Silivri Facebook

Lerzan ÖKE ile Sohbet Ettik. İşte Size Sanatçı.
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
30 yıldır Sanatçılar ve Sanat Severler Derneği Başkanlığı yapan, adını birçok ilke yazdırmış olan sanatçı, gazeteci, koleksiyoner ve yönetici kimliği ile tanınan Lerzan Öke ile Silivri Kültür ve Sanat Festivali sırasında bir röportaj gerçekleştirdik. Yaklaşık bir saat boyunca yapmış olduğumuz sohbette Öke’nin sıcak ve esprili kişiliği kendisine olan hayranlığımızı artırdı...Kendine “sanatçı” kimliği yakışan ender insanlardan olan Öke, sorularımıza sorumluluk bilinci içinde samimi cevaplar verdi. İşte Lerzan Öke ile yaptığımız sohbetten pasajlar:
 
— Silivri Kültür ve Sanat Festivali hakkında görüşleriniz nelerdir?
—“Geçen sene ilkini yaptığımız Kültür ve Sanat Festivali’nin ikincisini yaparak bu festivali geleneksel hale getirmeyi amaçlıyoruz. Sanatla halkı bütünleştirmek istiyoruz. Sanatı halkın ayağına getirmek için uğraşıyoruz. Bunu her yerde yapmaya çalışıyoruz. Hepsinde sanata halkı yaklaştırmayı amaçlıyoruz. Amacımız galerilerden dışarı taşmak. Kapalı mekanlardan açıklara giderek, sanatı herkesin istifadesine sunmak. Köylüsüyle kentlisiyle herkese sanatı sevdirmek istiyoruz. Bu bir eğitimdir. Ayrıca bu oluşumda emeği geçen İnci Aydar’a da çok teşekkür ediyorum. Kendisi benim çok sevdiğim yakın bir arkadaşımdır. Aynı zamanda derneğimizde başkan yardımcımdır. Taylan Koryürek’te aynı şekilde, festivalin gerçekleşmesinde çok büyük emek harcadı. İkisi de çok sevdiğim, yakın arkadaşlarımdır.”
 
—Kendi eseleriniz festivalde sergileniyor mu?
—“Ben kendi eserlerimi festivale getirmedim. Üyelerimi temsilen buradayım. Bir yerde sanat hayatımı noktaladım. Türk sanatçısını yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak adına 30 yıldır büyük bir mücadele veriyorum. Avrupa’nın her ülkesinde de ülkemi temsil ettim. Uçakta bile sergi açarak derneğimin adını gökyüzüne yazdırdım. THY ile anlaşmalı olarak yaptığımız bir çalışmaydı. İki kere gerçekleştirdik. Önce kendi ismimle, daha sonra dernek adına sergi açtım. Amaç, Türk sanatını turistlere gösterebilmekti. Yapılmayanı yapmak gerektiğine inanıyorum. Orijinaliteyi sanata sokmanız gerekir.”
 
—İlklerinizden bahseder misiniz?
—“Ben Kıbrıs’ta Romanyalılardan 4000 yıl sonra Seramik Sergisi açan ilk sanatçıyım. Aynı adaya 1974’te giden ilk savaş muhabiriyim. Çimentoyu seramikte kullanarak bir ilk yarattım ve ülkemizi yurt dışında temsil ettim. Bütün Avrupa ülkelerinde hemen hemen ikişer kere sergi açtım. 14 televizyon programım var. Bunlar Gunies Rekorlar kitabına girecek olan ilklerdir.”
 
— Sanat ve Türk Sanatçıları hakkında neler düşünüyorsunuz?
—“Sanatı halka sevdirmenin çok büyük önemi vardır. Sanatçısız sanatsever, sanatseversiz sanatçı olmaz. Kendiniz için sanat yapamazsınız. Sanat birazda başkalarına kendinizi tanıtmak ve sanatı sevdirmek için yapılıdır. Bu sebeple derneğimin adı Sanatçılar ve Sanatseverler Derneği’dir. Sanatın girdiği yerde incelik ve zarafet vardır. Çirkinliğe yer yoktur. Madem Avrupa Birliği’ne girmekte zorlanıyoruz. Avrupa Birliği’ne birazda onların ne yaptıklarına bakarak girmemiz lazım. Türk Sanatçısı Avrupa Birliği’ne çoktan girmiştir.”
 
—Bundan sonra kendi şahsınız adına gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeleriniz var mı?
—“Bir kitap hazırlığı içindeyim. Başımdan geçmiş her şeyi yazıya dökmek istiyorum. Bu ilk kitabım olacak. Yazmaya vakit de bulamıyorum. Kitabımın adını ‘Sona 5 kala’ koymayı planlıyorum.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol