Silivri Facebook

PATRİKHANE TÜRKİYE ENVANTERİNİ SELİMPAŞA'DAN İDARE EDECEK...

ARAŞTIRMACI GAZETECİ ÖZCAN BÜYÜKOĞLU YAZIYOR...

HEYECAN  ARTIYOR, FENER  PATRİKHANESİNDE ,  ÇOĞUNLUĞU  AVUKAT  BİR EKİP  ÇALIŞMALARA  BAŞLADI BİLE…

Pazar günümü,Haliç  kıyısında ki  FENER  semtinde  geçirdim.Daha doğrusu  Fener  Patrikhanesi    odak noktam idi.
Epey  bilgi topladım.En az TC tabiyetinde olan 10  Rum  vatandaşla  konuştum.Bilgileri  sizlerle  paylaşmak  istiyorum.

 
1-Patrikhane ,Müslüman  vatandaşlarla  ters düşmek istemiyor.Selimpaşa da ki  eski kilise,yeni cami olan  2 yeri sahiplenecek.Ancak minareleri yıkıp ,tekrar kilise  yapmayı şu an düşünmüyorlar.Camiyi  hizmete  sokanlardan kira almak fikrindeler.Önce  yapılan  masraf  karşılığı bedava oturulacak.Daha  sonra  rayiç  bir bedel karşılığı   aylık istenecek.
2-Eski Belediye binası  Patrikhane  tarafından   kullanılacak.Edindiğim bilgilere göre ,Türkiye de ki  geri alınan  malların  envanteri  buradan idare edilecek.
 
3-En mühim olay  Silivri Fatih camisi  altında ki  tarihi  SARNIÇ.Buranın  özelliği,Fener  Patrikhanesi nın  çok değer verdiği   AZİZ NEKTORİOS  un   Silivri de yaşamış olması. Fethi Elmas  sokakta ki ,YOĞURTÇU OSMAN TAN’a ait evin bitişiği , Aziz Nektorios un evini   ihya etmek, (şu anda  temelleri kalmış   boş arsa  bulunuyor.)
4-Tarihi  su sarnıçında  muayyen zamanlarda  ortadoksların  rahatça  ayin yapabilmeleri.
 
5-Selami Değirmenci  Başkan iken  böyle bir  ayin gerçekleşti.Bizzat  Fener Patriği ayini idare etmişdi.Belediye de  sandalya,ses düzeni ve ışıklandırmayı   üstlendi.
Ayin sonrası  başta  sokak  ile  sarnıçı  temizliyen  görevlilere  ve belediyecilere zarflar içinde PAPAZLAR TARAFINDAN bahşiş dağıtıldı.Unutmam hiç ,fotoğrafda görülen  temizlikçi görevliye sormuşdum ?Ne kadar para çıktı diye.Verdiği cevap 100 TL idi.
6-Bu ayin büyük tepki aldı.Günlerden Ramazan  ayı idi    ve  Sağ   kuvvetler  ayinden 2 gün sonra  burada  vatandaşlara iftar yemeği verdi
 
7-Fatih Camii ,sarnıçın üzerine yapıldığından arsa  Patrikhaneye ait.Bu nedenle  çok yüksek olmamak üzere Diyanet Başkanlığından  camii  için kira alınacak.
8-Aziz Naktorios un evi  yeni baştan  inşa edilecek  Bu iş Selami Değirmenci zamanı yapılacakdı.Olmadı.Müze olarak  Patrikhanenin olacak.Yunanistan ile  bağlantı kurulup dini bütün hiristiyanların  burayı  ziyareti sağlanacak.
 
9-Tüm  Türkiye de ki  malların iadesinden sonra  alınacak kiralar,Türkiye ve Yunanistan da ki  fakir  hiristiyanlara  Patrikhane  tarafından dağıtılacak.Bu iş  daha evvelce Yunanistan elçiliğince  alınan vize paraları ile sağlanıyordu.
10-Değirmenköy de , tarihi  bir kilise   daha var.Saman deposu olarak kullanılmakdaydı.Parikhane  burada da  bir zamanlar  ayin yapmıya kalktı. Vatandaşlar  geldi.Jandarma geldi.Hükümet  güçleri  ,olay çıkacak diye ,Patrik  ve  papazları  Kınalı köprü  mevkiinden  geri döndürmüşlerdi. O zaman ki MHP ilçe Başkanı ,değerli  insan  Dündar  kardeşimiz  ;   halkı topladı iddiasıyla  jandarma tarafından  göz altına alınmış sonra serbest bırakılmışdı.
ÖZCAN BÜYÜKOĞLU

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol