1700’lü yıllarda Selimpaşa bölgesinde inşa edilen, dikdörtgen mimariye sahip Meryem ana Kilisesi, uzun yıllar sadece dört duvardan ibaret kalmıştır.
300 yıllık tarihe sahip kilise, 2007 yılında yeniden restore edilerek minare ve minber ilave edilerek camiye dönüştürülerek kullanıma kazandırılmıştır.
Selimpaşa Mahallesi
Selimpaşa Mahallesi; 2009 yılında mahalle statüsüne geçmiştir. Silivri’nin güneydoğusunda yer alan mahalle, Silivri merkezine 12 km mesafede konumlanan kıyı kasabasıdır. Mahalle tam olarak E-5 karayolu üzerinde Marmara Denizi kıyısında, yazlıkçıların mesken tuttuğu sevilen bir kasabadır. Kasaba nüfusuna baktığımızda halkın çoğunluğunun Batı Trakya, Selanik Drama ve Langaza’dan mübadele yıllarında geldiği görülmektedir.
Selimpaşa mahallesinin kuruluş dönemi oldukça eski dönemlere uzanıyor. Mahalle, Bizans döneminde “Epivates” ismiyle bilinmekte ve etrafı surlarla çevrili bir bölgeydi. Kasabanın sahibi, Azize olarak bilinen Paraskeva adlı bir kadın olarak kayıtlarda yer alıyor. Sonraki yıllarda kasaba, Silivri’de inşa edilen Alexios Apokakuos’u yaptıran Alexios’un mülkiyetine geçmiştir. Epivates Azize’nin kemikleri (rölik) ise aynı dönemde Silivri’deki bir kilisede korunmaktaydı. Bölgede toplam dört tane kilise bulunuyordu ve bu kiliselerin hiçbiri ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır.
Osmanlılar, Selimpaşa Mahallesinin mülkiyetini aldıkları dönemlerde mahalle etrafını saran surların bugün hiçbir izi, kalıntısı kalmamıştır. Selimpaşa, ilk kez Orhan Gazi’nin oğlu Murat Bey vasıtası ile Türklerin eline geçmiştir. Osmanlıların eline geçen mahalle “Bigados” ismiyle anılmış, Cumhuriyet döneminde ise Selimpaşa ismini almıştır.
Silivri'nin Tarihi ve Turistik Gezilecek Yerleri
Çantuğa Rum Kilisesi (Papazın Kilisesi)
Silivri Alexios Apokaukos Kilisesi Sarnıcı
Silivri Fatih Cami - Alexios Apokaukos Kilisesi
Silivri Gazitepe Meydan, Havuzlu Çeşme
Silivri Kadıköy Havuzlu Meydan Çeşmesi
Mimar Sinan Köprüsü (Sultan Süleyman Köprüsü)
Silivri Piri Mehmet Paşa Külliyesi
Silivri Selimpaşa Tarihi Evler