Silivri Facebook
banner88

EYKOM AİLELERİ ÇAĞIRIYOR...

 

ÇOCUKLARIMIZ HAYATA KARŞI DİK DURUYOR

Başkan Işıklar’ın geçtiğimiz yıl başlattığı Sağlıklı Nesiller için Hayata Dik Duruyoruz projesi kapsamında ilkokullarda yapılan omurga eğriliği (skolyoz) taramaları bu yıl da devam ediyor.

 

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın geçtiğimiz yıl başlattığı, çocuklara yönelik olarak hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ‘Sağlıklı Nesiller için Hayata Dik Duruyoruz’ projesi bu yıl da devam ediyor. Omurga eğriliğinin erken tanısının kolaylaştırılması ve bu soruna dikkat çekilmesinin hedeflendiği çalışmalar kapsamında İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü işbirliği ile ilçe genelindeki bütün okulların 5. ve 6. sınıf öğrencilerine yönelik olarak “Skolyoz” taramaları başlatıldı.  

 

IŞIKLAR; “ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞINI ÖNEMSİYORUZ”

Toplum sağlığını ilgilendiren bu projenin ülke genelinde yaygınlaşmasını arzuladığını ifade eden Başkan Işıklar; “Bu tür projelerin daha önce Türkiye’nin farklı yerlerinde birkaç farklı il ve ilçede sadece bir defaya mahsus olarak yapıldığını biliyoruz. Gelişmiş dünya ülkelerinde ise bu yasal bir zorunluluk. 9-14 yaş arası her öğrencinin en az bir defa skolyoz taramasından geçmesi ve bu çalışmanın sürekli olarak tekrarlanması gerekmektedir. Geçtiğimiz yıl başlattığımız projemizi bu yıl da İstanbul Üniversitesi işbirliği ile devam ettiriyoruz. Her yıl düzenli olarak uygulamaya da devam edeceğiz. Gelecek nesillerimizin sağlığı bizim için çok önemli” dedi.

 

SKOLYOZ NEDİR?

Skolyoz; göğüs kafesi ile birlikte omurganın eğriliği olarak tanımlanan bir durumdur. Başlangıçta önemsenmeyecek düzeyde olan bu omurga eğriliği, önlem alınmadığı durumlarda artarak farklı problemlere neden olur. Her ne kadar skolyoz kelimesini pek duymamış olsak da bilim adamları bu durumun toplumda yaklaşık yüzde 5’i kadarında görüldüğünü belirtiyorlar. Daha da önemlisi, teknolojik gelişmelere paralel olarak skolyozun tüm dünyada görülme oranının arttığı belirtiliyor. Eğriliğin yol açtığı problemlere değinecek olursak, beden imajı ya da estetiğinde bozulma, kas iskelet sistemi ağrıları, daha ileri durumlarda bazı organların fonksiyonlarında bozulmaya kadar birçok sağlık problemine yol açabilmektedir.

 

SKOLYOZUN SEBEBİ NEDİR? BULAŞICI MIDIR?

Skolyozun sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, bazı yaşam tarzı alışkanlıklarının önemli rolü olabileceği belirtilmektedir. Asla bulaşıcı bir durum değildir. Erken fark edilip müdahale edildiği takdirde büyük ölçüde ilerlemesi önlenebilmektedir. Hafif dereceli eğrilikler düzenli egzersiz tedavisi ile tamamen düzelebilirken, orta düzeydeki eğrilikler egzersiz tedavisi ile birlikte göğüs kafesini dışarıdan destekleyen bir takım korseler kullanılarak tedavi edilmektedir. Daha İleri düzeydeki eğriliklerde ise ameliyat ile düzeltme tekniği kaçınılmaz olmaktadır. Ancak bunun zor bir tedavi süreci olduğunu da belirtmek gerekiyor. Skolyoz, genellikle büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu çocukluk çağında özellikle de 9-14 yaşlarında başlayan bir durumdur. Bu bakımdan erken teşhiste okul taramaları büyük önem taşımaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde bu taramalar kanuni bir zorunluluk olarak yapılmakta ve skolyoz varlığının tespiti çoğunlukla bu taramalar sırasında konulmaktadır. 

 

SKOLYOZ ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIYOR?

Kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda değerlendirildiği ölçüm sırasında, her bir öğrenci paravan arkasında değerlendirmeye alınmaktadır. Ölçüm olarak da Fizyoterapist tarafından omurganın genel görünümü, her iki omuzun ve kalçaların yerden yüksekliği gözlemsel olarak değerlendirilmektedir. Ardından öğrencinin öne doğru eğilmesi istenip bu esnada skolyometre denilen özel bir cetvel ile boyundan bele kadar bütün omurgada eğrilik olup olmadığı ölçülmektedir. Bütün bu işlemler tahminen iki - üç dakika sürmekte olup herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissedilmemektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgilerin olduğu yazılı onay formu öğrenciler aracılığı ile ebeveynlere gönderilerek, onayları alınmaktadır.

 

EYKOM YETKİLİLERİ AİLELERE BİLGİ AKTARIYOR

Ölçüm sonucunda skolyoz lehine bulgu saptanan öğrencilerin ailelerine ulaşılıyor. Çocuğunda skolyoz saptanan ailenin bu yeni süreçte ne yapmaları gerektiği, nereye başvurabilecekleri, nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda Silivri Belediyesi Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi (EYKOM) yetkilileri tarafından ayrıntılı bilgiler veriliyor.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol