Silivri Facebook

Tarihi Sarnıç
 
Kaynak : Değişim Gazetesi
 
51.50 metre uzunluğunda,10 metre genişliğinde olan tarihi sarnıç, yok olmaya terk edildi. Kapısı zincirlerle kilitli olan tarihi sarnıç, bakımsızlıktan harabeye döndü. Tarihi sarnıcın bu haline görenler ‘Sarnıç tarih mi oluyor?’ sorularını sormaktan kendilerini alamadılar.
 
İçeri girmek için Kaymakamlıktan izin alınması gerektiğini öğrendiğimiz tarihi sarnıç, çevrede bulunan çocukların oyun evi haline gelmiş. Demir kapıdan kolayca tırmanarak içeri giren çocuklar, tarihi kalıntıların üzerinde oyunlar oynuyor.
 
Bu durumu gören çevre sakinleri “Silivri de tarihi eserler bu şekilde mi korunuyor? İçerisi çöplüğe dönmüş. Bu olcak iş mi? Yetkililerin buraya bir çözüm yolu bulmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
 
Tarihi Sarnıç
Kuzeyde biçimli taslardan yapılmış yüksek bir duvarla sınırlandırılmıştır. Bu duvarın su basmasından Eskiçağ’a ait antik malzeme bulunmaktadır. Kare biçimli payelerden oluşan bu dizinin yanı sıra, kuzey ve güney duvarlarına bitişik payelerin yardımıyla kemerler ve kubbelerle örtülü bölümler olusturulmustur. Kubbeler ortak merkezli katlar biçiminde yerleştirilmiş kare ve yuvarlak tuğlalardan oluşur.
 
Halen sarnıcın batısında, restorasyon sırasında açık bırakılmış bir bölümü bulunmakta ve bugün sarnıca bu bölümdeki kapıdan girilmektedir. Bu bölüm 4 metre genişliğinde, asıl sarnıca dört kemer açıklığıyla bağlanmaktadır. Sarnica güneydoğu kösesinden gelen su, bu bölümün kuzey ucundaki, sarnıcın dışına yapılan bir çeşmeye akıyordu.2 bin metre küp su alabilecek kapasitede olan sarnıcın duvarlarında, Bizans döneminde kullanılan, su geçirmez karakteristik sıva bulunuyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol