Silivri Facebook

Kargalar kıtlığın habercisi mi?

Kaynak : Değişim Gazetesi

Son birkaç aydır Silivri semalarında artan karga sayısı, köylüler tarafından kıtlığın habercisi olarak yorumlandı. Konu ile ilgili görüştüğümüz Çevre Bilimci Ahmet Tetik, konuyu değerlendirerek, halk arasında yayılan bu dedikoduların batıl inanç olduğunu vurguladı.

Çevre Bilimci Ahmet Tetik konu ile ilgili yaptığı açıklama şu ifadelere yer verdi “Halk arasında bazı kuşların ötmesi ya da fazlalığı, bazı hayvanların uluması çeşitli şekillerde yorumlanmaktadır. Bunlardan kimisi uğur, kimisi uğursuzluk, kimisi de ölüm işareti olarak kabul edilmektedir.

Oysa İslâm esaslarına göre bu tür inançların tümü batıldır. Buna rağmen halkımızdan pek çok kişi bunlara inanır. Halk inanmalarında ölümü önceden haber verdiği sanılan belirtiler arasında hayvanlarla ilgili olanlar büyük bir yer tutar. Hayvanların insanlarda bulunmayan kimi yetenekleri, sezişleri, biçimsel özellikleri, uğurlu ya da uğursuz sayılmaları bu türden inanmaların oluşmasında ve evrensel bir çizgiye erişmesinde büyük bir rol oynamaktadır.”

“Bunlar tamamen batıl inançtır.”
“Evcil ve yabani hayvanların ötüşleri, ulumaları, kişnemeleri, böğürmeleri, belli hareketleri, uçuş yönleri, alışılmışın dışındaki davranışları, çevrede sayı olarak artış göstermeleri yaklaşan bir ölümün ön belirtileri ve işareti olarak yorumlanmaktadır.

Bu tür hayvanlar içerisindeki köpek, kedi, at, koyun, keçi, inek ve öküz gibi evcil olanları; tilki, kurt, çakal, karga, yarasa, yılan gibi yabani olanları; horoz, tavuk kaz gibi kümes hayvanları; baykuş, karga ve leylek gibi yabani kuşları sayabiliriz. Bunlardan köpek ve baykuşla ilgili inanmalar çok yaygındır. Evcil sadık ve sezi yeteneği çok gelişmiş olan köpeğin sadece uluması ile değil uluma biçimi, uluma zamanı ve uluduğu yere de yaklaşan bir ölümü haber verdiğine inanılmaktadır. Köpeğin bu türden ulumasını önlemek için de köpek kovalanır, taşlanır, önüne ekmek doğranır, "başını ye" denir. Baykuşun sesinin de sesinin ve yüzünün sevimsizliği, yıkıntılarda ve terkedilmiş yerlerde yuva yapması bir ölüm kuşu olarak bilinmesinin temelinde yatan nedenlerdendir. Baykuşun da tıpkı köpek gibi salt ötmesi ile değil, aynı zamanda ötüş biçimi, ötme zamanı, konduğu ve öttüğü yerle de ölüm habercisi olduğu görülmektedir. Bunlar halk arasında yaygınlaşmış, batıl inançlardır. Son günlerde Silivri semalarında artan karga sayısının da kıtlığın habercisi gibi bir durum yaratılması söz konusu değildir.”

Melis AVCI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol