uyması gereken, temel nitelikler var. Kuaförlerde yaşanan sorunlar, bu özelliklerin uygulanmamasından kaynaklanıyor. Bu kurullar; Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ustalık belgesi, Ustalık eğitici belgesi, Kalfa çalıştırıyorsa kalfanın belgesi, Manikürcü çalıştırıyorsa manikürcülük belgesi, En az bir personelin SSK’lı olması, Çalışan personelin beyaz önlüklü olması, Çalışan personelin portör ve verem savaş röntgen filmi olması, Manikür ve pedikür için staril losyon fırın, Kullanılan boyaların Sağlık Bakanlığı onaylı olması, Havluların hijyenik olması, Belediye ve itfaiye ruhsatı, Metrekareye göre yangın tüpü, Maliye kaydı bulunması ve meslek kodları kaydı olması, 130 cm boylu kalebodur fayans, WC bulunması, İlkyardım çantası, Havalandırma sistemi bulunması, Kullanılan ürünlerin bulunduğu yerin yüksekte olması ve laboratuar olması, Cilt bölümü var ise estetiysen ve doktor bulundurulmasıdır.”
 
Değişim: “Silivri’de bulunan kadın kuaförleri arasında ki farklılıklar nelerdir?”
Özdemir: “Bir kadın berberi vardır bir de kadın kuaförü vardır. Her şeyden önce bu ikisini ayırt etmemiz gerekir. Kadın berberlerinde saydığımız özellikler bulunmadığı gibi, abuk sabuk işlerin döndüğünü ve örgüleriyle gelen insanların uğrak mekanı olan yerlerdir. Silivri’de bulunan kuaförlerin % 50’si de kadın berberidir. Ben meslektaşlarıma kötülemek amacıyla bunları söylemiyorum fakat işlerini takip etmeyen, kaliteli hizmet sunmayan yerler, benim için kadın berberidir.
 
Silivri’de kuaförlük sektöründe 6- 7 farklı kuaför var. Bu sadece bizim değil, İstanbul’da ki kuaförlerinde büyük bir acısıdır. Dükkanı olup, kuaför olan birçok yer var. Kuaför değil, ev hanımı fakat kuaförü var. Başka işler için açılan kuaförler var. Bu konuda emniyetin özellikle dikkatini çekmek istiyorum. Kuaför adı altında işler başka yönlere çekiliyor. Bu yüzden sıkı denetimler yapılmasını istiyorum. Şimdide çantacı kuaförler çıktı. Bunlar kira vermeden, elektrik, su parası ödemeden evlere giderek, haksız kazanç sağlıyorlar. Bu dürüst çalışan kuaförlerin acısıdır. Ben dernek başkanı ve kurucusu olarak, saydığımız temel özellikleri olmayanları kadın berberi olarak ilan ediyorum. İşine sahip çıkmayan, laubali tavırlar sergileyen, müşterilerine fal bakmaya kalkanlar kadın berberidir. Bana kızabilirler, kızsınlar hiç önemli değil ama halkın sağlığıyla oynamasınlar.”
 
Değişim: “Verilen karara uymayarak, Salı günleri dükkan açan kuaförler hakkında ne düşünüyorsunuz?”
Özdemir: “Biz bir karar alarak, Salı günü tatil günü belirleyerek işyerlerimizi açmama kararı verdik. Ben bu karara uymayarak, Salı günü dükkanını açan bayan kuaförlerini kınıyorum. Bu karara uyan meslektaşlarıma da saygı duyuyorum. Herkesin bir sosyal yaşantısı var. İnsani açıdan baktığımız zaman onlarda bir süre sonra her şeyin para olmadığını anlayacaklar. Silivri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Tabakoğlu, çok dürüst ve iyi niyetli bir insan. Bir esnaf olarak memnuniyet ve teşekkürlerimi sunuyorum. Aldığımız karara uymayan kuaförler hakkında yasal işlem başlatıldı. Bu arkadaşlarımızı saygısız kişiler olarak nitelendiriyorum. Gerekli ceza-i müyeddiye uygulanacaktır.”
 
Değişim: “özellikle bayan kuaförlerinde yaşanan sağlık sorunlarının nedenleri nelerdir?”
Özdemir: “Bayan kuaförlerinden kapılan hastalıklar ciddi önem taşımaktadır. Kansorejen maddeyle, kimyasal boyalar kullanıyoruz ve kullanılan boyalan Sağlık Bakanlığı’na bağlı değilse ki, piyasada birçok kaçak mal var, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Bu denetlemelerin, ilçe ve il sağlık grup başkanlıkları tarafından yapılması gerekiyor. Burada Sayın Kaymakamımızın duyarlı olacağını biliyorum. Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanım ve Sayın Esnaf Odası Başkanım, Silivri halkı en iyi hizmete layıktır. Silivri Kuaförler Derneği Başkanı olarak bunu sizden istirham ediyorum. Kötü ürünlerle, kötü işyerleriyle insanlarımıza hastalık bulaştırılmasına müsaade etmeyiniz. Sıkı bir denetim yapılmasını istiyoruz. Bu açıklamamı okuyan herkesin, bu tür yerlerden uzak durmasını istiyorum. Müşteriler, saçı için kullanılan boyanın Sağlık Bakanlığından onaylı olup olmadığını sormalı. Ertesi gün herhangi bir problem yaşandığı zaman, şikayet edilebilecek bir merci yok. Bu yüzden diploma ve hijyende çok önemlidir. Burada da vatandaşlarımıza çok iş düşüyor.”
 
Melis AVCI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol