Silivri Facebook
banner88

Ak Parti Silivri'de Kaybetti mi?
Solun kalesi olarak bilinen Silivri’de 2004 yerel seçimlerinde CHP kaleyi iktidar partisi Ak Parti Adayı Hüseyin Turan’a kaptırarak  sarsılmıştı.2009 Yerel seçimlerin de CHP bu kez Özcan Işıklar ile solun kalesi olarak bilinen Silivri’yi yeniden Ak Parti’nin elinden alarak iktidar oldu. CHP Silivri’de Özcan Işıklar ile % 46 oy alarak seçimi kazanırken Ak Parti Hüseyin Turan ile % 40 oy alarak seçimi kaybetti. 
Seçimler biteli bir ay olmasına rağmen seçim sonuçları hakkında spekülasyonlar devam ediyor. Özellikle iktidar partisi Ak Parti’de Milli Görüş’e mensup bir kısım isim seçimin kaybedilmesinin nedenini  Hüseyin Turan ve ekibinin izlediği yanlış politikalar olarak görüyor. Hatta bununla ilgili önceki hafta basına sızdırdıkları komisyon raporunda seçimin kaybedilme gerekçeleri kendilerince tek tek ifade edilmiş.
Öncelikle şu komisyon raporu hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Gördüğüm kadarı ile komisyon raporu olarak basına sızdırılan belgede imza yok. Yani yönetim kurulu tarafından oluşturulan komisyon üyelerinin hazırladığı öne sürülen bu raporda hiçbir komisyon üyesinin imzası yok. Konuştuğum bir kaç komisyon üyesi arkadaşta böyle bir rapor hazırlamadıklarını , raporun komisyonun görüşü olmadığını ve birkaç arkadaşın fikri olduğunu üstüne basarak ifade etti.
Seçimler öncesi gerçekleşen Ak Parti Kongresi’nde Ender Gezici başkanlığında oluşan yönetimde zaten Milli Görüşçüler ile mevcut yönetim arasında gerginlikler ve restleşmeler yaşanmış fakat olay büyümeden önlenmişti.Milli Görüş mensubu olan birkaç kişi kendilerinin dışlandıklarını belirterek seçimlerde de Ak Parti’ye tavır bile almışlardı. Hatta içinde  yönetimde olan ve bir dönem meclis üyeliği yapmış isminde bulunduğu  bir grup seçimlerde sadece Hüseyin Turan’a oy verip , meclis üyeliklerinde oylarını başka yere kullanmışlardı. BU yüzdende Hüseyin Turan’ın başkanlık oyu meclis oyundan fazla çıkmıştı. Sonuçta alınan tavır CHP’ye bir meclis üyeliği kazandırırken Ak Parti’yi bir meclis üyeliğinden etmişti.İşte kongrede ve seçimler boyunca kendilerinin dışlandıklarını iddia eden Milli Görüş kökenli bir kısım Ak Parti’linin kaleme aldığı ve hiçbir komisyon üyesinin imzalamadığı rapor kamuoyuna değişik bir şekilde yansıdı. Eğer raporun altında ilçe yönetiminin içinden oluşan üyelerin imzası olsaydı gerçektende bu durum Ak Parti  Yönetimi ve Turan ekibi için büyük bir sıkıntı olacaktı. Raporun mevcut üyeler tarafından tartışılıp kaleme alınmadı için düzmece olduğu çok açık ortada.
Şimdi benim dikkat çekmek istediğim konu ne rapor  nede Hüseyin Turan ve ekibinin seçimi kaybetme nedenleri . 23 Nisan tatili nedeni ile 4 günlük kısa bir tatil yapma şansı buldum . Çanakkale ve civarında baba memleketimde alice 4 güzel gün geçirdim.  Bu arada elde değil işte hem gazeteci hem de siyasetin içinde olmamdan dolayı buradaki seçim sonuçlarını da inceledim ve gittiğim yerlerde bu konu hakkında görüşmelerde bulundum.
Seçim sonuçları ile ilgili çok çarpıcı bir sonuç Biga’da karşıma çıktı. Silivri’de uzun yıllar öğretmenlik yapmış Biga Eğitim Birsen Şube Başkanlığı’nı yürüten Ahmet Dere’yi Biga’da ki babasına ait iş yerinde ziyaret ettim. Yıllardır görüşmediğimiz dostumuz ile hal hatır sorduktan sonra konu belli bir süre sonra siyasete geldi dayandı.
Ahmet Dere sağ olsun uzun süredir gezmediğim şekilde önce Biga’yı gezdirdi bana. Yapılan hizmetleri, düzenlemeleri hep birlikte gezerek gördük. Valla Biga’da ki gelişmelerden gurur duymadım dersem yalan olur. Gelen hizmetler ile daha önce köy görünümünde olan Biga tam bir şehir görünümüne kavuşmuş. Çarşı cıvıl cıvıl. Tam 6500 tane faal esnafı var. Fakültenin gelmesi ile Biga’ya gelen 4.500 öğrenci ilçenin çehresini değiştirmiş. Hele çay boyuna yapılan kafeteryalar, açık parklar, yürüyüş yolları, spor alanları , daha önce mezberelik olan çay boyunu resmen cennete çevirmiş. Bigaspor’a kazandırılan tesisler ve spor kompleksi hiç te küçümsenmeyecek bir hizmet olmuş. Bir de 22.000 metre karelik kapalı Pazar yerini görünce afallamadım dersem yeridir. Marmara’nın en büyük ikinci kapalı Pazaryeri olarak yapılan alan çok amaçlı kullanılıyor. Hem uluslar arası fuar için, hem Pazar yeri için hem de zaman zaman gösteriler için biçilmiş bir kaftan olmuş. Yazın halka kiranan bu alanda düğün , nişan ve kına gecesi gibi etkinliklerinde yapılıyormuş. Doğalgaz da gelmiş.
İşte böyle bir gezinti sonrası Ahmet Dere Ak Parti’nin Biga’da seçim kıl payı kazandığını söyleyince şaşırdım doğrusu. Marmara Bölgesi’nde en muhafazakar ilçeleri arasında sıralama yapsanız hiç kuşkusuz Biga ilk 10’da ön sıralarda yer alan ilçelerden biri olur. Emekli bir öğretmen olan Mehmet Özkan’ın Biga kazandırdıklarını yazmaya kalksam sayfalar almaz. Muhafazakar bir ilçe de, 5 senede çok önemli hizmetleri gelmesine rağmen Ak  Parti seçimi kıl payı kazanıyor. Bana çok ilginç geldi. Biga’dakiler Ak Parti’nin  seçimi kazanılmasındaki en büyük etkenin  MHP’nin seçimde iddialı olasına bağlıyorlar. Eğer MHP seçimde iddialı olmasaymış seçimin galibinin CHP olacağını iddia ediyorlar.
Biga gibi muhafazakar bir ilçe de hem genel iktidar , hem yerel iktidar avantajı Ak Parti’de olmasına karşın , bunca yapılan hizmetler sonucunda Ak Parti Belediye Başkanlığı’nı % 36.1 ile  kazanırken  CHP % 32.9 oy alarak ikinci oluyor. Eğer MHP bu seçimlerde % 27.1 gibi hatırı sayılı bir oy almasa muhtemelen seçimin galibi Ak Parti değil CHP olacaktı.
Şimdi Biga ile Silivri’yi kıyasladığımız da solun kalesi olan bir yerde Ak Parti Hüseyin Turan ile % 40 oy ile seçim kaybediyor. Ak Parti’nin Silivri’de  Türkiye ortalamasının üzerinde oy alarak belediye başkanlığını kaybetmesi seçimi kaybetmiş olarak yorumlamak ne kadar doğru olur bilemem. Fakat her zaman söylediğim gibi futbolda iyi oynamak yetmiyor bunu skora yansıtmanız gerek iyi oynayıp alkış almak size maçı kazandırmıyor. Mutlak gol atmanız gerek. Eğer siz iyi oynayıp golü rakibiniz atarsa maçı kaybetmiş oluyorsunuz.
Şimdi Ak Parti Silivri’de % 40 oy alıp belediye başkanlığını kaybetme yerine % 25 oy alıp belediye başkanlığını kazanmış olsaydı , Ak Parti seçim kazanmış olacaktı. Bu sonuç bana Demirel’in çok önemli bir sözünü hatırlatıyor “ Kazanda gel “. Nasıl kazandığın , ne kadar oyla kazandığın önemli değil . Önemli olan kazanmak. Seçimde böyle bir şey işte.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol